Pētījums modelē Izraēlas gatavību ar kodolieročiem bruņotai Irānai

Ārvalstīs
Sargs.lv

Pētījums modelē Izraēlas gatavību ar kodolieročiem bruņotai Irānai

Izraēla gatavojas tam, ka Irāna varētu kļūt par kodolvalsti, un ir pieņēmusi, ka tas varētu notikt jau gada laikā, atsaucoties uz Izraēlā veiktu drošības situācijas pētījumu, vēsta "The Times".

Pēc Izraēlas vēstnieku, izlūkdienesta amatpersonu un bijušo armijas komandieru lūguma Nacionālais drošības studiju institūts (INSS) izstrādājis iespējamos scenārijus, kas varētu notikt pēc tam, kad Irāna būs veikusi kodolieroču izmēģinājumu. Izraēla līdz šim paudusi, ka tā darīs visu, kas ir tās spēkos, lai nepieļautu kodolieroču nonākšanu Irānas rīcībā, tomēr pēc nesenā ANO ziņojuma tā savu nostāju ir mainījusi.

ANO atomenerģijas aģentūra 9.janvārī apliecināja, ka Irāna ir sākusi urāna bagātināšanu objektā kalnu bunkurā, kuru būtu grūti iznīcināt gaisa triecienā.

Ja kodolieroči nonāktu Irānas rīcībā, tas izraisītu nopietnas izmaiņas spēku līdzsvarā Tuvajos Austrumos, paredz INSS veiktais pētījums. 

ASV varētu piedāvāt Izraēlai aizsardzības paktu, vienlaikus mudinot Telavivu atturēties no uzbrukuma, teikts institūta ziņojumā. Lai nepieļautu kodolieroču izplatīšanos reģionā, Krievija varētu censties izveidot aliansi ar ASV, savukārt Saūda Arābija, visticamāk, varētu īstenot savu kodolprogrammu.

Institūta eksperti uzskata, ka pēc Irānas prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada arvien provokatīvākajām prasībām, arī attiecībā uz Irākas robežu pārskatīšanu un vēršanos pret ASV Piekto floti, Irāna 2013.gadā varētu veikt kodolizmēģinājumu.

"Simulācija liecina, ka Irāna neatteiksies no kodolieročiem, bet centīsies tos izmantot, lai panāktu vienošanos ar lielvarām, kas uzlabos tās pozīcijas," teikts ziņojumā. "Simulācija liecina, ka Izraēlas militāri soļi vai to pielietošanas draudi arī būtu piemēroti pēc Irānas kodolizmēģinājuma."

Pētījuma secinājumi nosūtīti Izraēlas premjerministram Benjaminam Netanjahu.

LETA-AFP

Dalies ar šo ziņu