Igaunija apmācījusi 1300 Ukrainas karavīru

Konfliktu zonas
LETA/ERR.ee
EPA/Scanpix
Foto: EPA/Scanpix

Nepilnu divu gadu laikā Igaunija ir nodrošinājusi vairāk nekā 1300 Ukrainas karavīru apmācības, kas ir apmēram sestā daļa no šajā laikā apmācīto Igaunijas Aizsardzības spēku jauniesaukto skaita, informēja Igaunijas Aizsardzības ministrijā.

"Kopš kara Ukrainā sākuma esam apmācījuši vairāk nekā 1300 Ukrainas karavīru. Lielākoties tas ir pamata apmācību kurss, bet ir bijusi arī artilērijas un snaiperu apmācības un kiberapmācības," teica Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Rolands Murofs.

Igaunijas Aizsardzības spēku galvenā štāba preses pārstāvis kapteinis Tāvi Lāziks paskaidroja, ka Igaunijas Aizsardzības spēki gadā apmāca ap 3800 jauniesaukto. Nākamgad plānots apmācīt 3900 jauniesaukto.

Ukraiņu apmācībās iesaistītas dažādas Igaunijas armijas vienības un instruktori, turklāt, kā norādīja Lāziks, arī Igaunijas armija iegūst no Ukrainas karavīru apmācībām, no Ukrainas puses saņemot pieredzi un atsauksmes, kas tiek analizētas, lai uzlabotu savu darbu.

Igaunijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Murofs pauda, ka Ukrainas karavīru apmācību izdevumus daļēji sedz no Eiropas Savienības Militārās palīdzības misijas Ukrainas atbalstam (EUMAM) līdzekļiem, kuriem Igaunija ir pieteikusies, bet vēl nav saņēmusi.

Detalizētāku informāciju par Ukrainas karavīru apmācībām un izmaksām Igaunijas Aizsardzības ministrijā un armijā atteicās sniegt.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija novembra vidū paziņoja, ka britu spēki ir apmācījuši vairāk nekā 52 00 Ukrainas karavīru, no kuriem 30 000 piedalījušies Londonas vadītajā programmā "Interflex", kurā iesaistījusies arī Kanāda, Jaunzēlande, Norvēģija, Dānija, Somija, Zviedrija, Lietuva, Nīderlande, Austrālija un Rumānija. Vairākas citas valstis ir apmācījušas Ukrainas karavīrus citās programmās vai saskaņā ar savstarpējiem līgumiem. "Interflex" nepiedalās, piemēram, Polija un ASV.

Lietuva iepriekš paziņoja, ka šogad Lietuvas armijas instruktori apmācījuši 2900 Ukrainas karavīru, bet nākamgad plānots apmācīt 3500 ukraiņu karavīru. 

Dalies ar šo ziņu