Izraēla un “Hamas” vienojas par pamieru

Konfliktu zonas
Sargs.lv/AP News/Reuters
Foto:AP/Scanpix
Foto: Foto:AP/Scanpix

Ar Ēģiptes starpniecību Izraēla un “Hamas” ceturtdienas vakarā vienojās par pamieru, kas stājās spēkā šodien, apturot 11 dienas ilgo karadarbību reģionā, kas radījusi plašus postījumus Gazas joslā un prasījusi vairāk nekā 200 cilvēku dzīvības, vēsta ziņu aģentūra “Associated Press”.

Izraēlas spēku raķešu uzbrukumu rezultātā Gazas joslā bojā gājuši 232 palestīnieši, izpostīti tūkstošiem māju un radušies robi kritiskajā infrastruktūrā. Gazas raķešu uzbrukumos Izraēlā bojā gājuši 12 cilvēki un vēl simtiem ievainoti.

Izraēlas prezidenta Benjamina Netanjahu birojs paziņoja, ka viņa Drošības padome vienbalsīgi pieņēmusi Ēģiptes piedāvāto pamiera priekšlikumu pēc vairāku Izraēlas augstāko aizsardzības amatpersonu ieteikumiem. Tāpat paziņojumā likts uzsvars uz ievērojamiem sasniegumiem Izraēlas aizsardzības spējās, no kuriem vairāki bijuši bezprecedenta. Pēc paziņojuma no Izraēlas, arī “Hamas” sekoja piemēram un paziņoja par pamiera vienošanos.

Līdz pat pamiera sākumam divos naktī pēc vietējā laika, abas puses turpināja apmainīties ar raķetēm un Izraēlai veicot vismaz vienu gaisa uzlidojumu.

ASV prezidents Džo Baidens apņēmies palīdzēt izpostītajai Gazas joslai, un ANO mudina atjaunot Izraēlas un palestīniešu dialogu.

Abas puses paziņojušas, ka ir gatavas jebkurā brīdī reaģēt, ja otra puse pārkāps pamiera vienošanos, tikmēr Ēģipte gatavojas uz reģionu nosūtīt divas delegācijas, kas uzraudzīs pamieru.

Palielinoties starptautiskās sabiedrības bažām par vardarbību reģionā, ASV prezidents Dž. Baidens mudinājis Izraēlas prezidentu B. Netanjahu deeskalēt situāciju, kamēr Ēģipte un ANO piedāvājusi vest miera sarunas.

Televīzijas uzrunā ceturtdien Dž. Baidens izteica līdzjūtību Izraēlai un palestīniešiem par karadarbībā bojā gājušajiem un sacīja, ka Vašingtona sadarbosies ar ANO un citām starptautiskām organizācijām, lai nodrošinātu ātru humāno palīdzību Gazas joslai.

“Es uzskatu, ka mums ir patiesa iespēja gūt panākumus, un esmu apņēmies pie tā strādāt,” sacīja Dž. Baidens. Viņš minēja, ka ASV ir apņēmusies palīdzēt Izraēlai papildināt pārtveršanas raķešu piegādi pretraķešu aizsardzības sistēmai un sadarboties ar starptautiski atzīto Palestīnas valdību, nevis “Hamas”, lai sniegtu humāno palīdzību Gazai.

ASV Valsts departaments paziņoja, ka valsts sekretārs Antonijs Blinkens plāno doties uz Tuvajiem Austrumiem, kur tiksies ar Izraēlas, Palestīnas un reģionālajiem vadītājiem, lai pārrunātu atlabšanas centienus pēc radītajiem postījumiem.

Dalies ar šo ziņu