Forbes: Krievija ceļā uz Pokrovsku uzstādījusi jaunu rekordu bruņutehnikas zaudējumu apmērā

Konfliktu zonas
Forbes/Sargs.lv
Iznīcināts Krievijas tanks
Foto: AP/Scanpix

Virzība uz Austrumiem Krievijas bruņotajiem spēkiem izmaksā ļoti dārgi, un pagājušajā nedēļas nogalē krievi piedzīvojuši visdārgākās 24 stundas kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, zaudējot pat 200 tehnikas vienības dienā, vēsta žurnāls "Forbes".

"Svētdien analītiķis Endrū Perpetua aplēsis vairāk nekā 180 bojātas, iznīcinātas un pamestas Krievijas transporta vienības un smago bruņutehniku. Ukrainas pašas zaudējumi bija ievērojami mazāki, nepārsniedzot 30 tehnikas vienības," raksta "Forbes".

"Forbes" skaidro, ka vidēji pilna mēroga iebrukuma laikā Krievija zaudēja tikai 19 smagās bruņutehnikas vienības dienā. Tas nozīmē, ka rekordlielie zaudējumi vienā dienā šajā nedēļas nogalē bija gandrīz 10 reizes lielāki.

Protams, ne visi zaudējumi šajā sarakstā ir neatgūstami, un ne visi attiecināmi uz šo nedēļas nogali — dažas vienības iznīcinātas agrāk, bet video vai foto pierādījumi par tiem parādījās nedēļas nogalē. Tāpat ne visas šīs tehnikas vienības zaudētas tieši Pokrovskas apkaimē. Tāpēc nevar precīzi apgalvot, ka krievi zaudēja visu šo aprīkojumu vienas dienas laikā, mēģinot ieņemt Pokrovsku. Taču šī statistika pietiekami skaidri ilustrē Krievijas zaudējumu apmēru.

Līdz ar to uzbrukums Pokrovskai Krievijas spēkiem ir ļoti dārgs, un viņi nespēs ilgstoši uzturēt šo tempu, vērtē "Forbes".

"Ja pašreizējā Krievijas ofensīva izsmeļ cilvēkresursus un tehniku, pirms tā sasniedz Pokrovsku, var paiet zināms laiks, pirms Krievija spēs savākt resursus nākamajam mēģinājumam," uzskata Forbes analītiķis.

Daži Ukrainas analītiķi pieļauj, ka pretinieks sasniegs pilsētu līdz septembra vidum, bet nespēs to ieņemt. Šī neveiksme, iespējams, beidzot kļūs par signālu Krievijas ofensīvas beigām, kas sākās pagājušajā rudenī pie Avdijivkas.

Tomēr "Forbes" norāda, ka šīs optimistiskās prognozes balstās uz riskantu pieņēmumu: ka krievi nespēs nekavējoties aizstāt savus zaudējumus.

"Jā, Krievijas ofensīva atstāj baisas pēdas — nogalinātus karavīrus un iznīcinātu tehniku ceļā uz Pokrovsku. Nē, šie zaudējumi ilgtermiņā nesaglabāsies, jo Kremlis jau ir ievērojami iztērējis savus milzīgos aukstā kara laiku ieroču krājumus. Taču nav skaidrs, vai karaspēks un tehnika spēs izglābt Pokrovsku un apkārtējo apgabalu," raksta žurnāls.

Dalies ar šo ziņu