Ukraina pieprasa Krievijai 48 stundu laikā sniegt informāciju par tās militārajām aktivitātēm

Konfliktu zonas
Sargs.lv

Ukraina Krievijai 48 stundu laikā pieprasījusi sniegt detalizētu skaidrojumu par Krievijas militārajām aktivitātēm Ukrainas pierobežā un okupētajā Krimas pussalā, tā sociālās saziņas vietnē “Twitter” paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Ukraina pieprasījusi oficiāli iedarbināt Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas krīzes mehānismu, kas noteikts Vīnes dokumenta 3.paragrāfā un paredz sniegt detalizētu skaidrojumu par Krievijas militārajām aktivitātēm, ko tā pie Ukrainas robežas izvērš pēdējo mēnešu laikā.

“Saskaņā ar Vīnes dokumentu, Krievijai jāsniedz detalizēts skaidrojums par tās militārajām darbībām, šo darbību mērķiem, precīzu karaspēka atrašanās vietu un aktivitāšu beigšanas datumiem, kā to mērķiem, formējumu subordināciju, iesaistītā personāla skaitu un bruņojuma veidiem,” prasību skaidroja D. Kuleba.

Viņš norādīja, ka Krievijai ir 48 stundas, lai Ukrainai sniegtu šo informāciju.

“Gadījumā, ja atbildes netiks sniegtas, vai tās nebūs atbilstoši prasītajam, Ukraina vērsīsies ne tikai pie Krievijas, bet arī pārējām EDSO dalībvalstīm, pieprasot sasaukt organizācijas ārkārtas sanāksmi, kurā Krievijai būs jāsniedz paskaidrojumi par tās darbībām,” norāda Ukrainas ārlietu ministrs, piebilstot, ka oficiālā Kijeva izmantos visus diplomātiskos līdzekļus, lai nodrošinātu Ukrainas drošību.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka pēdējo mēnešu laikā Krievija turpina pulcēt karaspēku ne tikai pie Ukrainas robežām, bet arī okupētajās Ukrainas teritorijās un Baltkrievijā. Piektdien Krievija paziņoja, ka Rostovā pie Donas sākusi  netālu no Ukrainas robežas sākusi bruņoto spēku mācības. Mācības ar kaujas munīcijas izmantošanu, kurās iesaistīti 30000 Krievijas karavīru uzsāktas arī Baltkrievijā. Tāpat Krievija pieprasījusi slēgt satiksmi Ukrainai piederošās Melnās jūras teritoriālajos ūdeņos, to pamatojot ar Krievijas Jūras spēku mācībām un tajā paredzēto kaujas šaušanu.

Rietumvalstis jau ilgāku laiku brīdina, ka šādi Krievija savelk un koncentrē karaspēku iespējamam jaunam iebrukumam Ukrainas teritorijā. Piektdien ASV prezidents Džo Baidens aicināja no Ukrainas steigšus atgriezties mājās visus ASV pilsoņus, norādot, ka ASV nespēj garantēt to drošību Ukrainā. Tikmēr ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens paziņojis, ka Krievija savu iebrukumu Ukrainā var sākt kuru katru dienu, nesagaidot Pekinas olimpisko spēļu noslēgumu, kas tradicionāli tiek uzskatīts par pamiera laiku.

Dalies ar šo ziņu