B. Hodžess: Ukraiņu ofensīva ir sākusies, bet galvenais uzbrukums vēl tikai priekšā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Newsweek
Ukraiņu karavīri
Foto: Ukraiņu karavīri Foto: AP/Scanpix

Bijušais ASV armijas Eiropā komandieris atvaļinātais ģenerālleitnants Bens Hodžess acina Rietumu līderus un sabiedrību būt pacietīgiem saistībā ar Ukrainas veikto pretuzbrukumu. B. Hodžess žurnālam "Newsweek" sacīja, ka bažas par Ukrainas lēno progresu un ziņojumiem par lielo upuru skaitu operācijas sākumposmā būtu stingri jāizvērtē, ņemot vērā militāro realitāti, nevis Krievijas dezinformācijas ietekmi.

"Mums jāsaprot, ka vienmēr būs divu, trīs vai pat piecu dienu kavēšanās ar informāciju par lielāko daļu no notiekošā," sacīja B. Hodžess, kurš komandēja karaspēku Afganistānas un Irākas karos.

"Cilvēks, kurš vada bataljonu, var redzēt un saprast tikai to, kas atrodas priekšā," skaidroja B. Hodžess. "Neviens, kamēr jūs nenonākat līdz pašiem augstākajiem līmeņiem, nevar pārraudzīt daudz plašāku ainu. Ukrainas virspavēlnieks ģenerālis Valērijs Zalužnijs jau no paša sākuma ir ļoti disciplinēti izturējies pret informācijas aizsardzību. Tāpēc, kad es lasu ziņojumus, kuros teikts, ka pretuzbrukums ir izgāšanās - tās ir pilnīgas muļķības.

B. Hodžess skaidro, ka lēnajam ofensīvas tempam nevajadzētu būt iemeslam bažām. "Deviņdesmit procenti Ukrainas armijas vēl pat nav iesaistījušies cīņā," viņš teica, norādot, ka Kijivas jaunās apbruņotās brigādes, kas aprīkotas ar Rietumu galvenajiem kaujas tankiem, lielākoties nav redzētas kaujas laukā. "Kad jūs to visu redzēsiet, tad viss sāksies," viņš teica. "Šobrīd ļoti, ļoti maza daļa armijas piedalās cīņās."

"Visi slavēja ukraiņu karavīrus par to, cik izturīgi viņi ir bijuši un cik slikti ir gājis krieviem. Tagad pēkšņi ukraiņi cieš neveiksmi, un krievi uzvar? Kas tas ir par nenobriedušu, bērnišķīgu analīzi? Ļausim profesionāļiem darīt savu darbu," viņš teica.

ISW prognozēja, ka pretuzbrukums "visticamāk neizvērsīsies kā viena liela operācija. Tā, visticamāk, sastāvēs no daudziem pasākumiem daudzās vietās ar dažādu apjomu un intensitāti daudzu nedēļu garumā. Galvenais būs elastīgums.

"Es domāju, ka šeit būs svarīgi, kurš visātrāk veiks korekcijas. Mana sajūta ir tāda, ka Ukraina turpinās darīt to, ko darījusi līdz šim, proti, ātri pielāgoties situācijai, lai no tās mācītos. Un tas ir visas šīs ofensīvas pirmās fāzes mērķis. Ir atšķirība starp "ofensīvu" un "galveno uzbrukumu". Ofensīva ir sākusies. Bet galvenais uzbrukums vēl nē, jo viņi joprojām gaida, lai redzētu, kur ir ievainojamība krievu aizsardzībā."

Dalies ar šo ziņu