ASV sola izvērtēt iespējamo lūgumu par spēku paturēšanu Irākā

Ārvalstīs
Sargs.lv

ASV sola izvērtēt iespējamo lūgumu par spēku paturēšanu Irākā

Amerikas Savienotās Valstis ir gatavas izskatīt Irākas lūgumu par iespējamo ASV spēku palikšanu kara izpostītajā valstī pēc 2011.gada.

To apliecināja Baltā nama preses sekretārs pēc traģiskajiem pirmdienas notikumiem Irākā, kad uzbrukumu sērijā 18 Irākas pilsētās tika nogalināti 74 cilvēki un vēl vairāk nekā 300 tika ievainoti. Vislielākos upurus prasīja divi vienlaicīgi sprādzieni Irākas pilsētā Kūtā, aptuveni 160 kilometrus uz dienvidiem no galvaspilsētas Bagdādes, kur dzīvību zaudēja 40 cilvēki, bet vēl 65 tika ievainoti.

Pirmdiena kļuvusi par Irākas asiņaināko dienu pēc upuru skaita kopš 2010.gada maija. 

Uzbrukumi veikti mazāk nekā divas nedēļas pēc tam, kad Irākas līderi paziņoja par savu lēmumu iesaistīties sarunās ar ASV par iespēju turpināt amerikāņu sākto irākiešu drošības spēku apmācību arī pēc 2011.gada. Pagaidām abu valstu starpā noslēgtā vienošanās prasa, lai visi Savienoto Valstu karavīri tiktu izvesti līdz šī gada 31.decembrim.

Vardarbība Irākā kopš tās kulminācijas 2006. un 2007.gadā ir mazinājusies, tomēr uzbrukumi joprojām ir ikdienas sastāvdaļa. Jūlijā dažādos uzbrukumos tika nogalināti 259 irākieši, kas ir otrs lielākais bojāgājušo skaits, kāds 2011.gadā reģistrēts vienā mēnesī.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu