ASV brīdina par stingru reakciju, ja Irāna piegādās Krievijai ballistiskās raķetes

Konfliktu zonas
LETA/AFP
Irānas ballistiskā raķete
Foto: Irānas ballistiskā raķete Foto: Reuters/Scanpix

ASV pirmdien aicināja Irānu nepiegādāt Krievijai ballistiskās raķetes, brīdinot, ka raķešu piegāde izraisīs stingru Vašingtonas reakciju. ASV ir sazinājušās ar Eiropas sabiedrotajiem par ziņām, ka Irāna "plāno piegādāt simtiem ballistisko raķešu Krievijai", žurnālistiem sacīja Valsts departamenta preses sekretāra vietnieks Vedants Patels.

"Mēs esam gatavi sniegt ātru un stingru atbildi, ja Irāna nodos ballistiskās raķetes, kas, mūsuprāt, nozīmētu dramatisku Irānas atbalsta eskalāciju Krievijas agresijas karam pret Ukrainu," viņš teica.

ASV jau iepriekš noteikušas sankcijas Irānas dronu piegādātājiem Krievijai.

"Irānas amatpersonas arī turpina noliegt, ka Krievijai būtu piegādājušas jebkādus bezpilota lidaparātus, lai gan pasaulei ir skaidri redzami pierādījumi, ka Krievija ir izmantojusi šos bezpilota lidaparātus nerimstošos uzbrukumos civiliedzīvotājiem Ukrainā, civilajai infrastruktūru," sacīja Patels.

Jau vēstīts, ka aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem Eiropas valstu izlūkdienestos, pagājušās nedēļas beigās ziņoja, ka Irāna drīzumā varētu piegādāt Krievijai simtiem ballistisko raķešu.

Desmitiem Krievijas karavīru pašreiz Irānā tiek apmācīti izmantot tuvas darbības rādiusa raķešu sistēmu "Fath-360", aģentūrai "Reuters" atklāja divi avoti Eiropas valstu izlūkdienestos, piebilstot, ka Irāna tuvākā laikā, visticamāk, piegādās Krievijai simtiem raķešu.

Avoti teica, ka Krievija un Irāna, domājams, 13.decembrī Teherānā parakstīja līgumu par "Fath-360" un vēl vienas Irānas izstrādātas ballistisko raķešu sistēmas piegādi Krievijai.

  •  

Dalies ar šo ziņu