Ukraina cenšas kļūt par pašpietiekamu ieroču ražotāju

Ārvalstīs
Sargs.lv/POLITICO
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ukrainai saskaroties ar izaicinājumiem piesaistīt stabilas Rietumos ražoto ieroču piegādes, iniciatīvu šīs problēmas risināšanai pārņēmusi savās rokās, vēršoties pie vadošajiem pasaules ieroču ražotājiem un cenšoties tos iesaistīt Ukrainas aizsardzības industrijā.

Korporatīvās izlūkošanas kompānijas “COSA Intelligence Solutions” vadošais partneris Kijivā Pāvels Verhniackis (Pavel Verkhniatskyi) atzīst, ka redzot Ukrainas sabiedroto nenoteiktību ilgtermiņa atbalsta nodrošināšanā, kas īpaši pamanāma atsevišķās valstīs parlamenta un prezidenta vēlēšanu laikā, Ukrainai nepārtraukta un netraucēta bruņojuma saņemšana ir “izdzīvošanas jautājums”.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, atklājot Starptautisko aizsardzības industrijas forumu, norādīja, ka Ukraina “jau apspriež kopējos sadarbības projektus ar tās partneriem”. Tālab Ukrainas valsts budžetā ir izveidots īpašs Aizsardzības fonds, lai finansētu šādus sadarbības līgumus.

Ukraina globālajā bruņojuma tirgū ilgus gadus pirms kara ar Krieviju bija industriālais “milzis”, kas līdztekus bruņutehnikai, lidmašīnām un kājnieku ieročiem ražoja arī smago tehniku un dzinējus Krievijas kara flotes kuģiem un militārajiem helikopteriem. Tomēr Krievijas agresijas rezultātā daudzas no šīm ražotnēm ir būtiski cietušas vai pilnībā iznīcinātas. Neraugoties uz to, Ukrainas amatpersonas joprojām meklē Rietumu aizsardzības uzņēmumus, kas gatavi investēt Ukrainā.

Ukrainas aicinājumam jau atsaukušies divi no Eiropas vadošajiem aizsardzības uzņēmumiem - Vācijas ieroču ražotājs “Rheinmetall”, kurš ir paziņojis par gatavību sadarboties Ukrainas ieroču ražotāju “Ukroboronprom”, lai kopīgi ražotu tankus un cita veida bruņu tehniku. Savukārt Britu ieroču ražotājs “BAE Systems” ir paziņojis par biroja atvēršanu Kijevā un gatavību uzsākt 105 milimetru kalibra artilērijas ieroču un lādiņu ražošanu Ukrainā.

Arī Francija ir viena no valstīm, kas apsver sadarbības iespējas ar Ukrainu. Aptuveni 20 Francijas uzņēmumu vadītāji ieradās Ukrainā kopā ar Francijas Aizsardzības ministru Sebastianu Lekronu (Sébastien Lecornu).

Starp Ukrainas lielākajiem ieroču piegādātājiem ir arī Čehija. Tās lielāko ieroču ražošanas uzņēmumi jau mēnešiem ir nodarbinājuši ukraiņus, kuri ražo nakts redzamības iekārtas, munīciju un citas bruņotajiem spēkiem nepieciešamās lietas. Čehijas ražotāji sadarbojas ar Ukrainas militārās industrijas uzņēmumiem. Viens no Čehijas delegācijas pārstāvjiem, kurš bija ieradies uz forumu, atzina, ka mērķis ir pārnest ražošanu uz Ukrainu, cik ātri vien iespējams.

Ukrainas centieni piesaistīt aizsardzības industrijai ārvalstu investīcijas ir daļa no plašākas Kijevas ieceres kļūt “par Eiropas Izraēlu – pašpietiekamu, bet ar palīdzību no citām valstīm,” skaidroja Daniels Vajdihs (Daniel Vajdich), risku analīzes un konsultantu uzņēmuma “Yorktown Solutions” prezidents. Šie centieni balstīsies militārās kopražošanas projektiem ar citu valstu partneriem.

Amatpersonas atzīst nepieciešamību pēc iespējas ātrāk attīstīt Ukrainas spējas modernu ieroču ražošanā, jo ieroču krājumi izsīkst ne tikai Ukrainā, bet arī to atbalstošajās Rietumvalstīs, kuras pašas meklē iespējas būtiski kāpināt ieroču ražošanas apjomus.

Viens no Eiropas pārstāvjiem atzina, ka “publiskais un politiskais atbalsts Ukrainas cīņai joprojām ir augsts, bet mēs esam ziedojuši maksimumu, lai neapdraudētu pašu drošību”.

V. Zelenskis 30. septembrī, pirmajā Starptautiskajā aizsardzības industrijas forumā Kijevā paziņoja par Aizsardzības industrijas alianses un Aizsardzības fonda izveidi. Forumā pārstāvēti 252 aizsardzības uzņēmēji, kas nāk vairāk nekā no 30 Eiropas, Amerikas, Āzijas valstīm, kā arī Austrālijas. Līdz šim deklarāciju par militārās industrijas sadarbību ar Ukrainu parakstījuši 13 uzņēmumi.

Dalies ar šo ziņu