Polijas armijas ģenerālis: NATO būtu agresīvāk jāreaģē uz Krievijas kodoldraudiem

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The Guardian
Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks
Foto: Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks Foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix

Krievu diktatora Vladimira Putina "gangstera stila" kodoldraudi pieprasa, lai NATO atbildētu uz tiem ar daudz agresīvāku reakciju, piemēram, izvietotu vairāk lidmašīnu, kuras būtu spējīgas nest kodolieročus, uzskata Polijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks. Ģenerālis arī uzskata, ka Ziemeļkoreja nebūs gatava pārdot konvencionālos ieročus Krievijai bez Ķīnas piekrišanas.

"Es neticu, ka Ziemeļkoreja ir pietiekami spēcīga vai tik brīva, lai izteiktu šādu piedāvājumu, tāpēc, iespējams, tā pārbauda mūsu apņēmību, uzmanību un politisko gribu. Bet vēl svarīgāk ir tas, ko par to saka Ķīna, nevis Ziemeļkorejas vadība."

R. Andžejčaks arī brīdināja, ka gadījumā, ja Ukraina zaudēs karu un Baltkrievija vēl vairāk nonāks Krievijas ietekmē, Polijai nepietiks ar aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz 5% no iekšzemes kopprodukta un 300 000 cilvēku lielu pastāvīgo armiju. "Ja mēs zaudēsim uzticamību kā NATO, kā civilizācija, Ķīna to piefiksēs. Tāpēc šī ir liela "spēle"," viņš teica.

Atsaucoties uz vairākkārtējiem Krievijas draudiem izmantot kodolieročus un Krievijas taktisko kodolieroču izvietošanu Baltkrievijā, R. Andžejčaks salīdzināja situāciju ar krievu ar gangsteri, kas tikšanās laikā ar citiem cilvēkiem uz galda uzliek ieročus. Viņaprāt, daudzas Rietumvalstis komunikācijā ar Krieviju izskatās kā bezspēcīgi cilvēki, kuri ne tikai ir neapbruņoti, bet uz šādu tikšanos ierodas tērpušies “panamas kreklā”.

"Izskatās, ka mums ir darīšana ar gangsteriem, trakiem un sliktiem cilvēkiem. Visi ir devušies uz parku smēķēt cigārus, gangsteri liek galdā ieročus, bet mēs esam panamas kreklos un sakām: "Nu, man ir ierocis, bet es to atstāju mājās."

"NATO ir kodolvienošanās organizācija, tai vajadzētu būt daudz aktīvākai un stingrākai pret krieviem. Septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados 30% "B-52" bumbvedēju veica patstāvīgus lidojumus un tie bija bruņotie ar a kodolieročiem. Šīs lidmašīnas vadīja piloti, kuri bija gatavi rīkoties."

Ģenerālis R. Andžejščaks atzina, ka kopš Polijas prezidents Andžejs Duda lūdza Poliju iekļaut NATO kodolieroču koplietošanas programmā dēļ Krievijas kodolraķešu izvietošanas Baltkrievijā, šajā jautājumā ir iestājies pilnīgs klusums.

Kodolieroču koplietošana ir daļa no NATO kodolieroču atturēšanas politikas, kas ļauj dalībvalstīm, kurām nav savu kodolieroču, piedalīties NATO kodolieroču izmantošanas plānošanā. Ieročus izvieto atsevišķās valstīs, bet tos joprojām kontrolē ASV.

Ģenerālis arī apšaubīja, vai NATO ir izlēmusi, kā rīkoties gadījumā, ja tā sauktās “Vāgnera grupas ” kaujinieki uzbruktu NATO teritorijām. Viņš atzina, ka vēl aizvien nav atbildēts jautājums – vai šādā gadījumā alianse savai aizsardzībai pielietos Vašingtonas līgumā noteikto 5. pantu.

"Kas šodien ir Vāgnera grupa? Vai tā ir Krievijas valsts mēroga operācija, vai tikai, kā saka Krievijas aizsardzības ministrs,  privāts militārais uzņēmums? Vai ar to pietiek 5. panta piemērošanai?"

Šis jautājums Polijai ir ļoti jūtīgs, jo "mums nav ne laika, ne vietas. Mums ir tieša robeža ar Kaļiņingradu un Baltkrieviju," viņš piebilda.

R. Andžejčaks arī prognozēja, ka Krievija mēģinās Polijā radīt krīzi nākamā mēneša laikā, kad valstī paredzētas vēlēšanas, taču publiski nesniedza nekādas detaļas par iespējamajiem pretinieka plāniem. Viņš arī brīdināja, ka Krievija atrodas pastāvīgā kara stāvoklī un "ļoti aktīvi darbojas Polijā, meklē dažādas nepilnības sistēmā un mēģina iejaukties plašsaziņas līdzekļos".

Dalies ar šo ziņu