Krievi pagarinājuši fronti un sākuši sauszemes uzbrukumu Harkivas apgabalā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/LETA/LTV/EUROMAIDAN
Krievu okupantu  Harkivas uzbrukuma sekas
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievi sākuši sauszemes uzbrukumu Harkivas apgabalā, kur turpinās kaujas, piektdien paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas paziņojumā norādīts, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdodas aizsargāt pozīcijas, taču Volčanskas virzienā tiek raidīti ienaidnieka koriģējamo aviācijas bumbu triecieni.

Ap pulksten 5 no rīta Krievijas armija centās izlauzties cauri Ukrainas aizsardzības līnijām. “Šobrīd šie uzbrukumi tiek atvairīti un kaujas turpinās,” teikts Ukrainas aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Tiek ziņots, ka aizsardzības stiprināšanai uz ziemeļiem jau ir nosūtītas rezerves vienības. Savukārt vietējā Volčanskas pārvalde ziņo par iedzīvotāju evakuāciju.

"Mēs tagad brīvprātīgi evakuējam iedzīvotājus. Lielākā daļa cilvēku šobrīd izbrauc ar saviem transportlīdzekļiem, bet tagad mēs kopā ar humānās palīdzības centru organizējam to cilvēku izvešanu, kuriem nav iespēju izbraukt saviem spēkiem," pavēstīja Gambarišvili.

Volčanskas pilsēta atrodas piecu kilometru attālumā no robežas un pašlaik tur dzīvo aptuveni 3000 cilvēku, bet pirms kara tajā dzīvoja aptuveni 17 000 cilvēku.

Pēc Gambarišvili teiktā, no Volčanskas un tuvējām apdzīvotajām vietām, kuras pašlaik tiek apšaudītas, tiek izvesti cilvēki un nogādāti Harkivā.

Par gaidāmo krievu uzbrukumu Harkivas apgabalam analītiķi brīdināja jau iepriekš. To vidū bija arī militārais analītiķis Igors Rajevs, kurš 8. maija intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka runas par potenciālo uzbrukumu Harkivai dzirdamas jau sen. Tomēr šī pilsēta ir ļoti liela un krievi, visticamāk, nebūs spējīgi to ieņemt ar pašreizējo spēku apjomu reģionā.

“Ja mēs salīdzinām to [Harkivu] ar Rīgu, tās ir aptuveni trīs Rīgas. Protams, ka šobrīd tur ir daudz mazāk iedzīvotāju, jo Krievija to nepārtraukti bombardē jau vairākus mēnešus. Principā viņu mērķis ir izspiest civiliedzīvotājus ārā no pilsētas, lai būtu vieglāk veikt šo operāciju,” norādīja I. Rajevs.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ar Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes vietnieka ziņotajiem 35 tūkstošiem krievu karavīriem reģionā nekādu nopietnu operāciju pret Harkivu nav iespējams uzsākt.

“Jūs varat šķērsot robežu un ieņemt Volčansku, bet neko vairāk ar tādu grupējumu jūs paveikt nevarat. Tas nozīmē, ka Krievijai ir nepieciešams būtiski lielāks kontingents šajā virzienā, lai varētu būtiski apdraudēt Ukrainas ziemeļus,” piebilda I. Rajevs.

2022 .gada nogalē Ukraina padzina Krievijas armiju no Harkivas apgabala lielākās daļas, bet, ukraiņu spēkiem sastopoties ar munīcijas trūkumu, Maskava tur atsākusi ofensīvu.

Dalies ar šo ziņu