ASV pulkvežleitnants: Ukrainai ir nepieciešami vienādi tanki nevis tanku “zoodārzs”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News/ukdefencejournal
Ukraiņu karavīri Lielbritānijā apgūst tanku “Challenger 2” lietošanu
Foto: Ukraiņu karavīri Lielbritānijā apgūst tanku “Challenger 2” lietošanu Foto: Ukrainas Aizsardzības ministrija/Twitter

Pirmais "Leopard 2" kaujas tanku bataljons varētu ierasties Ukrainā šī gada pirmajos trīs vai četros mēnešos, paziņoja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. Berlīnes novēlotais, tomēr slavējamais lēmums atļaut piegādāt Ukrainai tankus "Leopard" seko Amerikas Savienoto Valstu un Apvienotās Karalistes lēmumiem. Tā ir apsveicama ziņa Kijivai, kurai steidzami nepieciešami Rietumu tanki, lai atvairītu Krievijas atjaunoto ofensīvu, atgūtu okupētās teritorijas un aizstātu Ukrainas padomju izcelsmes tanku zaudējumus. Taču problēma ir tā, ka Rietumi plāno nosūtīt četru dažādu veidu Rietumu tankus, tādējādi uzliekot Kijivai apgrūtinošu loģistikas slogu, skaidro ASV Gaisa spēku pulkvežleitnants Džeimss Hesons.

Nosūtot Ukrainai tanku "zooloģisko dārzu" - dažādus tankus nelielā skaitā - radīsies uzturēšanas un loģistikas murgs, kas galu galā samazinās Ukrainas kaujas efektivitāti. Tā vietā Rietumu līderiem būtu jāizvēlas "Leopard 2" kā vienīgais nosūtāmais tanks un jāizveido ASV vadīta NATO mēroga centieni nodrošināt Ukrainu ar munīciju un apmācību, kas nepieciešama "Leopard 2" ekspluatācijai un uzturēšanai.

Daži varētu uzstāt uz to, ka jāturpina īstenot pašreizējos plānus nosūtīt arī amerikāņu un britu tankus, apgalvojot, ka Ukrainai ir vajadzīga visa bruņutehnika, ko tā var saņemt, jo tanki ir būtisks elements efektīvām apvienotajām bruņojuma operācijām. Tas, protams, ir taisnība, taču dažu desmitu britu un amerikāņu tanku pieticīgā papildu jauda, ko tie nodrošinās, ir jāsamēro ar papildu loģistikas slogu, ko tie radīs.

Jāņem vērā Otrā pasaules kara pieredze. Kara beigās Vācija izmantoja vairāk nekā 40 tanku, tanku iznīcinātāju un pašgājēju lielgabalu veidus, daudzus no tiem ierobežotā skaitā un gandrīz bez rezerves daļām. Tas radīja milzīgu loģistikas un uzturēšanas slogu Vācijas tanku korpusam, kas būtiski ietekmēja tā spēju pretoties sabiedroto spēkiem.

Šodien Rietumi ar vislabākajiem nodomiem grasās Kijivu nostādīt zināmā mērā līdzīgā situācijā, nosūtot vairāku veidu sarežģītus tankus nelielā skaitā.

Pašlaik Ukrainā darbojas padomju ražojuma tanki, tostarp daudzi karā sagūstītie un no atlikušajiem Austrumu bloka krājumiem NATO sūtītie tanki.

Tanku uzturēšana ir pietiekami sarežģīta - iedomājieties, ka kara laikā ir jāizveido vienību un noliktavu uzturēšana, kā arī ar to saistītās sarežģītās loģistikas sistēmas četru dažādu tipu jauniegādātajiem ārvalstu kaujas tankiem. Tas ir papildus esošajam tanku parkam.

Labu nodomu vadīta, cenšoties pamudināt Berlīni atļaut piegādāt Ukrainai tankus "Leopard", Lielbritānija bija pirmā, kas apsolīja savu Rietumos izstrādāto tanku. Raugoties no perspektīvas, ar to pietiek, lai apgādātu tikai vienu ASV armijas rotu. Tikmēr Ukrainas rīcībā, iespējams, ir vismaz 700 tanki, kas ir pietiekami, lai aprīkotu vismaz 50 rotas. Daži varētu atbildēt, sakot: "Nu, vienkārši sūtiet vairāk." Taču pasaulē, visticamāk, ir mazāk nekā 450 šādu tanku. Vēl sliktāk, "Challenger" šauj ar unikālu munīciju, izmantojot 120mm lādiņu, kas nav savstarpēji aizvietojams ar "Leopard" vai "Abrams".

Savukārt "Abrams" ir visizplatītākais no visiem trim tankiem - saražoti aptuveni 10 000 vienību. Neraugoties uz tā skaitu, tas rada milzīgu loģistikas slogu. "Abrams" dzinējs patērē milzīgu degvielas daudzumu, un tā tehniskās apkopes prasības nav līdzīgas dīzeļdzinējiem, kas ir lielākajā daļā Ukrainas tanku un kas vairāk līdzinās kravas automobiļu dzinējiem nekā reaktīvajiem dzinējiem, kas izmanto aviācijas degvielu.

Turklāt "Abrams" ir paredzēts piegādāt saskaņā ar Ukrainas drošības palīdzības iniciatīvu, nevis saskaņā ar prezidenta pilnvarām samazināt ASV armijas krājumus. Tas nozīmē, ka "Abrams" Ukrainai tuvākajā laikā nebūs pieejams.

Tomēr "Leopard 2" ir kaujas tanks, ar ko apgādā daudzas Rietumeiropas armijas, un ir saražoti vairāk nekā 3200 dažādu variantu tanki. "Leopard 2" 120mm lielgabals ir kopīgs ar "Abrams", kas ļauj papildināt sabiedroto krājumus ar munīciju no ASV. Taču ir kāds āķis: "Leopard 2" ir izkaisīti pa Rietumu armijām, tāpēc, lai pietiekamā daudzumā nogādātu tankus Ukrainai, ir vajadzīga daudzu valstu piekrišana.

Berlīne tagad piedāvā arī novecojušo "Leopard 1", kas tika nodots ekspluatācijā 1965. gadā. Lielākā daļa šo tanku nebūs pieejami Ukrainai līdz 2024. gadam, jo tie ir jāatjauno pēc tam, kad Vācijas armija pirms divdesmit gadiem tos bija norakstījusi un uzglabājusi. Tikmēr ir arī jautājums par munīciju. Papildus tam, ka "Leopard 1" ir patiešām novecojis, tam ir 105mm lielgabals, kuram, kā ziņots, ir nepietiekami munīcijas krājumi.

Ņemot vērā šo četru tanku īpašības, "Leopard 2" ir labākais variants. To var piegādāt lielā skaitā ar relatīvu ātrumu, vienlaikus racionalizējot un samazinot loģistikas galvassāpes. Patiešām, vadītāji varētu censties šopavasar nodot vismaz 150 "Leopard". Ar to pietiktu, lai apgādātu visu bruņoto brigādi, vienkāršojot loģistiku un nodrošinot apkalpes savstarpēju sadarbību.

Amerikāņu piedāvājuma atsaukšana attiecībā uz "Abrams" dažiem var būt nepatīkama, jo īpaši Vācijā, kur Berlīne, pamatojoties uz vēsturisko sensitivitāti, nevēlas viena pati sūtīt tankus uz Ukrainu. Taču Vašingtona varētu skaidri parādīt, ka tā atbalsta Berlīni tanku nosūtīšanā, lai sakautu neizprovocēto Krievijas iebrukumu, un ir gatava palīdzēt vadīt alianses mēroga centienus apmācīt ukraiņus "Leopard 2" tanku ekspluatācijai un apkopei. Pentagons varētu mēģināt pārliecināt Eiropas galvaspilsētas sūtīt savus "Leopard 2" uz Ukrainu, piedāvājot tos aizstāt ar "M1 Abrams".

Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme Briselē notiks rīt 14. februārī. Līderiem būtu jāizmanto šī sanāksme, lai apvienotos ap plānu pēc iespējas ātrāk piegādāt Ukrainai tankus. Savukārt Amerikas Savienotajām Valstīm būtu jākoncentrējas uz sabiedroto atbalstu, lai nosūtītu savus "Leopard 2" uz Ukrainu, saražojot pēc iespējas vairāk munīcijas tankam un nodrošinot ukraiņu tehniskās apkopes un loģistikas apmācību, lai viņi varētu veikt pēc iespējas vairāk remontdarbu Ukrainā.

Šāds plāns ļautu Kijivai nodrošināt vienības, kas tai nepieciešamas, lai sakautu Krievijas iebrukumu, vienlaikus izvairoties no loģistikas murgiem, kas saistīti ar tanku "zooloģisko dārzu".

Dalies ar šo ziņu