Ukrainas Jūras spēki: okupēto Krimu pametis pēdējais Krievijas karakuģis

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Kyiv Independent
Ukrainas Drošības dienesta (SBU) kaujinieki ar virsūdens dronu "Sea Baby"
Foto: Foto: AP

Ukrainai piederošo, bet Krievijas okupēto Krimas pussalu atstājis pēdējais Krievijas Melnās jūras flotes patruļkuģis. Tā pirmdien, 15.jūlijā, izdevumam “Kyiv Independent” apstiprināja Ukrainas Jūras spēku pārstāvis Dmitro Pletenčuks.

"Pēdējais Krievijas Melnās jūras flotes patruļkuģis tagad atstāj mūsu Krimu. Atcerieties šo dienu," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Pletečuks.

Viņš teica, ka kuģa apzīmējums bija "Projekt 1135”. “Šis patruļkuģis nav spārnoto raķešu nesējs, kādus Krievija izmanto, lai apšaudītu Ukrainas teritoriju.

Kā atzina Ukrainas Jūras spēku pārstāvis, viens no kopumā diviem šādiem Krievijas Melnās flotes sastāvā esošajiem kuģiem no Krimas izgāja "sen", bet otrs atstāja okupēto Sevastopoli 15.jūlijā.

Kā atzina D. Pletenčuks, šī kuģa apkalpe nav spējusi veikt savus tiešos uzdevumus. Spriežot pēc kuģa kustības, Ukrainas Jūras spēki pieņem, ka šī ir kuģa pāreja starp bāzēšanās vietām.

"[Šis gājiens] liecina par krievu izpratni, ka viņiem ir jāpamet Krima. Vismaz [savi] kuģi," atzina Ukrainas Jūras spēku pārstāvis.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainas aizstāvji ir vairākkārt uzbrukuši agresorvalsts karakuģiem. Šobrīd iznīcināti vai smagi bojāti aptuveni 30% Krievijas Melnās jūras flotes kuģu.

Veiksmīgie Ukrainas triecieni okupētajai Krimai lika Maskavai izvest lielu daļu savu jūras spēku no pussalas uz Novorosijskas ostu, kas tagad kļuvusi par Krievijas Melnās jūras flotes galveno ostu.

Dalies ar šo ziņu