Lielbritānijas armija nāk klajā ar lāzera ieroci, kas spēj trāpīt eiro monētai no kilometra attāluma

Pasaulē
Sargs.lv/Independent
Lieljaudas lāzera ierocis "DragonFire"
Foto: Lieljaudas lāzera ierocis "DragonFire" Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas bruņotie spēki demonstrējuši jaunu lieljaudas lāzera ieroci, kas, kā apgalvo, spēj ar īpaši augstu precizitāti notriekt dronus un citus lidojošus objektus. Šis ierocis, ko nosauca par "DragonFire", pagājušajā nedēļā izturēja pirmo reālo izmēģinājumu, notriecot savus gaisa mērķus, piektdien paziņoja Lielbritānijas aizsardzības ministrija (AM).

"DragonFire" ir augstas precizitātes lāzera enerģijas ieroču (LDEW) sistēma, kas spēj raidīt lieljaudas lāzeru tālos attālumos ar precizitāti, kas līdzvērtīga "trāpījumam 1 eiro monētai no kilometra attāluma", norādīja ministrija.

"Šāda veida ieročiem ir potenciāls mainīt kaujas telpu, samazinot atkarību no dārgas munīcijas izmantošanas," sacīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Grants Šappss.

Lāzera izšaušana 10 sekundes izmaksā tikpat dārgi kā stundu izmantot sildītāju, "parasti mazāk nekā 10 eiro par šāvienu", norādīja valdība.

Lai gan ieroča maksimālais darbības rādiuss joprojām ir slepens, militārie dienesti norādīja, ka tas var "iedarboties uz jebkuru redzamu mērķi".

"Šajos izmēģinājumos mēs esam spēruši milzīgu soli uz priekšu, apzinoties potenciālās iespējas un izprotot draudus, ko rada virzītas enerģijas ieroči," sacīja Lielbritānijas Aizsardzības zinātnes un tehnoloģiju laboratorijas vadītājs Pols Holinsheds.

Krievijas diktatora V. Putina spēki arvien biežāk izmanto Irānā ražotus pašnāvnieku bezpilota lidaparātus "kamikadzes", lai iznīcinātu mērķus Ukrainas pilsētās, savukārt Ukraina ir paļāvusies uz līdzīgu bezpilota lidaparātu floti, ko uzbūvējuši inženieri amatieri, lai uzbruktu Krievijas karaspēkam, kā arī mērķiem Krievijā.

Eksperti apgalvo, ka lāzerieročiem ir potenciāls kļūt par ilgtermiņa lētu alternatīvu dažām pašlaik izmantotajām raķetēm, lai iznīcinātu mērķus debesīs. To precizitātes dēļ tiem ir mazāks blakus postījumu risks. Šādas virzītas enerģijas ieroču sistēmas var iedarboties uz mērķiem ar gaismas ātrumu, izmantojot intensīvu gaismas staru, lai sagrieztu mērķi, izraisot strukturālu bojājumu vai lielāku triecienu, ja tiek mērķēts uz kaujas galviņu, norādīja ministrija.

Vairākas valstis, tostarp ASV, Vācija un Izraēla, pēta iespējas izmantot lāzera ieročus, lai iznīcinātu dronus un raķetes no gaisa. Šo ieroču izstrāde notiek arī tāpēc, ka dronus arvien biežāk izmanto karadarbībā, jo īpaši kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu