ASV gatavojas investēt 2 miljardus dolāru Indijas un Klusā reģiona valstu drošības stiprināšanā

Ārvalstīs
Defense news/Sargs.lv
Taivānas Nacionālās dienas gaisa spēku lidojums virs Taivānas
Foto: EPA/Scanpix

ASV ir noslēguma fāzē, lai apstiprinātu gandrīz 2 miljardu dolāru vērtu drošības palīdzības paketi Indijas un Klusā okeāna reģionam. Šī iniciatīva ir daļa no plašākas stratēģijas, palīdzot reģiona valstīm aizsargāties pret arvien agresīvāko Ķīnu. Palīdzības pakete ietver 1,2 miljardus dolāru Taivānai, 500 miljonus dolāru Filipīnām un aptuveni 300 miljonus dolāru citiem partneriem, kā Vjetnamai, Dienvidāzijas valstīm un Klusā okeāna salu nācijām, vēsta militāro ziņu medijs ”Defense news”.

Šī palīdzība tiks finansēta no ASV Ārvalstu militārā finansējuma grantu fonda, kas tika apstiprināts šī gada aprīlī. Lai gan skaitļi vēl nav galīgi, jo prezidenta administrācija turpina konsultēties ar Kongresu, mērķis ir saglabāt gandrīz visu norādīto finansējumu, medijam “Defense news” sacīja augsta ranga Valsts departamenta amatpersona.

Vasaras sākumā Ķīna veica plašas militārās mācības ap Taivānu, ko ASV Indijas un Klusā okeāna pavēlniecība nosauca par iebrukuma “mēģinājumu”. Dažas nedēļas vēlāk Ķīnas krasta apsardze pārtvēra Filipīnu kuģus, kas devās piegādāt resursus jūras kara bāzei, ievainojot astoņus jūrniekus. Šī rīcība tuvojas "sarkanajās līnijas" pārkāpšanai, ko Filipīnu valdība uzskatītu par kara aktu.  

Kā arī ASV a vēlas stiprināt savas saites ar reģiona valstīm ASV prezidenta Džo Baidena pirmā, un varbūt vienīgā, termiņa pēdējos sešos mēnešos. ASV augstākās amatpersonas apmeklē reģionu, lai pārrunātu drošības jautājumus. Drīzumā arī aizsardzības ministrs un valsts sekretārs dosies uz Tokiju un Manilu, kur plānots paziņot par 500 miljonu dolāru palīdzību Filipīnām.

Lai gan ASV ārvalstu militārais finansējuma nonākšana ASV sabiedroto valstīs var prasīt vairākus gadus, ASV Valsts departamenta pārstāvis atzīst, ka mērķis ir, lai palīdzību valstis saņemtu sešu līdz divpadsmit mēnešu laikā. Taivānas palīdzība tiks vērsta uz "dzeloņcūkas" aizsardzības stratēģiju, lai padarītu salu grūtāk iekarojamu. Tas ietvers Taivānas karavīru militāro apmācību un jūras spēju attīstību.

Filipīnām prioritāte būs aprīkojums, lai aizsargātos pret Ķīnas agresiju Dienvidķīnas jūrā. Lai gan konkrēti ieroči netiek atklāti, sagaidāms, ka tās būs "asimetriskas" sistēmas, piemēram, raķetes, droni vai komerciāla stila ieroči.

Gan Taivāna, gan Filipīnas steidz uzlabot savus bruņotos spēkus, ņemot vērā Ķīnas draudus. Taivāna gaida 19 miljardu dolāru vērtu ieroču piegādi no ASV, ko lielākoties sastādīs F-16 iznīcinātāji, bet Filipīnas uzlabo savu spēku spējas aizstāvēt teritoriju, ne vien cīnīties pret terorismu.

ASV amatpersonas šovasar apmeklēja Filipīnu galvaspilsētu Manilu, lai pārrunātu, kā tiks tērēti piešķirtie līdzekļi. Abu valstu amatpersonas vienojās par prioritātēm un darbības soļiem, kas tiks paziņotas jūlija beigās. Tas palīdzēs arī Filipīnām izveidot militārās modernizācijas plānu nākamajiem pieciem līdz desmit gadiem.

ASV plāno sadalīt atlikušos 300 miljonus dolāru citiem partneriem reģionā, lai palīdzētu samazināt Krievijas militārā aprīkojuma dominanci bruņotajos spēkos, aizsargāt savus teritoriālos ūdeņus un stiprināt sadarbību ar ASV. Lielākā daļa šī finansējuma tiks apstiprināts tuvāko nedēļu laikā.

Dalies ar šo ziņu