Ukraina: Maz ticams, ka Krievija spēs atjaunot raķešu triecienā iznīcinātos karakuģus

Konfliktu zonas
Sargs.lv/UNIAN
Ukrainas iznīcinātais Krievijas karakuģis
Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas bruņotie spēki diez vai spēs atjaunot vakar, 13. septembrī, triecienā pa Sevastopoles kuģu būvētavu iznīcināto desanta kuģi “Minska” un zemūdeni “Rostova pie Donas”, televīzijas ēterā paudusi Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" pārstāve Natālija Gumeņuka.

“Pēc ekspertu aplēsēm un spriežot pēc tā, ko mēs jau esam redzējuši, visdrīzāk lielais desanta kuģis ir kļuvis ievērojami mazāks un diezin vai spēs funkcionēt kā kuģis. Bet zemūdenes bojājumi ir gana nozīmīgi un to novēršanai nepieciešama papildu ražošanas jauda, ko, cita starpā, arī nodrošināja konkrētā kuģu remonta rūpnīca. Šobrīd rūpnīca nav spējīga funkcionēt,” piebilda Ukrainas bruņoto spēku pārstāve.

Viņa arī norādīja, ka Krievijas karakuģi arvien aktīvāk cenšas manevrēt Melnajā jūrā, lai noslēptos, tomēr Ukrainas bruņotie spēki ir spējīgi tos izsekot.

“Viņi satraucas, ka flotes bāzes vietas vairs nav tik drošas, kā viņi bija iedomājušies. Šobrīd mēs varam novērot viņu izkliedēšanos Melnajā jūrā. Kuģu grupa uzturas rajonā, kuru pašlaik uzskata par mazāk bīstamu – aptuveni 100 jūras jūdžu attālumā no Ukrainas kontrolētā krasta. Taču viņu nelaime slēpjas tajā, ka šis mūsu kontrolētais krasts paplašinās. Tāpēc ilgi paslēpties viņiem neizdosies,” pauda Gumeņuka.

Viņa arī atkārtoti uzsvēra, ka Krimā izvietotā okupantu militārā infrastruktūra un ieroči ir pilnībā leģitīmi uzbrukuma mērķi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka 13. septembra naktī Krievijas okupētajā Sevastopolē atskanēja vairāki sprādzieni, bet no rīta Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Ukrainas bruņotie spēki veikuši raķešu triecienu pa kuģu remonta rūpnīcu Sevastopolē. Krievijas okupācijas varas pārstāvji vēstīja, ka raķetes trāpījušas rūpnīcas teritorijā un izraisījušas ugunsgrēku, kā arī sabojājušas divus tur esošos karakuģus.

Militārie eksperti pauduši, ka Ukraina šajā triecienā veiksmīgi izmantojusi Lielbritānijas piegādātās tālās darbības raķetes “Storm Shadow”, un pirmo reizi Krievijas pilna mēroga invāzijas 18 mēnešu laikā tādējādi izdevies iznīcināt Krievijas zemūdeni.

Dalies ar šo ziņu