NAA pētnieks Valdis Kuzmins: Šobrīd lielākā traģēdija Ukrainas frontē ir Krievijas koriģējamo aviācijas bumbu masveida izmantošana

Viedoklis
Daniels Kauliņš/Sargs.lv
Ukrainas karavīrs
Foto: AP/Scanpix

Tuvojoties Krievijas prezidenta “vēlēšanām”, diktatoram V. Putinam ir izdevies ieņemt Doņeckas apgabala nelielo Avdijivkas pilsētu. Krievijas armijas panākumu šajā uzbrukumā diktēja gan pārsvars gaisā, gan izteiktais Ukrainas bruņoto spēku munīcijas deficīts. Sarunā ar portālu “Sargs.lv” Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pētnieks Valdis Kuzmins piesardzīgi vērtē pilsētas zaudēšanas nozīmi, tomēr uzsver, ka Krievijas aviācijas bumbu ražošanas spēju palielināšana ir devusi būtisku uguns jaudu.

Avdijivkas zaudēšana neietekmēs tālāko stratēģisko kara gaitu

Gluži kā pirms Bahmutas krišanas, arī Avdijivkas pilsētas nozīme kopējā karadarbības informatīvajā telpā nereti tika pārspīlēta. “Šī bija nozīmīga vieta, no kuras ukraiņi varēja veikt izlūkošanas operācijas Doņeckas apkārtnē, tomēr tās zaudēšanai ir vienīgi operacionāla nozīme,” uzsver V. Kuzmins.

“Pēdējo divu gadu pieredze liecina, ka vislabākā fortifikācijas būve ir apdzīvota vieta, jo tur var ļoti efektīvi maskēt personālu un tur esošie pagrabi kalpo par efektīvām bumbu patvertnēm,” skaidro NAA pētnieks.

Viņš uzsver, ka alternatīva šādām bruņoto spēku aizsardzības pozīcijām ir nocietinājumi klajā laukā, kurus pretinieks var ļoti viegli identificēt un salīdzinoši ātri iznīcināt.

Šobrīd Ukrainas bruņotajiem spēkiem būs jāatkāpjas uz nākamajām apdzīvotajām vietām, kurām Krievijas karavīri, visticamāk, turpinās uzbrukt līdz brīdim, kamēr viņi kādu iekšpolitisku izaicinājumu dēļ nezaudēs spēju uzturēt uzbrukuma tempu.

Image
Ukrainas patruļa Avdijivka / Foto: AFP/Scanpix
Ukrainas patruļa Avdijivkā / Foto: AFP/Scanpix
“Krievijai ir pilnīgs gaisa pārsvars virs frontes līnijas. Tur neviena lidmašīna faktiski nevar atrasties un tas attiecas arī, piemēram, uz Krievijas bumbvedējiem, kuri nevar izmantot parastās bumbas, jo tiklīdz viņi ielido Ukrainas kontrolētajā teritorijā, ukraiņu tuvās pretgaisa aizsardzības sistēmas viņus var iznīcināt,” saka V. Kuzmins.

Ukrainas munīcijas trūkums saistīts ar nepiemērotu Rietumvalstu militāro industriju

Vēl pagājušā gada vasarā, kad Ukrainas bruņotie spēki īstenoja pretuzbrukuma operācijas, atsevišķos frontes sektoros ukraiņu spēkiem izdevās gūt artilērijas uguns pārsvaru. NAA pētnieks V. Kuzmins norāda, ka tas bija iespējams tādēļ, ka vēl pirms vasaras ASV panāca vienošanos ar Dienvidkoreju par miljons artilērijas lādiņu piegādi Ukrainai.

“Šo informācijas noplūdi varējām novērot aptuveni pirms gada, kad [tiešsaistes tērzēšanas platformā] “Discord” kāds publicēja slepenus ASV dokumentus. Vienā no bildēm, kas nonāca atklātībā, bija informācija par viena miljona artilērijas lādiņu piegādēm no Dienvidkorejas,” atgādina V. Kuzmins.

Pēc Ukrainas pretuzbrukuma operācijām 2023. gada vasarā šie artilērijas lādiņi šobrīd ir beigušies un kā norāda V. Kuzmins: “Mēs atkal esam atgriezušies situācijā, kur Rietumvalstīm šī munīcija, kuru mēs gribētu piegādāt, sākumā ir jāsaražo.” Iztrūkumi ir saistīti ar 155 mm artilērijas lādiņiem, kuru ražošanu Rietumvalstīs pēc Aukstā kara būtiski ierobežoja. Tolaik lielākā daļa Rietumvalstu pieņēma lēmumu turpmāk savu bruņoto spēku kaujas spējas attīstīt, lielāku uzsvaru liekot uz precīzām raķešu artilērijas sistēmām un Gaisa spēkiem, kuri izmanto tā sauktās vadāmās aviācijas bumbas. Tomēr šīm ieroču sistēmām ir ierobežotas pielietojuma iespējas karā Ukrainā.

Image
NATO iznīcinātājs F16 / Foto: AFP/Scanpix
NATO iznīcinātājs F16 / Foto: AFP/Scanpix
“Šeit parādās lielā diskusija par ASV iesaisti, jo kā jau plaši zināms – lielākā daļa no tā sauktajiem Ukrainas līdzekļiem tiek nodota ASV ieroču ražotājiem, kuri šo munīciju ražo. Arī Eiropa, protams, mēģina palielināt ražošanu,” skaidro NAA pētnieks Valdis Kuzmins.

Viņš uzsver, ka realitāte ir tāda, ka Rietumvalstīs nav militārās industrijas kapacitāte, lai nodrošinātu munīcijas krājumus šāda rakstura karadarbībai. Šis ir arī iemesls, kādēļ, piemēram, Francija pagājušajā nedēļā iestājās pret Čehijas prezidenta Petra Pavela pausto iniciatīvu iegādāties vairākus simtus tūkstošus artilērijas un mīnmetēja lādiņus no dažādām vārdā neminētām trešajām valstīm.

“Es pieņemu, ka Francijai uzstādījums ir tāds, ka munīcijas iegāde no trešajām valstīm neatrisinās galveno problēmu – tā ir militārās industrijas nespēja nodrošināt mūsu un ukraiņu prasības. Respektīvi, mums ir nepieciešams jau šobrīd sākt attīstīt militāro industriju, kas prasa milzīgas investīcijas,” argumentē V. Kuzmins.

Viņš skaidro, ka līdzšinējā Spānijas un Francijas palīdzība Ukrainai bijusi tik zema, jo šīm valstīm faktiski nav militāro resursu, kuri ir nepieciešami Ukrainai. “Šobrīd ukraiņiem ļoti noder gan kasešu munīcija HIMARS sistēmām, gan 155 mm lādiņi. Lielākā daļa valstu šo munīciju iznīcināja, pārdeva un pārtrauca ražot,” norāda NAA pētnieks.

Vienlaikus nevar arī apgalvot, ka līdz šim Rietumvalstu solītais Ukrainas atbalsta finansējums jau būtu iztērēts. “Tipisks piemērs ir tā sauktās no zemes palaižamās mazā diametra bumbas (GLSDB), kuras izmanto HIMARS raķešu dzinējus. Gaisā šie lādiņi palaižas kā aviācijas vadāmās bumbas. ASV lēmums par šo sistēmu izstrādi, testēšanu, iepirkšanu un nodošanu Ukrainai tika pieņemts pagājušā gada sākumā. Šī nauda tika piešķirta pirms gada, taču faktiski, ja nemaldos, tikai pagājušajā nedēļā bija pirmā reize, kad Krievijas okupētajos Ukrainas apgabalos tika atrastas šīs munīcijas detaļas,” atklāj V. Kuzmins.

“Tas attiecas uz daudziem citiem bruņojuma atbalsta projektiem, kur nauda jau tika atvēlēta, iztērēta un ražošana sākta. Es pieļauju, ka tā bruņojuma plūsmas aste var vilkties vēl kādu laiku. Mēs nezinām, cik ilgi, jo šī ir stratēģiski svarīga informācija, kuru neviens negrib izpaust – kad tieši ukraiņiem beigsies viena, vai otra veida munīcija nav zināms,” secina V. Kuzmins.
Image
GLSDB raķetes palaišana / Foto: AFP/Scanpix
GLSDB raķetes palaišana / Foto: AFP/Scanpix

Krievija būtiski cēlusi aviācijas bumbu ražošanas spējas

Viena no šī brīža Krievijas bruņoto spēku panākumu atslēgām bijusi sekmīga krievu planējošo aviācijas bumbu izstrāde un ražošanas kāpināšana. Pēc aptuveni 20 gadu Krievijas centieniem izstrādāt NATO rīcībā esošās Apvienotā tiešā uzbrukuma munīcijas jeb JDAM ekvivalentu, šobrīd ir izdevies veiksmīgi izstrādāt ne tik precīzu, tomēr efektīvu aviācijas bumbu, kura tiek palaista no kaujas lidmašīnas aptuveni 50 – 60 kilometru attālumā no frontes līnijas.

“Pēc Aukstā kara beigām Rietumvalstis izstrādāja šo bumbu, paņemot 50 gadus vecu aviācijas bumbu, pieskrūvējot spārnus, GPS uztvērēju un izstrādājot programmu, kas ļauj šai aviācijas bumbai nolidot no 50 līdz 80 kilometru garu distanci, lai trāpītu mērķī ar aptuvenu piecu metru precizitāti,” skaidro V. Kuzmins.

Savukārt Krievija pirms diviem gadiem uzsāka koriģējamās aviācijas bumbas jeb KAB izstrādi. Ar Rietumvalstu tehnoloģiju palīdzību šobrīd viņiem ir izdevies būtiski celt šo aviācijas lādiņu efektivitāti un ražošanas jaudu.

“Pirms diviem gadiem viņi šo ražoja minimālos apjomos, bet tagad viņu ražošanas industrija ir nonākusi tik tālu, lai beidzot saražotu šīs bumbas masveidā. Nekādas aizsardzības pret šīm aviācijas bumbām nav un tuvākajā laikā nebūs. Tāda ir šīs karadarbības fāzes vislielākā traģēdija,” skaidro V. Kuzmins.
Image
Ogļu raktuve Avdijivkā / Foto: AP/Scanpix
Ogļu raktuve Adijivkā / Foto: AP/Scanpix

Viņš uzsver, ka jebkura Ukrainas pilsēta, kura atrodas netālu no frontes, šobrīd ir būtiski apdraudēta. “Krievija šobrīd var izvēlēties vietu un laiku, lai veiktu masveidīgu bombardēšanu. Šobrīd tā ir Robotine, kuru viņi mēģināja ieņemt pāris dienās – tas neizdevās, tāpēc tagad Krievijas spēki ir novirzījuši aviācijas jaudu uz šo nelielo ciematu. Pēdējā diennakts laikā tur tika nomesti vairāki desmiti aviācijas bumbu un tur neko nevar izdarīt,” atzīst V. Kuzmins.

Vienīgais veids kā ukraiņi var stāties pretī Krievijas aviācijas bombardēšanas kampaņām, ir ar Vācijas dāvināto pretgaisa aizsardzības sistēmu “Patriot”. Kā norāda V. Kuzmins – šobrīd Ukrainas bruņoto spēku rīcībā ir trīs šādas raķešu sistēmas baterijas. Izmantojot atsevišķus pretgaisa aizsardzības sistēmu raķešu tipus ukraiņiem ir izdevies lielā augstumā notriekt Krievijas bumbvedējus. “Pēdējās trijās dienās krievi ir apstiprinājuši divu Su-35 lidmašīnu notriekšanu. Šeit mēs redzam, ka šādā veidā ukraiņi mēģina veidot lamatas krievu pilotiem, lai turētu viņus lielā distancē,” norāda V. Kuzmins.

Komentējot sliktākos iespējamos scenārijus, ja Rietumvalstu munīcijas piegāžu atbalsts būtiski neaugs, V. Kuzmins norāda, ka visu var izšķirt tas, vai V. Putins pēc kārtējās iecelšanas amatā pasludinās nākamo mobilizācijas vilni.

“Pagaidām Krievijas bruņoto spēku panākumi ir atkarīgi no diviem faktoriem: KAB bumbu izmantošana un tā saukto “Zeku” izmantošana trieciena spēkos. Jautājums ir vai ukraiņiem izdosies iedragāt šos trieciena bataljonus tuvāko mēnešu laikā. Tas ir tas, uz ko ukraiņiem vajadzētu koncentrēties – mēģināt izretināt šos trieciena bataljonus tik tālu, lai kustība uz priekšu uz kādu laiku apstātos,” secina V. Kuzmins.

Dalies ar šo ziņu