Baidens daļēji atceļ aizliegumu Ukrainai izmantot ASV ieročus triecieniem Krievijā

Ārvalstīs
LETA/AP
Zelenskis un Baidens
Foto: EPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens ir atļāvis Ukrainai izmantot ASV ieročus triecieniem Krievijas teritorijā, bet tikai ar mērķi aizsargāt Harkivu, ceturtdien pavēstīja divas par šo jautājumu informētas ASV amatpersonas.

Amatpersonas, kas vēlējās saglabāt anonimitāti šī sensitīvā jautājuma apspriešanā, uzsvēra, ka ASV nav mainījusi savu politiku neļaut Ukrainai izmantot ASV piegādātās tālas darbības raķetes un munīciju triecieniem Krievijas teritorijā ofensīvas nolūkos.

Ukrainas amatpersonas ir pastiprinājušas aicinājumus ASV administrācijai ļaut Ukrainas spēkiem aizstāvēties pret uzbrukumiem, kas tiek veikti no Krievijas teriitorijas. Ukrainas otrā lielākā pilsēta Harkiva atrodas tikai 20 kilometru attālumā no Krievijas robežas.

Par jauno Baidena lēmumu vispirms ziņoja interneta izdevums "Politico".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un citas amatpersonas ir arvien vairāk uzsvērušas, ka aizliegums izmantot ASV ieročus triecieniem Krievijā nostāda Ukrainas spēkus neizdevīgā stāvoklī, Krievijai pastiprinot uzbrukumus Harkivas apgabalā un ap to.

Krievija sāka ofensīvu Harkivas apgabalā, izmantojot ilgstošu aizkavēšanos ar ASV militārās palīdzības Ukrainai papildināšanu un lēnās Rietumeiropas ieroču piegādes Ukrainai.

Kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022.gada februārī Baidens ir bijis pret to, ka Ukraina izmantotu ASV ražotos ieročus ofensīvas nolūkos, bažījoties, ka šāda rīcība tiktu uztverta kā provokatīva un novestu pie tā, ka Maskava paplašinātu karu.

Dalies ar šo ziņu