NYT: Vai Ukrainai pietiks ar ASV piešķirto 61 miljarda dolāru palīdzības paketi?

Ārvalstīs
New York Times/Sargs.lv
Demonstrācija Ukrainas atbalstam Ņujorkā
Foto: Demonstrācija Ukrainas atbalstam Ņujorkā / ZumaPress/Scanpix

Kā vēsta pasaules mediji, līdz ar ASV prezidenta Džo Baidena parakstu ieroču un ekipējuma piegādes no 61 miljarda dolāru vērtās palīdzības paketes tika uzsāktas jau tuvāko stundu laikā. Laikraksts “New York Times” pēta, kāda militārā palīdzība visvairāk nepieciešama Ukrainai, kas tiks nosūtīts un vai ar to būs pietiekami, lai varētu atvairīt arvien nospiedošo Krievijas okupantu ofensīvu.

Ukrainas vajadzības

Kā iepriekš paudis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, Ukrainai ir vitāli nepieciešama artilērijas munīcija un tālā darbības rādiusa raķetes Krievijas spēku iznīcināšanai, kā arī pretgaisa aizsardzība savu pilsētu un kritiskās infrastruktūras – militāro bāzu, spēkstaciju un ieroču rūpnīcu – aizsardzībai.

“Mums ir jānodara maksimāli zaudējumi visam, ko Krievija izmanto kā bāzi savam teroram un militārajai loģistikai,” savā ikvakara uzrunā pirmdien Ukrainas iedzīvotājiem pauda valsts prezidents.

Lai to paveiktu, Ukrainai nepieciešams lielāks skaits tālās darbības armijas taktisko raķešu sistēmu jeb ATACMS, kas spēj izdarīt triecienus aiz ienaidnieka aizsardzības līnijām. Pagājušogad ASV nosūtīja Ukrainai nelielu skaitu ATACMS raķešu, kas spēj trāpīt ap 150 km tālumā esošiem mērķiem, un oktobrī šīs raķetes tika izmantotas triecieniem pa divām Krievijas gaisa spēku bāzēm.

Ukraina ir lūgusi tai piegādāt tālāka darbības diapazona ATACMS raķetes, kas spējīgas sasniegt mērķus 300 km attālumā, un trešdien kāda no ASV amatpersonām oficiāli apstiprināja, ka Pentagons jau ir slepus piegādājis šīs raķetes, lai izdarītu triecienus par militāro lidlauku Krimā pagājušonedēļ un Krievijas karavīriem valsts dienvidaustrumos.

Image
ASV tālās darbības raķete ATACMS
ASV tālās darbības raķete ATACMS. Foto: AFP/Scanpix

Vairāk nekā gadu Ukrainā trūkst tāda artilērijas munīcija kā 155 mm kalibra lādiņi, kas piemēroti izmantošanai NATO standarta artilērijas iekārtās, kamēr Krievijas spēki izšauj teju 10 reizes vairāk lādiņu nekā Ukrainas karavīri, pagājušonedēļ pauda Volodimirs Zelenskis.

Tikpat izšķirošu nozīmi Ukrainas prezidents piešķīra arī pretgaisa aizsardzībai, īpaši ASV ražotajai zeme-gaiss antiballistisko raķešu “Patriot” sistēmai. Papildus tam vairāk nekā gadu viņš cenšas panākt arī F-16 iznīcinātāju piegādi savas valsts gaisa spēkiem.

Kas tiks piegādāts

Pentagona pārstāvji trešdien pauda, ka steidzami nosūtīs Ukrainai 1 miljardu dolāru vērtu militārās palīdzības pakotni, kurā ietilps “Stinger” pretgaisa aizsardzības raķetes un cita veida pretgaisa aizsardzības munīcija, 155 milimetru artilērijas lādiņi, “Javelin” vadāmās prettanku raķetes, kasešu munīcija un bruņumašīnas.

Papildus šajā pakotnē būs ietverta arī munīcija augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmām jeb HIMARS, kas spējīgas palaist arī ATACMS raķetes. ASV amatpersonas ir atturējušās apstiprināt, vai šajā pakotnē tiks nosūtītas tieši ATACMS raķetes, bažījoties par Krievijas reakciju, tikmēr pats Ukrainas prezidents trešdien apliecināja, ka pakotnē būs tieši šī tipa raķetes, ko viņš aprakstīja kā “tieši to ieroču veidu, kāds mūsu karavīriem ir nepieciešams.”

Tiesa, minētajā pakotnē, cik zināms, nav ietverta jauna “Patriot” pretgaisa aizsardzības sistēma vai papildu raķetes Ukrainā jau esošajām sistēmām. Nav skaidrības, vai jaunas sistēmas piegāde varētu tikt iekļauta turpmākajos sūtījumos, jo šo sistēmu skaits ir ierobežots un tās ir ļoti dārgas, turklāt ASV nāktos riskēt ar savu resursu aizsardzību, atdodot kādu no savām sistēmām Ukrainas vajadzībām, norāda “New York Times”.

Lai arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs otrdien atkārtoti pauda, ka NATO sabiedrotie strādā, lai piegādātu Ukrainai iznīcinātājus F-16, līdz šim tieši ASV ir atteikušās ziedot kādu no tās kara lidmašīnām, kaut arī ASV Gaisa spēki ir piedalījušies vairāku Ukrainas pilotu apmācībā. Amatpersonas ir izteikušās, ka aptuveni 12 piloti būs gatavi lidot ar F-16 kaujas uzdevumos no jūlija, tomēr Ukrainā līdz tam būs nogādātas tikai sešas lidmašīnas.

Image
Ādažu poligonā Nacionālie bruņotie spēki kopā ar NATO sabiedroto valstu militārajām vienībām piedalās spēka paraugdemonstrējumā ar kaujas munīciju.
Iznīcinātājs F-16 virs Ādažu poligona mācībās "Crystal Arrow 22". Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Vai ar to pietiks?

Kaut gan 61 miljardu dolāru vērtā palīdzības pakotne ir radīta Ukrainas atbalstam, Pentagona amatpersonas apliecinājušas, ka teju 48 miljardi no šī finansējuma faktiski tiks novirzīti ASV ieroču ražotājiem, lai papildinātu ASV krājumus, kas ir teju iztukšoti pēdējo divu gadu laikā, vai arī ražotu jaunus ieročus Ukrainas vajadzībām.

1 miljardu dolāru vērtā “injekcija” no Pentagona tiks piegādāta no atlikušajiem krājumiem un, kā izskanējis, tad piegāde varētu notikt jau šīs nedēļas beigās. Tas varētu sniegt tūlītēju pastiprinājumu Ukrainas frontes līnijai, kurā Ukrainas karavīriem ir steidzami jāaptur Krievijas dronu un lidmašīnu aktivitāte, novēršot jaunu teritoriju zaudējumus. Tiesa, līdz brīdim, kad ieroči sasniegs frontes līniju, varētu paiet aptuveni nedēļa.

Ukrainas amatpersonas gan ir skeptiskas, vai ieroču piegādes būs laicīgas un konsekventas tuvāko mēnešu laikā, lai uzturētu vēlamo intensitāti frontē. “Kad ieroči būs mūsu rokās, mums būs iespēja atgūt iniciatīvu un virzīties uz priekšu, lai aizsargātu Ukrainu,” Volodimirs Zelenskis svētdien pauda televīzijas kanālam NBC.

Ukrainai nosūtītie ieroči un munīcija visbiežāk tiek vākti no Pentagona resursiem Eiropā, bet pašas piegādes koordinē aptuveni 500 cilvēku liels personāls Vācijā. Lielākās bažas joprojām rada apstāklis, ka ASV un Eiropas ieroču ražotāju jaudas var izrādīties nepietiekamas Ukrainas vajadzībām, un līdz jaunu ieroču un munīcijas partiju saražošanai var paiet pārāk ilgs laiks.

Dalies ar šo ziņu