Francija un Vācija vienojas kopīgi turpināt darbu pie nākamās paaudzes kaujas tanku izstrādes

Ārvalstīs
Sargs.lv/Politico
Francijas un Vācijas Aizsardzības ministri tikšanās laikā
Foto: dpa/scanpix

Vācijas un Francijas aizsardzības ministri ceturtdien pauduši apņemšanos līdz gada beigām virzīt plānus par nākamās paaudzes kaujas tanka izstrādi, taču neatklāj papildu detaļas par jaunā bruņojuma tehnoloģiskajiem parametriem un projekta prasībām, ziņo medijs “Politico”.

Francijas aizsardzības ministrs Sebastjens Lekornu (Sébastien Lecornu)  un Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss (Boris Pistorius) tikās Francijas “Évreux-Fauville” gaisa un kosmosa spēku bāzē, kur kopš 2021. gada atrodas Francijas un Vācijas kopīgais taktiskais gaisa spēku eskadrons. Tikšanās mērķis bija pēc vairāku gadu stagnācijas sniegt jaunu politisko impulsu Galvenās Sauszemes Kaujas Sistēmas projektam (Main Ground Combat System - MGCS).

“Temps tika bremzēts, taču tagad mēs to paātrināsim,” B. Pistorius paziņoja medijiem pēc tikšanās ar Francijas kolēģi. Līdz šī gada beigām Parīze un Berlīne definēs atšķirīgos uzdevumus un izšķirsies par vadošās valsts lomu jaunās tehnikas attīstībā.

Vācijas aizsardzības ministrs pauda arī cerību par to, ka “mēs drīzumā nonāksim pie izšķirošās fāzes, lai parakstītu vienošanos, kas ļaus citām valstīm pievienoties [šai iniciatīvai]”.

MGCS programmu 2017. gadā uzsāka Francijas prezidents Emanuels Makrons (Emmanuel Macron) un Vācijas kanclere Angela Merkele (Angela Merkel) kā abu valstu vienotības simbolu aizsardzības industrijas sadarbībā. MGCS projekta vadošā valsts ir Vācija. Šis projekts būs papildinājums abu valstu paralēli kopīgi izstrādātajam nākamās paaudzes kaujas lidmašīnu projektam – Nākotnes Kaujas Gaisa Sistēmas (FCAS), kuru vada Francija.

Francijai piederošais uzņēmums “Nexter”, kas ražo tankus “Leclerc”  un Vācijas “Leopard 2” tanku ražotājs “Krauss-Maffei Wegmann” (KMW) tika apvienoti vienotā uzņēmumā “KNDS”, kurā abas minētās ieroču kompānijas uzņēmās līdzvērtīgu vadošu lomu. Tomēr 2019. gadā Vācijas ieroču ražotājam “Rheinmetall” pievienojoties abu valstu ieroču ražotāju uzņēmumam, tika būtiski bremzēts tanku izstrādes temps, jo nācās atrast balansu starp Vācijas pārākumu kopīgi veidotajā uzņēmumu apvienībā.

22. septembrī notikusī divpusējā tikšanās ir daļa no šī brīža politiskā spiediena. S. Lekornu apmeklēja Berlīni jau jūlijā, lai tiktos ar Vācijas kolēģi un plānots, ka tikšanās norisināsies arī 9.–10. oktobrī. Paredzēts, ka sarunas turpināšoties ik mēnesi, lai uzturētu projektu attīstības tempu.

Pēc tikšanās Vācijas un Francijas Sauszemes spēku komandieri parakstīja tā saukto Augsta līmeņa kopējās sadarbības prasību dokumentu (HLCORD) – svarīgs solis pirms vienošanās par paša tanka faktisko specifikāciju noteikšanu.

Kamēr sākotnējais laika rāmis bija noteikts ap 2035.–2040. gadu, S. Lekornu reportieriem atklāja, ka projekts aizvirzījies līdz 2040.–2045. gadam. Vienlaikus viņš norāda, ka: “cerības [par projekta virzību uz priekšu] tagad ir parādījušās”.

Paredzēts, ka MGCS projekta ietvaros izstrādātais kaujas tanks aizvietos franču “Leclerc” un vācu “Leopard 2” kaujas tankus, vienlaikus Francijas aizsardzības ministrs raksturoja to, kā vairāk nekā tanku. Tā būs: “sistēma ar vairākiem pilotējamiem un bezpilota moduļiem,” ietverot lāzera un dronu tehnoloģijas, viņš atklāja. Turklāt izšķirošu lomu ieņems mākslīgais intelekts, kas sniegs atbalstu informācijas apkopošanā, vadības koordinācijā, komandvadības atbalstā un noturības veidošanā pret elektromagnētiskais karadarbību.

Arī Itālija un Nīderlande ir izrādījušas interesi iesaistīties projektā, taču abu valstu ministri norādīja, ka Berlīnei un Parīzei vispirms jāvienojas par MGCS projekta prasībām, pirms citas valstis var iesaistīties.

Dalies ar šo ziņu