Bailēs no sacelšanās V.Putins veido privātas armijas visā Krievijā

Ārvalstīs
Business Insider/ The Daily Beast/ Sargs.lv
Vladimirs Putins vēro karavīru maršu
Foto: AFP/Scanpix

23. jūnija vakarā pasauli pāršalca ziņa, ka Krievijas valdības sponsorētais militārais grupējums “Vagner” ar tā dibinātāju Jevgēņiju Prigožinu priekšgalā ir uzsākuši “taisnīguma maršu”, lai – kā viņš pats to formulēja – atbrīvotu valsti no korupcijas un nekārtībām, bet precīzāk – atbrīvotu Krievijas armiju no aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova. Lai gan J.Prigožina apvērsums izgāzās, taču tas atklāja nopietnas plaisas Krievijas diktatora Vladimira Putina aizsardzībā. Tagad viņš cenšas šīs plaisas aizpildīt un novērst citus iespējamus apvērsumus, veidojot privātas armijas visā Krievijā, vēsta ASV ziņu portāls “The Daily Beast”.

Vladimirs Putins visā Krievijā ir sācis veidot noslēpumainus privātus militāros grupējumus, lai pasargātu sevi no kārtējās “Vagner” sacelšanās.

Privāto militāro uzņēmumu jeb "īpašo uzņēmumu" plāni ir minēti jaunajā Krievijas likumprojektā, kas paaugstina obligātā dienestā iesaucamo maksimālo vecumu.

Šis solis ir vērsts uz sabotāžas un iekšējo draudu apkarošanu, teikts Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Andreja Kartapolova (Andrey Kartapolov) paziņojumā.

Šāds lēmums pieņemts vairākas nedēļas pēc “Vagner” organizētā dumpja. Lai gan V.Putins nav sodījis J. Prigožinu par apvērsuma rīkošanu, viņš ir uzsācis aizdomās turēto nodevēju meklēšanu Krievijas armijā, lai novērtu jebkādus iekšējus draudus viņa varai.

Saskaņā ar likumprojektu kaujinieki būtu reģionālo gubernatoru pakļautībā, taču darbotos pēc V.Putina pavēles, un tos apbruņotu Krievijas Aizsardzības ministrija.

Norvēģijas ziņu portāls “Barents Observer” atklāja, ka vienību uzdevums būs "aizsargāt valsts robežu, cīnīties pret nelegāliem bruņotiem grupējumiem un apkarot ārvalstu sabotāžu un izlūkošanas formējumus", kā arī apkarot iekšējos draudus.

Bijušais Kremļa ierēdnis Nikolajs Sokovs (Nikolai Sokov) laikrakstam “The Daily Beast” atzina, ka likuma mērķis ir nostiprināt V.Putina aizsardzību.

"Tas ir instruments drošības uzlabošanai [svarīgi, ņemot vērā Ukrainas militārā izlūkdienesta ļoti aktīvās slepenās darbības], un vajadzības gadījumā tas var palīdzēt pret jebkuru jaunu dumpi," sacīja N.Sokovs.

Vēl viena jauno grupējumu pamatfunkcija būs aizsardzība pret iekšējiem uzbrukumiem, pieaugot Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumiem Krievijas pilsētām.

Dalies ar šo ziņu