Pentagons nosūtīs Ukrainai vadāmo artilēriju Excalibur un vairākus HIMARS

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēma HIMARS
Foto: Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēma HIMARS Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pentagons otrdien paziņoja, ka Ukrainai nosūtīs "Excalibur" satelītu vadāmos artilērijas šāviņus un vēl četras raķešu sistēmas HIMARS. Pentagona amatpersonas bija izvairījušās publiski atzīt, ka tās ir sūtījušas "Excalibur" šāviņus, taču tagad tas ir oficiāli apstiprināts.

Šie ieroči un ekipējums par 625 miljoniem ASV dolāru, kas piešķirti no ASV militārajiem krājumiem saskaņā ar prezidenta pilnvarām, tiek piešķirti, ņemot vērā Ukrainas armijas uzvaras kaujas laukā.

"Šajā paketē iekļautās spējas ir pielāgotas Ukrainas tūlītējām vajadzībām," Pentagona preses konferencē sacīja Laura Kūpere, aizsardzības ministra palīga vietniece Krievijas, Ukrainas un Eirāzijas jautājumos. "Šī pakete nodrošinās Ukrainas bruņotos spēkus ar papildu spējām un munīciju, kas tai ir nepieciešama, lai saglabātu dinamiku austrumos un dienvidos ar papildu artilēriju un precīzu uguni."

Limanas atgūšana ir "nozīmīgs operatīvs sasniegums", viņa teica, piebilstot, ka Ukrainas spēki gūst panākumus Harkivas un Hersonas dienvidu apgabalā.

"Ukrainas pretuzbrukums un Hersona pēdējās 24 stundās ir guvusi ievērojamus panākumus, un Ukrainas spēki, virzoties uz priekšu, turpina atbrīvot ciemus," sacīja Kūpere.

Jaunākais paziņojums ietver "Lockheed Martin" ražotos HIMARS un ar tiem saistīto munīciju, ko Ukraina ir veiksmīgi izmantojusi, lai mērķētu uz Krievijas apgādes un vadības mezgliem, kā arī 200 "MaxxPro" mīnu drošos (MRAP) transportlīdzekļus, "Claymore" pretkājnieku mīnas un 155mm un 105mm haubices.

Līdz ar jauno palīdzību ASV kopš Baidena administrācijas darbības sākuma Ukrainai ir piešķīrušas vairāk nekā 17,5 miljardus ASV dolāru.

Šis sūtījums ietver vēl 75000 155mm šāviņu, 1000 tālvadības mīnu šāviņu, kas izmet prettanku mīnas, un vēl 500 augstas precizitātes "M982 Excalibur" šāviņu.

Pentagona amatpersonas bija izvairījušās publiski atzīt, ka tās ir sūtījušas "Excalibur" šāviņus, ko kopīgi izstrādājušas "Raytheon Missiles and Defense" un zviedru "BAE Systems Bofor". Aģentūra "Bloomberg" pirmā ziņoja, ka Pentagona plāni papildināt uz Ukrainu sūtītos "Excalibur" bija iekļauti publiskā budžeta dokumentā.

ASV sūta arī mīnu drošos bruņutransportierus, jo manevrēšanas spēja būs svarīga, lai Ukraina spētu atgūt zemi, jo īpaši gaidāmajos ziemas mēnešos. ASV bruņotie spēki ir izstrādājuši vieglos taktiskos transportlīdzekļus, lai pasargātu savus karavīrus no uz ceļiem paslēptām mīnām.

"Laikapstākļiem ir liela nozīme jebkurā karā, un šeit mēs paredzam, ka, mainoties laikapstākļiem, manevrēšana būs daudz grūtāka," atzina L. Kūpere.

Dalies ar šo ziņu