“The Moscow Times”: Putins, bailēs par savu drošību, liek gatavoties jauna dumpja apspiešanai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/DailyMail/Kyiv Post/The Moscow Times
Avarējusī privātā lidmašīnā, kurā atradies J. Prigožins
Foto: Avarējusī privātā lidmašīnā, kurā atradies J. Prigožins Foto: AP/Scanpix

Krievijas diktators Vladimirs Putins baidās, ka pēc algotņu grupējuma “Vagner” vadoņa Jevgeņija Prigožina slepkavības viņš kļūs par uzbrukuma mērķi, tāpēc devis rīkojumu Krievijas slepenajam dienestam gatavoties jauna militāra dumpja apspiešanai, vēsta laikraksts "The Moscow Times", atsaucoties uz Kremlim tuvu stāvošiem avotiem.

V.Putins baidās, ka, neraugoties uz apvērsuma vadoņa Jevgeņija Prigožina nāvi pagājušajā nedēļā notikušajā aviokatastrofā, viņa režīmam draud jauna bruņota sacelšanās.

Viņš bažījas, ka grupējuma “Vagner” stingrās līnijas piekritēji vaino tieši V. Putinu J. Prigožina nāvē un vēlas atriebties.

Saskaņā ar vairākiem ziņojumiem Kremlis ir devis rīkojumu aizliegt rīkot plašu J. Prigožina bēru pasākumu, lai tās nepārvērstos par lielu publisku pasākumu.

Sanktpēterburgas Serafimovskas kapsētā, kur, kā ziņots, šodien sākušās vismaz dažu “Vagner” vadošo kaujinieku bēres, bija vērojamas pazīmes, ka tiek īstenota masveida drošības operācija.

V. Putins ir nobijies no J. Prigožina sekotāju iespējamās iepriekšējās sacelšanās, tāpēc izlūkdienestiem ir dots rīkojums apturēt jebkuru jaunu “Vagner” atbalstītāju “mītiņu”, kas varētu pārvērsties par jaunu gājienu uz Maskavu.

“Prigožins ne tikai nepakļāvās armijas pavēlniecībai, bet arī nepakļāvās personīgam prezidenta rīkojumam, tāpēc tika uzskatīts par draudu režīmam,” “The Moscow Times” sacīja vairāki avoti.

V. Putins vēlas, lai “Vagner” algotņu armija tiktu likvidēta, lai gan savulaik tieši pats bija šīs idejas autors, ieceļot par tās vadoni kādreiz uzticamo draugu – savu pavāru J. Prigožinu. V. Putins arī publiski atzina, ka grupējums “Vagner” no Krievijas federālā budžeta saņēmis ievērojamas naudas summas.

Daudzi “Vagner” darboņi uzskata, ka aiz J .Prigožina nāves “varētu stāvēt varas iestādes," sacīja Starptautiskās krīzes grupas analītiķis Oļegs Ignatovs.

Daudzi uzskata, ka J. Prigožina rīkotais dumpis un pēcāk sekojošā likvidācija ir vājinājusi V. Putina varas pozīcijas daudzu Krievijas iedzīvotāju acīs. Lēmums par grupējuma “Vagner” vadības likvidāciju raidīja nepārprotamu signālu, ka V. Putina galvenā prioritāte aizvien ir tikai un vienīgi savas varas saglabāšana.

Portāls “Sargs.lv” jau iepriekš ziņoja, ka J. Prigožins trešdien gāja bojā, nogāžoties privātajai lidmašīnai Krievijas Tveras apgabalā. Katastrofā dzīvību zaudēja visi 10 cilvēki, kuri atradās lidmašīnā, viņu vidū vairāki "Vagner" komandieri, tostarp grupējuma faktiskais militārais vadītājs Dmitrijs Utkins, kas pazīstams ar segvārdu “Vagner”. Atsevišķi eksperti pieļauj, ka J. Prigožina privātā lidmašīna tika notriekta ar pretgaisa aizsardzības raķeti S-300. Atsevišķi Krievijas politikas analītiķi norāda operācijas izpildi personīgi apstiprinājis V. Putins.

Dalies ar šo ziņu