Aizsardzības ministrs tiksies ar Kanādas Bruņoto spēku komandieri

Nozares politika
Sargs.lv

Pirmdien, 13. maijā, aizsardzības ministrs Andris Sprūds darba vizītē uzņems Kanādas Bruņoto spēku komandieri ģenerāli Veinu Eiru (Wayne D. Eyre).

Tikšanās laikā tiks pārrunāti reģionālās drošības jautājumi, Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšana no bataljona līdz brigādes līmenim, kā arī atbalsts Ukrainai.

Jau ziņots, ka pērn Latvija un Kanāda Ādažu bāzē parakstīja ceļa karti, iezīmējot jau sasniegto, kā arī nosakot turpmākos soļus Kanādas vadītās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas palielināšanai no bataljona līdz brigādes līmenim. Plānots, ka brigāde savu pilno kaujas gatavību sasniegs līdz 2026. gadam.

Šobrīd ir uzsākta sabiedroto brigādes līmeņa vienības štāba izveide Mārupes novadā, militārajā bāzē “Ceri”, kurā tiks izvietoti aptuveni 700 sabiedroto karavīri, kā arī sabiedroto militārā tehnika un ekipējums. Šo projektu līdzfinansē Kanāda.

Tāpat Kanāda Latvijai piegādājusi 15 “Leopard 2” tankus ar atbalstošo personālu, stiprinot sabiedroto klātbūtni Baltijas reģionā un papildinot militārās spējas, lai attīstītu NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu līdz brigādes līmenim.

Kanāda ir cieša Latvijas sabiedrotā, un abas valstis vieno kopīgs skatījums uz demokrātiju, drošību un militāro sadarbību. Kanāda bija viena no pirmajām NATO valstīm, kas 2004. gadā ratificēja Latvijas iestāšanos Aliansē.

Dalies ar šo ziņu