Zelenskis Ukrainas bruņotajos spēkos izveido “Bezpilota sistēmu spēkus”

Konfliktu zonas
Sargs.lv/ Kiyiv Post
Ukrainas bruņoto spēku karavīri ar trieciendronu
Foto: Yurii Rylchuk/UKRINFORM/SIPA/Scanpix

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien parakstīja dekrētu par atsevišķas Ukrainas bruņoto spēku specializētās apakšvienības izveidi, kas ekspertu vidū ieguvusi apzīmējumu “Bezpilota sistēmu spēki”. Šī vienība turpmāk nodarbojas ar bezpilota lidaparātu un saistīto tehnoloģiju izmantošanu, vēsta izdevums “Kiyiv Post”.

Par jauno spēku veidu izveidi savā ikvakara uzrunā Ukrainas iedzīvotājiem paziņoja V. Zelenskis. “Es tikko parakstīju dekrētu, ar kuru tiek ierosināta atsevišķa mūsu aizsardzības spēku nodaļa – Bezpilota sistēmu spēki,” viņš teica.

"Tas nav nākotnes jautājums, bet gan kaut kas tāds, kam drīzumā vajadzētu dot ļoti konkrētu rezultātu. Šim gadam vajadzētu būt izšķirošam daudzējādā ziņā. Un, acīmredzot, arī kaujas laukā. Droni – bezpilota sistēmas – ir pierādījuši savu efektivitāti cīņās uz sauszemes, debesīs un jūrā,” viņš atzina

Ukrainas prezidents sacīja, ka plāns tiks iesniegts politiku veidojošajai Nacionālās drošības un aizsardzības padomei, lai apstiprinātu jauno spēka veidu izveidi.

Ukrainas valdības tehnoloģiju eksperts Mihails Fjodorovs šo paziņojumu ā novērtēja kā "svarīgu un vēsturisku lēmumu".

Viņš sacīja, ka aizvadītajos kara gados ir pierādīts bezpilota lidaparātu potenciāls mainīt kara gaitu. Eksperts arī atgādināja, ka Ukrainas bruņotajos spēkos jau pirms gada tika izveidotas specializētās brigādes līmeņa trieciendronu vienības.

“No pirmās dienas mēs piedalījāmies tā visa [dronu] izstrādē: izstrādājām strukturālo organizāciju, pielietojuma doktrīnu, apmācījām, nodrošinājām ar dažāda veida droniem, digitalizējām to darbību un mijiedarbību… Droni ir būtiski mainījuši situāciju kaujas laukā. Lēmums izveidot bezpilota karaspēku būs spēcīgs impulss Ukrainas bruņoto spēku tehnoloģiskajai un novatoriskajai attīstībai," sacīja eksperts.

Jau ziņots, ka bezpilota kaujas sistēmu lomu Ukrainai nepieciešamajā izrāvienā karā ar agresoru uzsvēra arī tās Bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs. Savā esejā ASV raidsabiedrībai “CNN” viņš rakstīja: "Būtiskas ir tieši bezpilota sistēmas, piemēram, bezpilota lidaparāti, kopā ar citiem modernu ieroču veidiem nodrošina Ukrainai labāko veidu, kā izvairīties no konflikta ievilkšanas pozicionālā karā, kurā mums nav priekšrocību."

“Kiyiv Post” atgādina, ka vēl janvārī Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks Ukrainai apsolīja 2,5 miljardu sterliņu mārciņu (3,2 miljardu dolāru) vērtu militārās palīdzības paketi, kas sastāvētu no pretgaisa aizsardzības, prettanku un tāla darbības rādiusa raķetēm, kas ietvertu arī “vislielākās saistības [nodrošināt ] dronus.”

Dalies ar šo ziņu