Krievijas karavīri telefonsarunās lielās ar dalību kara noziegumos Ukrainā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN/LETA
Karš Ukrainā
Foto: Mariupole/Scanpix

Krievu okupanti telefonsarunās ar tuviniekiem lielās ar savu nežēlīgo rīcību un pastrādātajiem kara noziegumiem Krievijas pretlikumīgā iebrukuma Ukrainā laikā. Ukrainas Drošības dienests  publiskojis pārtvertas krievu karavīru telefonsarunas ar tuviniekiem, draugiem un ģimenēm, kas apliecina, ka Krievijas okupanti  atzīst un lepojas ar nežēlīgo marodierismu un civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Telefonsarunā okupants vaicā par to, kas vēl ir pieejams Krievijā.
Persona skaidro, ka Krievijā vairs nekā nav , ne ātrās ēdināšanas iestādes “McDonald`s”, ne brendu apģērbu veikalu. Sarunas laikā okupantu karavīrs mierina sarunu biedreni un lepojoties vēsta, ka uz mājām (Krieviju) aizvedīs dārgu televizoru un blenderi, kuru nozadzis Ukrainas veikalā. Uz ko karavīra sarunu biedrs atbild, kas tas ir vajadzīgs. Vēl sarunā tiek atklāts, kā krievu okupanti nežēlīgi nogalinājuši Ukrainas iedzīvotājus, pametot tos kailus mežā.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oleksii Potapenko (@realpotap)

Citā telefonsarunā, kāds krievs lielīgi atklāj, ka dzēris septiņus tūkstošus vērtu konjaku.
“Aizgājām, pazagām mazliet,” teikts telefonsarunā, savukārt sarunu biedre tikai nosaka, ka nevajag mazliet, vajag marodierēt pa pilnu programmu.

Citā telefonsarunā, kāds krievu karavīrs lielīgi atklāj, ka dzēris septiņus tūkstošus vērtu konjaku.
“Aizgājām, pazagām mazliet,” teikts telefona sarunā, savukārt sarunu biedre tikai nosaka, ka nevajag mazliet, vajag marodierēt "pa pilnu programmu".

 

Savukārt vēl kādā telefonsarunā krievu okupants stāsta savam tēvam, ka nomainījis pozīciju, jo nevar tikai vienā vietā veikt bombardēšanu. Sarunā viņš sūdzas, ka no divīzijas daudzi ir kļuvuši par ķīlniekiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem vai arī par bez vēsts pazudušajiem karavīriem. Atklājas, ka divi iesauktie krievu okupanti neizturējuši kara šausmas un izdarījuši pašnāvību, nošaujoties.

 

Jau ziņots, ka Vācijas federālā prokuratūra sākusi izmeklēt kara noziegumus, kurus Krievijas karavīri pastrādājuši gandrīz divas nedēļas ilgušajā karā pret Ukrainu.

Vācijas federālā prokuratūra Kārlsruē sākusi tā dēvēto strukturālo izmeklēšanu, lai apkopotu pierādījumus.

Strukturālā izmeklēšana nav vērsta pret konkrētiem aizdomās turamajiem, bet tās mērķis ir savākt pierādījumus par iespējamiem noziegumiem un identificēt aiz tiem stāvošās personas, piemēram, noskaidrojot pavēļu nodošanas ķēdi.

Šādā izmeklēšanā savāktos pierādījumus pēc tam var izmantot kriminālprocesā pret atsevišķiem aizdomās turētajiem.

Nedēļas izdevums "Der Spiegel" vēsta, ka Vācijas prokuratūru rīkoties pamudinājušas ziņas, ka Krievija karā Ukrainā izmanto kasešu bumbas, kā arī attēli, kas liecina par uzbrukumiem apdzīvotām vietām, gāzesvadam, kodolatkritumu krātuvei un spēkstacijām.

Krievijas iebrukums Ukrainā izpelnījies plašu starptautisku nosodījumu, cita starpā par skolu, slimnīcu un dzīvojamo rajonu apšaudīšanu.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens nesen paziņoja, ka amerikāņu rīcībā ir "ļoti uzticami dati", ka Krievija Ukrainā pastrādājusi kara noziegumus.

Arī Starptautiskās krimināltiesas (SKT) galvenais prokurors Karims Hans ļāvis noprast, ka Krievijas rīcība Ukrainā atbilst Hāgas tribunāla jurisdikcijai. SKT izmeklētāji jau devušies uz Ukrainu izmeklēt kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci.

Vācija jau iepriekš ir iztiesājusi ārvalstīs pastrādātas zvērības, tostarp karā Sīrijā pastrādātos noziegumus.

Vairākiem Vācijas un ārvalstu pilsoņiem ir izvirzītas apsūdzības par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci ārvalstīs, izmantojot universālās jurisdikcijas principu, kas ļauj tiesāt par noziegumiem pat tad, ja tie notikuši citas valsts teritorijā.

VIDEO: Ukrainas puse jau iepriekš paziņoja, ka pilsētā sācies marodierisms.

Dalies ar šo ziņu