Krievijas bruņotie spēki ir ieņēmuši Hersonas pilsētu, taču iebrucēji cieš arī milzīgus zaudējumus

Konfliktu zonas
LETA/AFP/DPA/UNIAN/Ukrainska Pravda/AP/MEDUZA
Sabombardētā Ukrainas pilsēta Harkiva
Foto: AFP/Scanpix

Hersona ar 290 000 iedzīvotāju ir pirmā lielpilsēta, kas kritusi Krievijas bruņoto spēku rokās, kopš Krievija 24.februārī sāka atklātu iebrukumu Ukrainā. 

"Okupanti ir visās šīs pilsētas daļās un ir ļoti bīstami," vietnē "Telegram" trešdienas vakarā paziņoja Hersonas apgabala administrācijas vadītājs Hennadijs Lahuta. 

Stratēģiski svarīgā Melnās jūras piekrastes pilsēta Hersona bija nonākusi aplenkumā, kamēr Krievijas spēki turpināja uzbrukt citām Ukrainas pilsētām.

Krievijas armija ir ieņēmusi arī citu svarīgu Ukrainas ostas pilsētu Berdjansku, savukārt Mariupole "ar cieņu" ir atvairījusi uzbrukumus, sacīja Mariupoles mērs Vadims Boičenko.

Tikmēr ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi paziņojis, ka kopš Krievijas uzbrukuma sākuma pagājušajā ceturtdienā Ukrainu pametuši vairāk nekā miljons cilvēku, trešdien paziņojis

Grandi tviterī norādīja, ka septiņu dienu laikā no Ukrainas uz kaimiņvalstīm devušies vairāk nekā miljons bēgļu. Aptuveni pusi no Ukrainas bēgļiem ir uzņēmusi Polija.

Tikmēr Krievija turpina savus kara noziegumus. Iebrucēji turpinājuši bombardēt Harkivas apgabala Izjumas pilsētu, nogalinot nogalināti sešus cilvēkus, tai skaitā divus bērnus. Aviācijas uzbrukums sākās trešdienas vakarā ap plkst.23.59, un šāviņi trāpīja daudzstāvu dzīvojamēkā un privātnamā. 

Uzbrukumi turpinās arī Ukrainas galvaspilsētai Kijevai.  Kijevas apgabala Bučas pilsētā un Hostomeļas, Nemišajeves un Borodjankas ciematos notiek kaujas pret Krievijas armiju.

"Bučas rajons ir viens no Kijevas apgabala rajoniem, kur Krievijas iebrukuma dēļ izveidojusies sarežģīta situācija. Hostomeļā, Nemišajevē, Bučā un Borodjankā turpinās kaujas darbības, Irpeņā tiek likvidētas aviācijas trieciena sekas. Citās kopienās situācija ir kontrolējama," teikts Kijevas apgabala policijas preses dienesta paziņojumā.

Tajā atzīmēts, ka policisti visu diennakti dien blokposteņos, pārbauda automašīnas, reaģē uz ziņojumiem par aizdomīgiem priekšmetiem un personām, un palīdz cietušajiem.

Tomēr zināmi panākumi ir arī Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Ukrainas Bruņoto spēku zenītraķešu vienības trešdien iznīcinājušas trīs Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un divus helikopterus, sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecība.

Ukrainas iznīcinātāji "Su-24m" un "Su-25" trešdien sniedza aviācijas atbalstu Sauszemes spēku vienībām, iznīcinot Krievijas militārās tehnikas un karaspēka kolonnas Kijevas, Sumu, Čerņihivas un Harkivas apgabalos.

Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba preses dienests trešdien informēja, ka diennakts laikā Ukrainas gaisa telpu pārkāpa līdz 30 Krievijas kaujas lidmašīnu, galvenokārt no Baltkrievijas puses, un bombardēja civiliedzīvotājus.

Ģenerālštābs arī paziņoja, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma otrdien iznīcināja divus Krievijas iznīcinātājus.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakarā, uzrunājot Ukrainas tautu paziņoja, ka viņa valsts nedēļas laikā izjaukusi Krievijas plānus, kas veidoti gadiem ilgi, un sacīja, ka viņš lepojas ar Ukrainas varonīgo pretošanos Krievijas iebrukumam. 

"Mēs esam tauta, kas nedēļas laikā salauzusi ienaidnieka plānus. Plānus, kas tika veidoti gadiem ilgi - nekrietni, aprēķināti, ar naidu pret mūsu valsti, mūsu cilvēkiem, jebkuriem cilvēkiem, kam ir divas lietas - brīvība un sirds. Bet mēs viņus esam apturējuši un sitam," sacīja Zelenskis videoierakstā, kas ievietots vietnē "Telegram".

Prezidents sacīja, ka Ukrainas armija dara visu, lai galīgi salauztu ienaidnieku, un ka nedēļas laikā kopš iebrukuma sākuma ir krituši gandrīz 9000 Krievijas karavīru. Šie dati vēl nav pārbaudāmi, jo Krievija neziņo par saviem zaudējumiem.

"Gandrīz 9000 nogalinātu Krievijas karavīru vienā nedēļā. Mikolajivas virzienā okupantiem nākas ar desmitiem helikopteru savākt savus nogalinātos un ievainotos," teica Zelenskis.

"Ukraina negrib tikt noklāta ar karavīru līķiem. Vācieties mājās ar visu savu armiju. Sakiet savai pavēlniecībai, ka jūs gribat dzīvot, negribat mirt," sacīja Zelenskis, vēršoties pie Krievijas karavīriem.

"Neraugoties uz to, ka viņu ir desmitiem reižu vairāk, ienaidnieka morālais stāvoklis pastāvīgi pasliktinās, arvien vairāk okupantu bēg atpakaļ uz Krieviju," sacīja Ukrainas prezidents.

Viņš uzsvēra, ka ukraiņi sit ienaidnieku arī bez ieročiem.

"Es tiešām esmu sajūsmā par Konotopas, Baštankas, Enerhodaras, Melitopoles un citu Ukrainas pilsētu un ciemu varonīgajiem mierīgajiem iedzīvotājiem, kuri nelaiž okupantus, slēdzot viņiem visu - slēdz ceļus, cilvēki iziet priekšā ienaidnieka tehnikai. Tas ir galēji bīstami, bet cik tas ir vīrišķīgi!" sacīja Zelenskis.

Pat ja viņi var sadzīt vairāk cilvēku un vairāk tehnikas, tas viņiem neko nemaina. Lai kur viņi ieietu, visur viņus iznīcinās," uzsvēra Zelenskis.

"Jā, mums, ukraiņiem, tas ir Tēvijas karš. Mēs atceramies, kā sākas tēvijas kari un ar ko tie beidzas iebrucējiem," uzsvēra Ukrainas prezidents.

Tikmēr par Krievijas upuriem karā arvien vairāk izplatās informācija arī no Baltkrievijas, kuras režīms iesaistījies Krievijas neluikumīgās karadarbības atbalstīšanā.

Saskaņā ar “Associated Press” ziņoto, Slimnīcā Baltkrievijas Gomeļas apgabalā otrdienas vakarā lielā skaitā nogādāti Ukrainā ievainotie Krievijas karavīri.

Slimnīcā, kas atrodas aptuveni 50 kilometrus no robežas ar Ukrainu, ieradās septiņas autobusa izmēra Krievijas armijas sanitārās automašīnas, kuru logi bija aizklāti. Vietējie iedzīvotāji un ārsti stāsta, ka pēdējās dienās vērojama liela pie Kijevas ievainoto krievu karavīru plūsma.

Viena no slimnīcas ārstēm atklājusi, ka krievu karavīrus slimnīcā sāka ievest pirmdien.

"Ceru, ka viņi mani neieslodzīs par to, ka to stāstu," piebildusi mediķe.

Tikmēr melu propaganda pieņemas spēkā pašā Krievijā. Diktatora un kara noziedznieka Vladimira Putina režīms pavēlējis visās Krievijas skolās ceturtdien noturēt mācību stundu, kurā “skaidros” tā sauktās "specoperācijas Ukrainā nepieciešamību", ziņo "Meduza".

Viskrievijas atklātajā mācību stundā "Miera aizstāvji" skolēniem tiks stāstīts par tā saukto "atbrīvošanas misiju Ukrainā" un par tās nepieciešamību.

Skolēniem stāstīs par to, "kādus draudus rada NATO" un kāpēc "Krievija cēlusies aizstāvēt Doņeckas un Luganskas tautas republiku mierīgos iedzīvotājus".

"Meduza" ziņoja, ka stundu vadīs televīzijas raidījumu vadītāja Sofija Homenko, Viskrievijas tautas frontes centrālā štāba loceklis Deniss Polunčukovs un par militārās vēstures ekspertu dēvētais Pjotrs Iškovs.

Jau vēstīts, ka Krievijas varasiestādes ir pasludinājušas par "viltus ziņām" jebkuru informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par “karu” vai “iebrukumu”, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi Krievijas mediji ir spiesti lietot diktatora Vladimira Putina uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

Dalies ar šo ziņu