Zelenskis Ukrainā iebrukušos krievu okupantus nosauc par “izdzimteņiem”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Foto: AFP/Scanpix

“Vienkārši izdzimteņi” šādi Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nosaucis Ukrauinā iebrukušos krievu okupantus, kuri jau otro nedēļu sistemātiski iznīcina Ukrainas pilsētas un artilērijas apšaudēs un uzlidojumos, cenšoties nogalināt pēc iespējas vairāk civiliedzīvotāju, vēsta UNIAN.

Viņš paziņoja, ka aizvadītās diennakts laikā no aplenktajām Ukrainas pilsētām uz valdības spēku kontrolēto teritoriju sekmīgi izdevies izvest vairāk nekā 60 tūkstošus pilsoņu.

Vakar ik stundu ienāca atjaunotā informācija par cilvēkiem, kuriem izdevies paglābties, evakuējoties uz mūsu valsts brīvo teritoriju. Visas aizvadītās diennakts laikā, tostarp nakts laikā tika turpināta evakuācija. Pret rītu mums izdvās izglābt vairāk nekā 60 tūkstošus pilsoņu,” viņš sacīja.

Izmantojot humānos koridorus, uz Mariapoli, Volnovahu, Izjumu, Sumiem un citām pilsētām izbraukuši autobusi pēc civiliedzīvotājiem, kā arī smagās mašīnas ar pārtiku, ūdeni un medikamentiem.

“Mana sirds lūzt, skatoties, ko okupanti ir izdarījuši ar mūsu skaistajām pilsētām un mūsu valsti. Tāpat sirds lūzt, zinot, ko viņi vēlas izdarīt ar mūsu cilvēkiem. Krievijas karaspēks jau ir radījis humāno katastrofu Ukrainā. Viņiem tā ir daļa no plāna. Viņi grib pazemot mūsu tautu, lai mēs, stāvot uz ceļiem, ņemtu no viņu – okupantu rokām maizi un ūdeni. Viņi vēlas, lai Ukraiņi glābtos no kara Krievijas okupētajās teritorijās, vai Krievijā,” sacīja Zelenskis

Ukrainas prezidents norādīja, ka Krievija šo atklāto ņirgāšanos par ukraiņiem izmanto savas propagandas mērķiem, tāpēc visiem spēkiem kavē Mariopoles, Volnovahas un citu pilsētu evakuāciju.

“Viņi ir vienkārši izdzimteņi,” krievu okupantus raksturoja Ukrainas prezidents.

Jau vēstīts, ka Krievijas diktators Vladimirs Putins 24. februārī pavēlēja Krievijas okupācijas spēkiem iebrukt Ukrainā. Agresoru mērķis ir Ukrainas likumīgās valdības gāšana, valsts bruņoto spēku iznīcināšana un Ukrainas ārpolitikas kursa maiņa.

Nespējot sakaut Ukrainas bruņotos spēkus un ciešot arvien lielākus dzīvā spēka un tehnikas zaudējumus, Krievijas armija savus ieročus vērš pret civiliem mērķiem, mēģinot nogalināt pēc iespējas vairāk civiliedzīvotāju. Šobrīd krievu okupanti Ukrainas teritorijā veic atklātus kara noziegumus, par ko izmeklēšanu sākusi arī Starptautiskā krimināltiesa.

Trešdien krievu okupanti Mariopolē vērsa uzlidojumu un apšaudi pret dzemdību namu un bērnu slimnīcu. Uzbrukumā ir bojāgājušie, tostarp grūtnieces un mazi bērni.

Rietumvalstu politiķi šīs zvērības nosaukuši par Krievijas īstenotu kara noziegumu.

Dalies ar šo ziņu