"Sargs.lv" skaidro: kāda ir Zalužnija "recepte" Ukrainas panākumiem frontē

Viedoklis
Sargs.lv/Ukrainas Bruņotie spēki
Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs britu medijā “The Economist” pagājušajā nedēļā publicēja apjomīgu rakstu "Mūsdienu pozīciju karš un kā to uzvarēt". Tajā viņš aplūko pašreizējo situāciju frontē, tās pozicionālo raksturu un sniedz savu redzējumu par piecām militārajām jomām, kuras nepieciešams attīstīt, lai Ukrainas spēki izkļūtu no pozīciju kara un gūtu panākumus kaujas laukā.

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks savā rakstā uzsver, ka Ukraina ir spējusi ne tikai noturēt savas pozīcijas, bet 2022. gadā arī īstenot veiksmīgu pretuzbrukumu un atstumt agresorvalsts Krievijas karavīrus vairākās frontes vietās, ņemot vērā, ka tai ir jāstājas pretī spēcīgākam pretiniekam, kuram ir ievērojami vairāk ieroču un lielāks mobilizācijas potenciāls.

Tomēr daudzu subjektīvu un objektīvu iemeslu dēļ karš pašreizējā stadijā pamazām pāriet uz pozīciju karu, kas nāk par sliktu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, bet ir izdevīgi Kremlim.

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks izvirza piecas jomas, kuras tuvākajā laikā nepieciešams attīstīt, lai Ukrainas spēki virzītos uz priekšu:
• pārsvara iegūšana gaisa telpā;
• dziļi ešelonēta mīnu lauku sistēmas pārvarēšana;
• pretbateriju cīņas efektivitātes paaugstināšana;
• nepieciešamo rezervju veidošana un sagatavošana;
• elektroniskās karadarbības spēju veidošana.

Pārākums gaisa telpā

Mūsdienu kara mākslas vešanas principi nosaka pārākuma iegūšanu gaisa telpā, lai veiksmīgi veiktu liela mēroga sauszemes operācijas. Tas ir deklarēts gan NATO dalībvalstu bruņoto spēku doktrīnās, gan Krievijas Federācijas bruņoto spēku regulējošajos dokumentos.

Kā norāda V. Zalužnijs, Ukrainai kara sākumā bija pieejamas 120 kaujas lidmašīnas, no kurām tikai 40 tika uzskatītas par tehniski izmantojamām. Tai bija arī 33 vidēja un tuva darbības rādiusa pretgaisa raķešu divīzijas, no kurām tikai 18 bija pilnībā funkcionējošas.

Viņš atzinīgi novērtē sabiedroto sniegto palīdzību, nodrošinot bruņotajiem spēkiem iznīcinātājus un uzbrukuma lidmašīnas, kā arī piegādātos padomju laikā ražotus helikopterus un pretgaisa aizsardzības sistēmas. Tie palīdzējuši iznīcināt desmitiem Krievijas lidmašīnu, helikopteru, pretgaisa aizsardzības sistēmu.

Taču ģenerālis uzsver, ka, neskatoties uz Krievijas zaudējumiem, ienaidnieks turpina saglabāt ievērojamas priekšrocības gaisā, kas apgrūtina Ukrainas karaspēka virzību uz priekšu un ir viens no galvenajiem nosacījumiem pozīciju kara situācijai.

Pēc ģenerālim pieejamās informācijas Krievija līdz 2023. gada beigām varētu izveidot jaunu triecienaviācijas grupu, kas sastāvētu no vismaz vienas iznīcinātāju-bumbvedēju “Su-24” un “Su-34” eskadras, kā arī uzbrukuma helikopteru eskadras, tāpēc šim apstāklim jāpievērš īpaša uzmanība.

Image
Krievijas bumbvedēji Sukhoi SU-24.
Krievijas bumbvedēji Sukhoi SU-24. Foto: REUTERS/Scanpix

Dziļi ešelonētas mīnu lauku sistēmas

Nākamais faktors, kas pašreizējo situāciju pārveido par pozīciju karu, ir plaši izplatītā mīnu izmantošana gan no agresora, gan Ukrainas karaspēka puses.

No 2022. gada 24. februāra Ukrainas bruņotajiem spēkiem bija ierobežoti tehniskie līdzekļi, kas paredzēti mīnētu šķēršļu pārvarēšanai. Ukrainai bija tehnoloģiski novecojušas iekārtas, taču, kā norāda ģenerālis, pateicoties Rietumu atbalstam, karadarbības gaitā bija iespējams nedaudz palielināt inženiertehnisko vienību spējas, kuras tagad spēj veikt mīnu lauku šķērsošanu, izmantojot tādus līdzekļus kā atmīnēšanas pakešu lādiņus “M58 MICLIC”, kaujas inženierijas transportlīdzekļus “Wicent 1”, “NM189 Ingeniorpanservogn”, taču, ņemot vērā šo šķēršļu nepieredzēto mērogu, ar šiem līdzekļiem nepietiek.  

Kā norāda ģenerālis, pašlaik okupantu mīnētie šķēršļi vairākos īpaši svarīgos virzienos ir ar augstu blīvumu un sasniedz 15-20 kilometru dziļumu. Mīnu piesegšanu veic izlūkošanas bezpilota lidaparāti, kas efektīvi atklāj ukraiņu atmīnētāju vienības un mērķē uz tām.

Gadījumā, ja Ukrainas karaspēks veiksmīgi attīra ejas karstākajās frontes vietās, okupanti ātri atjauno mīnu laukus šajās teritorijās ar attālinātās mīnēšanas sistēmām, piemēram, "Zemledelie". Tajā pašā laikā Ukrainas bruņotie spēki ne mazāk efektīvi izmanto mīnu barjeras un izlūkošanas-kaujas kompleksus, lai atklātu un iznīcinātu ienaidnieka atmīnēšanas inženiertehniskos līdzekļus.

Taču šo darbību rezultātā abas puses cieš no lieliem personāla, ieroču un militārā aprīkojuma zaudējumiem, kā arī frontes līnijas iestrēgšanas.

Image
Ukraiņu brīprātīgais vada dronu ar metāla detektoru mīnu meklēšanai lauka atmīnēšanas laikā.
Ukraiņu brīprātīgais vada dronu ar metāla detektoru mīnu meklēšanai lauka atmīnēšanas laikā. Foto: REUTERS/Scanpix

Pretbateriju cīņas efektivitāte

Krievijas karā pret Ukrainu tāpat kā citos iepriekšējos karos raķešu un artilērijas vienību loma joprojām ir ļoti nozīmīga. Kā skaidro ģenerālis, tad atkarībā no apstākļiem, virzieniem un operāciju vietas raķešu un artilērijas vienības nodrošina 60% līdz 80% no kopējās smago ieroču uguns jaudas. Panākumi karā ir tieši atkarīgi no triecienu un uguns efektivitātes, tāpēc ienaidnieka raķešu un artilērijas tehnikas "medības" abām pusēm kļūst par prioritāti.

Viņš norāda, ka Ukrainas bruņotie spēki Krievijas artilērijas sistēmu iznīcināšanai izmanto "HIMARS" tipa reaktīvās raķešu artilērijas sistēmas. Tomēr ievērojama daļa no pieejamām raķetēm tika iztērēta, lai sasniegtu mērķus pretinieka pozīcijās. Ģenerālis arī uzsver, ka šajā laikā aizstāvji varēja gūt nosacītu paritāti ar ienaidnieka artilēriju, kas ir skaitliski pārāka, ar mazāku skaitu kvalitatīvāku raķešu sistēmu.

Nepieciešamo rezervju veidošana

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks atklāj, ka pavēlniecība nepārtraukti strādā pie rezervju izveides un sagatavošanas procedūras uzlabošanas, taču daži jautājumi joprojām ir problemātiski. Jo īpaši ir ierobežotas iespējas nodrošināt rezerves savā teritorijā, jo okupanti spēj veikt raķešu un gaisa triecienus mācību centros un poligonos.

Viņš arī norāda, ka Ukraina cenšas risināt nepietiekamo cilvēkresursu problēmu. Kara ieilgušais raksturs, ierobežotās karavīru rotācijas iespējas frontes līnijās, nepilnības likumdošanā, kas ļauj acīmredzami legālā ceļā izvairīties no mobilizācijas, būtiski samazina pilsoņu motivāciju iestāties militārajā dienestā. Ukraina apzinās šīs problēmas, redz veidus, kā tās atrisināt un pastāvīgi pie tā strādā, taču Ukrainai nav iespējas iegūt pārākumu pār agresorvalsts karavīru skaitu.

Elektroniskā karadarbība

Jau pirms 2014. gadā veiktās Krimas aneksijas Krievijas militārā un politiskā vadība lielu uzmanību pievērsa radioelektroniskās izlūkošanas un karadarbības spēju attīstībai. Līdz pat 2022. gadam Ukrainas bruņojumā tika ieviestas jaunas elektroniskās karadarbības sistēmas kā "Bukovel-AD", "Enclave", "Khmara", "Nota", kas sevi labi parādījušas karadarbībā. Tomēr, neskatoties uz to, 65% no tā laika Ukrainas bruņoto spēku rīcībā esošajām sakaru bloķēšanas sistēmām tika ražotas Padomju Savienībā, tikai 25 sistēmas bija jaunas.

Ģenerālis norāda, ka pašreizējā elektroniskās karadarbības efektivitāte ir izteikti atkarīga no starptautiskās palīdzības. Tās dēļ Ukrainas bruņotie spēki varēja iegūt bezpilota lidaparātu atklāšanas un radioelektroniskās kaujas līdzekļus jeb “pretdronu” ieročus. 

Image
Ukraiņu karavīrs izmanto anti dronu ieroci.
Ukraiņu karavīrs izmanto anti dronu ieroci. Foto: Pavlo_Bagmut/Ukrinform/SIPA/Scanpix

Pašlaik Ukrainas bruņotie spēki attīsta spējas, kas ļaus cīnīties pret Krievijas augstas precizitātes ieročiem, izvēršot valsts radioelektroniskās karadarbības sistēmu “Pokrova”, kas ir spējīga manipulēt ar ienaidnieka satelīta sistēmu ievāktajiem izlūkošanas datiem par Ukrainas bruņoto spēku pozīciju atrašanās vietām visā frontē un lielākajā daļā Ukrainas teritorijas.  

Tāpat turpinās kaujas lauka situācijas apzināšanas sistēmu ieviešanas process: “Graphit” sistēma, kas automatizēti pārraida informāciju par mazizmēra bezpilota lidaparātu atrašanās vietu; “Kvarcs” sistēma, kas ievāc, apstrādā un attēlo datus, lai pārvaldītu kaujas laukā pielietotos radioelektroniskā kara līdzekļus.

V. Žalužnijs pauž, ka šobrīd Ukrainas bruņotie spēki ir praktiski sasnieguši paritāti iepretim Krievijas bruņoto spēku elektroniskās karadarbības spējām. Tas vienlaikus abām pusēm apgrūtina iespēju sasniegt pārākumu kaujas laukā.

Kā pārvarēt pozīciju karu

Lai pārvarētu šādam pozīciju karam raksturīgos militāros izaicinājumus, kas parādījušies līdz ar 2023. gada vasaru, ģenerālis ierosina sekojošus attīstības virzienus:

Pārsvara iegūšana gaisa telpā:

  • Nepieciešams veicināt pārākumu gaisa telpā ar lētu bezpilota lidaparātu masveidīgu un vienlaicīgu izmantošanu, lai pārslogotu ienaidnieka pretgaisa aizsardzības sistēmu spējas un maldinātu ienaidnieku par reālo mērķu skaitu uzbrukuma laikā, kā arī identificētu pretgaisa aizsardzības sistēmu atrašanās vietu;
  • Ar dažādiem līdzekļiem turpināt atvairīt ienaidnieka bezpilota lidaparātus, lai novērstu kaujas dronu radītos militārā aprīkojuma un personāla zaudējumus kaujas laukā;
  • Radaru simulatoru izmantošana vidēja darbības rādiusa pretgaisa raķešu sistēmu atklāšanai tiešā frontes tuvumā, lai samazinātu vadāmo aviobumbu efektivitāti pret ukraiņu vienībām;
  • Masveida elektroniskās kara tehnikas, kā mazu un pārnēsājamu traucējošo raidītāju, pretdronu iekārtu izmantošana pie frontes līnijas, lai cīnītos pret Krievijas bezpilota lidaparātiem.

Pretbateriju cīņa:

  • Lokālo GPS lauku izveide, lai uzlabotu precīzas munīcijas navigācijas rīku darbību;
  • Pretbateriju kara uzdevumu īpatsvara palielināšana, izmantojot kamikadzes bezpilota lidaparātus, kas iegūst izlūkošanas informāciju par pretinieka artilērijas un raķešu vienību atrašanās vietu, kā arī Rietumu sabiedroto sniegtās artilērijas izlūkošanas tehnikas spēju palielināšana.

Dziļi ešelonētu aizsardzības sistēmu ar mīnētiem šķēršļiem pārvarēšana:

  • Eju veidošanai mīnētos šķēršļos jāpielieto sensori, kuros izmantota LIDAR skenēšanas tehnoloģija, lai iegūtu situācijas informāciju par eju izveidi apkaimē;
  • Dūmu palaišanas sistēmas “Rosy” izmantošana, lai aizsargātu atmīnēšanas vienību (grupu) darbu pret izlūkošanas līdzekļiem un pretinieka triecieniem, kā arī evakuētu bojātu tehniku (bez ekipāžām), kas saglabājusi kustības spējas;
  • Eju izveidei mīnētos šķēršļos, kas uzstādīti bez iegremdēšanas augsnē, nepieciešami reaktīvie aviācijas dzinēji no norakstītām lidmašīnām, ūdens lielgabali vai rūpnieciskie hidromonitori, kā arī kasešu artilērijas munīcija;
  • Eju izveidei mīnētos šķēršļos nepieciešami mini tranšeju racēji ar zemes urbjiem, grunts plazmas griezējs (RBR), cauruļvadi gāzveida vai šķidrās sprāgstvielas iesūknēšanai un raķetes ar degvielas-gaisa eksplozīvu maisījumu;
  • Pretdronu ieroču izmantošana cīņai ar pretinieka izlūkošanas bezpilota lidaparātiem, kas ļaus palielināt vienību (grupu) slepenību mīnēto šķēršļu pārvarēšanas laikā.

Savu rezervju veidošana un cīņa ar ienaidnieka rezervēm:

  • Vienotā valsts iesaucamo un rezervistu reģistra "Oberih" ieviešana pārvaldes institūciju darbībā;
  • Ukrainas pilsoņu skaita palielināšana militārajā rezervē;
  • Automatizētas sistēmas izveide Ukrainas pilsoņu sagatavošanai militārajam dienestam un nacionālajai pretošanās uzraudzībai un uzskaitei;
  • Kaujas pamatapmācības kursa ieviešana.

Pārākuma sasniegšana elektroniskās karadarbības jomā:

  • Radioelektroniskās karadarbības sistēmu "Pokrova", " Graphit", "Kvarcs" ieviešana karaspēka vadības un kontroles procesos, kā arī datu apmaiņa ar citām bruņoto spēku izlūkošanas sistēmām;
  • Situācijas kaujas laukā labāka kontrolēšana, izmantojot sabiedroto palīdzību. Jo īpaši Ukrainai ir jānodrošina iespēja paplašināt piekļuvi gaisa, jūras un kosmosa izlūkošanas datiem;
  • Elektroniskās karadarbības līdzekļu izmantošana, kas atklāj, atpazīst, izolē un uzveic ienaidnieka elektroniskā starojuma avotus;
  • Iespēju meklēšana, lai palielinātu pretdronu sistēmu ražošanu Ukrainā un ārvalstīs.

Dalies ar šo ziņu