Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde organizē militārās mācības "Sudraba Grifs 2024"

Latvijā
Sargs.lv
Mācības "Sudraba Grifs"
Foto: Mācības "Sudraba Grifs" Foto: Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde

No 8. līdz 10. maijam militārajā bāzē “Kaugurmuiža” notiek Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes štāba organizētas mācības “Sudraba Grifs 2024”, lai vingrinātu bataljonu komandpunktu personālu un pilnveidotu Zemessardzes, valsts un pašvaldību iestāžu sadarbību militāru un hibrīdkrīžu gadījumos. 

Mācībās “Sudraba Grifs 2024” galda mācību izspēlē vienlaikus piedalās Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljonu komandpunktu personāls, Vidzemes pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisiju, Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes un Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāvji.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes bataljonu kompandpunktu personāls mācību laikā pilnveido sadarbības procedūras ar valsts un pašvaldību iestādēm, savstarpēji apmainoties ar informāciju un plānojot rīcību militāra un hibrīdapdraudējuma situācijās.

Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Kaspars Miezītis uzsver: “Organizējot militārās mācības ciešā sadarbībā ar Vidzemes pašvaldību, Valsts robežsardzes un Valsts policijas pārstāvju iesaisti, mēs apvienojam pieejamos resursus, zināšanas visaptverošas valsts aizsardzības kontekstā noteikto uzdevumu sekmīgai izpildei. Šādas mācības paver Zemessardzes 2. Vidzemes brigādei iespēju stiprināt institūciju savstarpējo sadarbību, efektīvi izmantojot politiskos, civilos un militāros instrumentus aizsardzības sistēmas stiprināšanā.”

Zemessardzes 2. Vidzemes brigāde regulāri organizē mācības ar valsts un pašvaldību institūciju iesaisti, sekmējot visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu. 2020. gadā 2. Vidzemes brigāde uzsāka kopējas mācības ar pašvaldību civilās aizsardzības komisijām “Pilskalns”, kas  jau kļuvušas par tradicionālām un notiek visā Latvijā. Tāpat 2. Vidzemes brigāde kopš 2020. gada organizē mācības “Ausma”, kurās tiek trenēta brigādes Medicīnas rotas un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sadarbība cietušo transportēšanai uz civilajām medicīnas iestādēm. 2021. gadā 2. Vidzemes brigāde arī organizēja galda mācības “Neptūns”, kurās tika izspēlēta iespējamā cietušo karavīru un civiliedzīvotāju evakuācija no Skultes ostas.

Mācībās “Mūris” tiek nostiprināta savstarpējā sadarbība ar Valsts robežsardzi robežapsardzības uzdevumu veikšanā. 2022. gadā pirmo reizi notika galda mācības “Šķērslis”, stiprinot sadarbību ar VAS “Latvijas dzelzceļš”, savukārt 2023. gadā pirmo reizi norisinājās Zemessardzes rīkots izzinošs un praktisks seminārs “Rupors” valsts un pašvaldību iestāžu komunikācijas speciālistiem trenējot rīcību militāru un hibrīdkrīžu gadījumos un šogad aizvadītas civilmilitārās sadarbības mācības “NATRIX 24” kā praktisks turpinājums vingrinājumiem “NAMEJS”, “Pilskalns” un “RUPORS”, dodot iespēju nostiprināt iepriekš mācībās gūtās iemaņas, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu Latvijā.

Visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas mērķis ir veicināt visas sabiedrības atbildīgu attieksmi pret valsti un tās drošību, padziļinot valsts institūciju savstarpējo sadarbību, ieviešot efektīvus publiskās un privātās partnerības mehānismus un sabiedrības pašorganizēšanās instrumentus krīzes gadījumiem. Visaptverošās valsts aizsardzības sistēmā katrai – gan valstiskai, gan nevalstiskai organizācijai, kā arī privātajam sektoram un iedzīvotājiem ir skaidri definēta loma krīzes situācijā, tostarp potenciālu militāro draudu jeb kara gadījumā.

Dalies ar šo ziņu