Medijs: Krievija varētu apbruņot hutiešu nemierniekus ar pretkuģu raķetēm

Konfliktu zonas
Sargs.lv/The War Zone
Raķešu šaušana no Krievijas karakuģa
Foto: AP/Scanpix

Agresorvalsts Krievija varētu apbruņot Jemenas hutiešu nemierniekus ar modernām pretkuģu raķetēm, tādējādi atbildot uz Rietumvalstu atļauju Ukrainas aizstāvjiem veikt triecienus ar rietumu piegādātajiem ieročiem Krievijas teritorijas dziļumā. Tā atsaucoties uz izdevuma “The Wall Street Journal” publikāciju vēsta aizsardzības nozares medijs “The War Zone”.

Kopš pagājušā gada 7.oktobra teroristu grupējuma “Hamas” iebrukuma Izraēlā, Irānas atbalstītie Jemenas hutiešu nemiernieki, solidarizējoties ar palestīniešu teroristiem, veicot uzbrukumus Izraēlu atbalstošo Rietumvalstu tirdzniecības un militārajiem kuģiem Sarkanajā jūrā.

Kā vēsta “The War Zone”, ziņas par iespējamo Krievijas tālās darbības pretkuģu raķešu piegādi izskan pēc tam, kad Izraēla piedraudēja ar atriebību hutiešiem pēc to īstenotā dronu trieciena Izraēlas galvaspilsētai Telavivai.

Kā atgādina “The War Zone”, Krievijas diktators un kara noziedznieks Vladimirs Putins aizvadītajā mēnesī draudēja nosūtīt “tālās darbības ieročus reģioniem, kur tos varētu izmantot uzbrukumiem Rietumvalstu mērķiem”. Šāds V.Putina paziņojums izskanēja kā atbilde ASV Ukrainai dotajai atļaujai ierobežotai ASV piegādāto ieroču izmantošanai Krievijas pierobežas apgabalu apšaudēm. Zīmīgi, ka Maskavai jau ir vairāki līgumi par ieroču piegādi hutiešu galvenajai atbalstītājai – Irānai.

Saskaņā ar “The War Zone” vēstīto, jau šobrīd hutiešu rīcībā ir visai nopietnas pretkuģu ieroču sistēmas. Lai gan vairums izšauto raķešu nav trāpījušas mērķim, daži kuģi ir sašauti un atsevišķi pat nogremdēti. Tāpēc gadījumā, ja hutiešu rokās nonāktu moderni Krievijas pretkuģu raķešu kompleksi, uzbrukumu efektivitāte būtiski pieaugtu palielināties.

Krievijas rīcībā ir plaša spektra pretkuģu raķetes, ko agresorvalsts varētu piegādāt ar mērķi veikt uzbrukumus ASV kuģiem. Zīmīgi, ka neliels daudzums daļu Krievijā eksporta vajadzībām ražoto virsskaņas pretkuģu raķešu “P – 800 Oniks” ir arī cita Izraēlas pretinieka – Irānas atbalstītā teroristu grupējuma “Hizbollah” rīcībā. Šādu ieroču esamība “Hizbollah” rokās tiešā veidā apdraud Izraēlas galvenās sabiedrotās – ASV karakuģu drošību Tuvo Austrumu reģionā.

Iepriekš intervijā “Sargs.lv” Izraēlas drošības eksperts un ietekmīgās domnīcas “Atlantic Council” nerezidējošais pētnieks Denijs Citrinovics atzina, ka Krievija caur Irānu piegādā arvien vairāk ieroču islāmistu teroristu grupējumiem, kuri karo pret Izraēlu. Turklāt, kā atzina D. Citrinovics, Krievija arvien vairāk padziļina sadarbību ar Irānu, kas vienlaikus ir tās ieroču piegādātājs agresijā pret Ukrainu.

To, ka visai nesen ražoti Krievijas ieroči arvien lielākā skaitā nonāk Libānā bāzētā un Irānas atbalstītā grupējuma “Hizbollah” rokās, tiešsaistes tikšanās laikā ar Latvijas žurnālistiem atzina arī kāds augsta ranga Izraēlas Aizsardzības spēku virsnieks. Viņš stāstīja, ka Izraēlas Ziemeļos fiksēti neskaitāmi gadījumi, kuros Izraēlas karavīri un civilie objekti apšaudīti ar Krievijā ražotajām raķetēm.

Savukārt Latvijas kiberdrošības eksperti pērnā gada oktobrī – īsi pēc “Hamas” iebrukuma Izraēlas teritorijā - konstatēja prokremlisko hakeru aktivitāšu asu pārbīdi ar mērķi veikt pret Izraēlu mērķētus kiberuzbrukumus un informatīvi psiholoģiskās operācijas. Šāda Krievijas hakeru aktivitāte Latvijas speciālistu ieskatā tiešā veidā saistāma ar valsts atbalstu teroristiskā grupējuma “Hamas” atbalstam.

Dalies ar šo ziņu