Eiropas valstis apvienojas pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot” raķešu iegādē

NATO
Sargs.lv/DefenseNews
Eiropas valstis apvienojas pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot” raķešu iegādē
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Eiropas valstu koalīcija ir kopīgi veikušas pasūtījumu par 1000 pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot” raķešu iegādi, lai stiprinātu kopējo valstu spējas aizsargāt savas teritorijas.

NATO Atbalsta un iepirkumu aģentūra jau paziņojusi par atbalstu Vācijai, Nīderlandei, Rumānijai un Spānijai, kuras iesaistītas aptuveni 5,5 miljardu ASV dolāru iepirkumā.

Vienošanās paredz, ka minētās četras valstis kopīgi iegādāsies 1000 “Patriot Guidance Enhanced Missiles”, kas paredzētas taktisko, ballistisko, spārnoto raķešu un ienaidnieka lidaparātu notriekšanai.

“Līgums stiprinās rūpnieciskās un militārās spējas Eiropā. Pasūtījuma apjoms dos iespēju Vācijā atklāt “Patriot” raķešu un citu pretgaisa aizsardzības sistēmu komponentu ražotni,” paziņojumā atklāj ieroču sistēmu ražotāja ““MBDA” Germany” izpilddirektors Tomass Gotšilds.

Raķešu iepirkumi notiek laikā, kad Ukraina piedzīvo lielāko gaisa uzbrukumu akciju kopš 2022. gada 24. februāra. 2. janvārī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka Maskava piecu dienu laikā raidījusi 500 dažādu raķešu un dronu triecienus pret Ukrainu.

Dalies ar šo ziņu