Avoti: Mīnu lauki kļuvuši par ātra Ukrainas pretuzbrukuma lielāko šķērsli

Konfliktu zonas
Sargs.lv/BBC/Ministry of Defence
Ukrainas karavīri pie Bahmutas
Foto: SIPA/Scanpix

Pēdējo nedēļu laikā Krievija par savu prioritāti kaujas laukā izvirzījusi Ukrainas mehanizēto pretuzbrukuma operāciju aizkavēšanu Ukrainas dienvidos, savā ziņojumā vēsta Lielbritānijas Aizsardzības ministrija, un šīs pieejas īstenošanā tā ārkārtīgi lielos daudzumos izmanto prettanku mīnas. Tikmēr BBC žurnālisti raksta arī par kājnieku mīnām, kas nepārtraukti sakropļo un laupa dzīvības ukraiņu karavīriem – viņi paši krievu sagatavotos mīnu laukus uzskata par vienu no lielākajiem šķēršļiem ātram pretuzbrukumam.

Pagājušajā nedēļā pasauli šokēja video, kurā ukraiņu karavīrs pēc desanta no “Bradley” bruņutransportiera uzlēca uz mīnas un pēc tam ar norautu kāju bija spējīgs apturēt asiņošanu un atgriezties atpakaļ bruņumašīnā. Šis video tika uzņemts ar Ukrainas armijas dronu Bahmutas frontes priekšējās līnijās. Ievainotais karavīrs vēlāk tika identificēts, un zināms, ka šobrīd viņš ārstējas slimnīcā.

“Mīnas ir šaušalīga lieta. Tās mani biedē vairāk par visu pārējo,” sarunā ar BBC reportieri pauž 36 gadus vecais Artjoms no Ukrainas 108. Teritoriālās aizsardzības brigādes. Vien pāris dienas pirms intervijas divi viņa kolēģi uzkāpuši uz “ziedlapiņām” – nelielām, zaļām kājnieku mīnām, kuras visapkārt kaujaslaukam izkaisījušas Krievijas izšautās raķetes.

“Mūsu puiši bija pieredzējuši karavīri, taču nav iespējams pamanīt pilnīgi visu. Abiem ir amputētas kājas. Mūsu karavīriem ir mīnu radītas traumas pēc katras kaujas,” stāsta Artjoms, kurš pats ir apmācīts sapieris. Viņš skaidro, ka raķešu izmantošana ļauj Krievijas armijai izvietot jaunas mīnas arī Ukrainas spēku jau atbrīvotajās un iztīrītajās teritorijās.

“Ienaidnieks nežēlo savus karavīrus, kas tiek mesti kaujā kā “lielgabalu gaļa”. Bet mēs cenšamies virzīties uz priekšu ar minimāliem zaudējumiem,” sarunā ar BBC uzsvēra leitnants Serhijs Tišenko no Trešās trieciena gvardes brigādes.

Ukrainas armijas virsnieks pauda pārliecību, ka, lai arī pretuzbrukums ir iesācies lēni un piesardzīgi, šāda pieeja drīz atmaksāsies, jo Ukrainas tālās darbības artilērija iznīcinās Krievijas spējas veikt priekšējo frontes līniju pārapgādi, kas apvienojumā ar krievu karavīru zemo morāli pavērs jaunas iespējas stratēģiskiem aizsardzības pārrāvumiem.

Britu izlūki savā ziņojumā norāda, ka Krievijas radīto mīnu lauku blīvums bieži pārsniedz tās militārajā doktrīnā paredzēto. Palēninot Ukrainas spēku virzību, Krievija pēc tam mēģina veikt uzbrukumus Ukrainas bruņotajiem transportlīdzekļiem ar bezpilota lidaparātiem, uzbrukuma helikopteriem un artilēriju.

Tomēr, lai arī Krievijai ir izdevies gūt zināmus panākumus ar šādu pieeju Ukrainas pretuzbrukuma sākumā, pašas Krievijas bruņotie spēki turpina ciest smagus zaudējumus, tiem ir pārāk lieli apgādes attālumi un trūkst artilērijas.

Dalies ar šo ziņu