"Sargs.lv" reportāža: kā Mehanizētās brigādes karavīri cīnījās plecu pie pleca ar somu spēkiem starptautiskajās mācībās "Arrow 24"

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kamēr Latvijā patriotiskās noskaņās pagājušajā nedēļā svinēja valsts svētkus, otrpus Baltijas jūrai mūsu Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vīri savu mīlestību pret dzimteni apliecināja smagā darbā – kopā ar Somijas Aizsardzības spēkiem cīnoties starptautiskajās militārajās mācībās “Arrow 24”, kas vairāku nedēļu garumā norisinās Pohjankangas mācību bāzē Somijā. Mūsu profesionālā un valsts aizsardzības dienesta karavīru sniegumu klātienē bija iespēja vērot arī “Sargs.lv” un Aizsardzības ministrijas komandai.

Vērienīgas starptautiskās mācības vairākās dimensijās

Mācības “Arrow” ir regulāras Somijas Aizsardzības spēku Mehanizētās brigādes rīkotas militārās mācības, kuru galvenais mērķis ir trenēt un pilnveidot somu mehanizēto vienību savstarpējo savietojamību un sadarbību vada, rotas un bataljona līmenī ar sabiedroto spēkiem, attīstot Somijas kā uzņemošās valsts lomu potenciāla militārā konflikta gadījumā, lai tā spētu ātri un efektīvi saņemt starptautisko palīdzību.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Lai gan mācībās “Arrow” arī iepriekšējos gados aktīvi piedalījušās dažādu NATO valstu militārās vienības, piemēram, no ASV, Lielbritānijas un arī mūsu Mehanizētās brigādes, šobrīd mācību scenārijs ir kļuvis īpaši aktuāls, kopš Somija pagājušajā gadā pievienojās NATO kā pilnvērtīga dalībvalsts.

“Ir labi strādāt plecu pie pleca ar mūsu sabiedrotajiem. Šīs mācības ir lielisks apliecinājums tam, ka Somijas Aizsardzības spēki ir gatavi ciešai sadarbībai NATO ietvaros un vēlas sniegt savu ieguldījumu alianses stiprināšanā,” sarunā ar “Sargs.lv” pauda Somijas Mehanizētās brigādes komandieris un mācību “Arrow 24” vadītājs pulkvedis Juhans Skita.

Viņš norāda, ka mācībās līdzās mehanizēto vienību sadarbībai vienlīdz būtiska ir netiešā uguns atbalsta un gaisa atbalsta spējas integrācija kaujas operācijās, tādējādi maksimāli pietuvinot mācību scenāriju mūsdienu kara realitātei, kas norisinās vairākās dimensijās.

Image
Somijas Aizsardzības spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Juhans Skita
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācībās kopumā piedalās aptuveni 2600 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir Somijas Aizsardzības spēku obligātā dienesta karavīri, un aptuveni 300 starptautisko karavīru.

Šogad mācībās “Arrow” līdzās somu karavīriem piedalās vienības no Latvijas, Igaunijas un Lielbritānijas. Mūsu Mehanizēto brigādi pārstāv 1. Mehanizētā kājnieku bataljona 1. mehanizētā kājnieku rota vairāk nekā 90 karavīru sastāvā, kas kaujas laukā izmanto britu ražotās CVR(T) jeb kaujas izlūkošanas kāpurķēžu mašīnas “Scimitar” un “Spartan”, kā arī sešriteņu visurgājējus “Bombardier”, tikmēr igauņi piedalās aptuveni 40 karavīru sastāvā ar četrām kājnieku kaujas mašīnām CV90.

Svarīga loma “Arrow 24” scenārijā ir britu bruņotajiem spēkiem, kuri nodrošina tik vitāli svarīgo gaisa atbalsta elementu, piedaloties ar deviņiem “Apache” AH-64 kaujas helikopteriem, trīs “Chinook” transporta un četriem “Wildcat” izlūkošanas helikopteriem, kā arī sauszemes mehanizētajām vienībām. Kopumā mācībās piedalās vairāk nekā pustūkstotis britu karavīru.

Image
Kaujas helikopters "Apache" mācībās "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Tikmēr pati uzņemošā valsts Somija mācībās šogad iesaistījusi iespaidīgu militārā personāla skaitu – kopā 2250 karavīru, no tiem 1850 ir obligātā dienesta karavīri, kuriem šīs mācības ir lieliska iespēja atsvaidzināt, uzturēt un papildināt savas iepriekš iegūtās zināšanas.

Somu karavīri devās kaujā ar iespaidīgu tehniskā arsenāla klāstu, ko veido teju 500 transporta vienības, no kurām 150 ir bruņotie transportlīdzekļi – tanki “Leopard 2A” un inženieru mašīnas (tiltu licēji, atmīnētāji) uz šī tanka bāzes, bruņutransportieri XA (mūsu “Patria” analogs) un MT-LB, kājnieku kaujas mašīnas BMP-2 un CV90, pašgājējhaubices AMOS un liels skaits atbalsta un izlūkošanas mašīnu, tostarp arī motocikli.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jāpiebilst, ka bija neierasti NATO valstu militārajās mācībās novērot tik lielu skaitu Krievijā ražotās bruņutehnikas, taču jāņem vērā vēsturiskā situācija – kad Somija pēc Ziemas kara noslēdza miera līgumu ar PSRS, tai bija jāsaglabā neitralitāte, attiecīgi PSRS kļuva par lielāko Somijas armijas militārā aprīkojuma piegādātāju, un lielu daļu šīs krievu kaujas tehnikas Somija iegādājās arī no Vācijas pēc Aukstā kara beigām. Tas pats attiecināms arī uz somu kājnieku ieročiem – triecienšautenēm RK, kas izgatavotas pēc krievu AK-47 licences.

Divu kaujas grupu nerimstošās batālijas

Mācības “Arrow 24” sākās jau 22. aprīlī līdz ar britu spēku ierašanos, pāris dienas vēlāk pievienojās arī mūsu un igauņu mehanizētie kājnieki, kam sekoja sagatavošanās fāze un pārvietošanās uz mācību norises vietu – Pohjankangas poligonu Niinisalo apriņķī. Šo Somijas reģionu varētu raksturot kā tipisku lauku apvidu, bet tuvākā lielākā pilsēta – Tampere – atrodas aptuveni divu stundu brauciena attālumā.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pēc 29. aprīlī aizvadītās preses dienas, kuras laikā medijiem bija iespēja vien no liela attāluma vērot kaujas norisi un pēcāk aplūkot sabiedroto kaujas tehnikas displeju, faktiski sākās “Arrow 24” kaujas fāze, kas turpināsies līdz pat 14. maijam. “Sargs.lv” klātienē vēroja mācību noslēdzošo taktisko vingrinājumu, taču šonedēļ mācību dalībnieki pārbauda savas prasmes kaujas šaušanas vingrinājumos poligona šautuvēs.

“Šajās mācībās esam viena no somu Mehanizētās brigādes kaujas grupas rotām. Mūsu pārziņā ir uzbrukuma operācijas ar inženieru atbalstu. Mācībās tiek trenēti vietējo bruņoto spēku divi bataljoni, kas izveidoti kā kaujas grupas un karo viens pret otru, bet tādā veidā apmācīti tiek abi bataljoni. Esam vienā no pusēm – zilie spēki, un dzeltenie spēki, kas ir mūsu pretinieki, šobrīd veic aizsardzības kauju, un mēs veicam uzbrukuma kauju,” par mūsu Mehanizētās brigādes karavīru iesaisti sarunā ar “Sargs.lv” stāstīja kapteinis Eduards Grenovskis, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 1. mehanizētā kājnieku bataljona 1. mehanizētās kājnieku rotas komandieris, kurš spēja izbrīvēt dažas minūtes intervijai, neraugoties uz saspringto situāciju kaujas laukā.
Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Zilos spēkus veidoja Somijas Mehanizētās un Pori brigādes karavīri, kuriem palīgos bija nozīmēti mūsu karavīri, tikmēr viņu pretinieki bija Karēlijas brigādes vadītā kaujas grupa, kurā darbojās arī Jēgeru brigādes, Armijas akadēmijas un Igaunijas Mehanizētā kājnieku vada karavīri.

Ņemot vērā Pohjankangas poligona savdabīgo ģeogrāfisko izvietojumu – tā ir gara un relatīvi šaura teritorija ar mežiem un smiltājiem, ko visā garumā šķērso pāris transporta ceļi, – kaujas operācijas noritēja, abām iesaistītajām pusēm pakāpeniski virzoties pa lineāru asi no dienvidiem uz ziemeļiem.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tādējādi mācību norises vieta bija ļoti pateicīga novērotājiem, kas varēja ērti izsekot kaujas darbībām, tikmēr pašām vienībām bija maz vietas lieliem manevriem. Attiecīgi grupu sadursmes notika pēc iepriekš rakstītā scenārija, atstājot maz vietas pārsteiguma elementam.

Tomēr klātienē šīs sadursmes izvērtās par vizuāli iespaidīgām batāliju ainām – uzbrūkošie spēki ar inženieru palīdzību neitralizēja mīnu laukus, atbrīvojot ceļu manevra vienībām un izlūkiem, kas uz motocikliem strauji devās uz priekšu, lai atklātu pretinieka pozīcijas.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sākās kauja starp smago tehniku – tankisti sacentās meistarībā, kurš spēs izšaut pirmais no iespējami tālākās un slēptākas pozīcijas, bet, kad smagā tehnika atkāpās, cīņā iesaistījās bruņutransportieri, kas no flangiem pieveda kājnieku desantu, kuri devās “iztīrīt” pozīcijas no pretinieka kājniekiem.

Paralēli šiem elementiem darbojās artilēristi – gan mīnmetēji, gan haubices, kā arī britu gaisa spēku sniegtais atbalsts. “Arrow 24” bija lieliska iespēja vērot, kāds izskatās mūsdienu kaujas lauks – kaut arī simulētā režīmā.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Mehanizēto vienību sadursmē kaujas helikopteru uzdevums ir sniegt tuvo gaisa atbalstu un veikt meklēšanas un iznīcināšanas misijas. Koordinējoties ar tuvā gaisa atbalsta kontrolieriem jeb JTAC, kas atrodas uz zemes, šie helikopteri veic arī precīzās uguns uzdevumus pa augstas prioritātes mērķiem. Britu kaujas grupa maina puses katru dienu, lai visiem karavīriem būtu visaptveroša izpratne par sadarbību ar gaisa atbalstu. Bet otra puse var atstrādāt operāciju procedūras rīcībai, ja ir apdraudējums no gaisa,” par gaisa spēku iesaisti mācībās skaidro pulkvedis Juhans Skita.

Jāpiebilst, ka “Arrow 24” tika izmantota MILES lāzeru simulācijas sistēma, kas fiksēja ne tikai ar kājnieku ieročiem veiktos šāvienus pa pretiniekiem, bet arī tanku un prettanku ieroču darbības efektu, un tā bija spējīga reaģēt arī uz artilērijas un mīnu iedarbību, informējot katru mācību dalībnieku, kādā tieši veidā viņš ticis ievainots vai nogalināts.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tiesa, latviešu karavīru triecienšautenes G-36 un ložmetēji FN MAG negaidīti izrādījās nesavietojami ar lāzera sistēmas apkarēm, tāpēc uz mācību laiku mūsu vienība lietoja somu piešķirtās triecienšautenes RK un ložmetējus PKM.

“Mācības ir ļoti interesantas, šeit ir neparasts apvidus ar līkumiem un kalniem, kas nav raksturīgi Latvijai. Mans uzdevums ir piegādāt kājnieku vienību tuvāk pretiniekam un sniegt smagā ložmetēja atbalstu tās uzdevuma izpildei. Iepriekš mācībās nebiju saskāries ar tanku vienībām, man tā ir pilnībā jauna pieredze, jo pretinieka tanki var būt labi noslēpušies un atklāt sevi tikai pēdējā brīdī,” savos iespaidos par Somijā pieredzēto sarunā ar “Sargs.lv” dalījās arī viens no valsts aizsardzības dienesta karavīriem Lauris Logins, kurš gada sākumā kā labākais CVR(T) vadītājs saņēma NBS Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra piemiņas monētu “EXCELLENS”.

Latviešu sniegums visaugstākajā līmenī

“Esmu priecīgs, ka mācībās iesaistītas latviešu vienības, kas spējīgas darboties ļoti mobili ar savām kāpurķēžu izlūkmašīnām, kas aprīkotas ar 30 mm lielgabaliem. Latvieši pārvietojas dinamiski un demonstrē spēcīgu prettanku spēju. Otrdienas rītā tieši latviešu vienībām izdevās apiet pretinieku no kreisā flanga, spēlējot izšķirošu lomu uzbrukuma operācijas iznākumā,” par mūsu karavīru pienesumu ar smaidu stāsta Somijas Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Viņš uzsver, ka ar latviešiem ir viegli sadarboties un valda lieliska komunikācija un savstarpējā sapratne par veicamajiem uzdevumiem. Tāpat pulkvedi priecē arī latviešu valsts aizsardzības dienesta karavīru profesionālais sniegums savas vienības ietvaros.

“Latviešu mehanizētajai vienībai ir nozīmīgs pienesums šo mācību kopējā plānā. Strādājot kopā ar mūsu sabiedrotajiem, arī mēs varam iegūt jaunu pieredzi un skatījumu uz militāro operāciju izpildi, šāda līmeņa sadarbība sniedz mums daudz vērtīgu mācību, vērojot, kā latviešu un igauņu spēki veic uzbrukuma un aizkavēšanas operācijas,” rezumē pulkvedis.

Savas vienības sniegumu un karavīru gūto pieredzi mācībās “Arrow 24” augstu vērtē arī kapteinis Eduards Grenovskis. Viņš piebilst, ka tiek identificētas arī lietas, kas karavīriem vēl jāattīsta, un pie tā tiek strādāts, lai vienības darbs kļūtu arvien labāks, un pauž, ka Mehanizētās kājnieku brigādes karavīriem katras mācības ir noderīgas, lai meklētu jaunus veidus savai profesionālajai attīstībai.

“Uzņemti tiekam ļoti labi – ir sajūta, ka esam šeit iekļāvušies kā organiska vienība un jau ilgi esam karojuši plecu pie pleca, nejūtu lielas atšķirības starp mūsu procedūrām. Protams, ir nianses, bet redzu, ka varam strādāt un karot kopā, lai sasniegtu kopēju mērķi,” uzsver kapteinis Eduards Grenovskis.

Viņa skatījumā viens no lielākajiem ieguvumiem no Mehanizētās brigādes dalības šajās mācībās ir tieši valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri ir rotas sastāvā – viņiem šīs ir noslēdzošās mācības un lieliska pieredze, un, iespējams, kādu no šiem karavīriem arī motivēs palikt profesionālajā dienestā.

Image
Mācības "Arrow 24" Somijā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvija un Somija ir uzticami partneri aizsardzības jomā, ņemot vērā abu valstu kopējās intereses un drošības apsvērumus Baltijas reģionā. Šī sadarbība ietver gan politisko dialogu, gan praktisku militāro sadarbību un kopīgu apmācību abu valstu kaujas spēju stiprināšanai.

Informāciju par mācībām “Arrow 24” meklējiet arī Latvijas armijas “Facebook”, “Instagram” un “TikTok” kontos, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes sociālo tīklu kontos.

Dalies ar šo ziņu