Forbes: Ukrainas jaunā stratēģija ir radīt krieviem aplenkumu Kurskas apgabalā

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Forbes
Ukrainas tankisti frontē
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainas bruņotajiem spēkiem Kurskas apgabalā ir jauna stratēģija — ātri manevrēt un izveidot Krievijas karaspēka vienībām aplenkuma situāciju, žurnālā “Forbes” raksta militārais analītiķis Deivids Ekss.

Kad pagājušajā nedēļā Ukrainas karaspēks izlauzās cauri Krievijas aizsardzībai jaunā Krievijas-Ukrainas robežas posmā pie ciema Novij Putj, tas pārsteidza daudzus, taču tagad viņu mērķis kļuvis skaidrāks.

"Ukrainas taktiskā grupa, acīmredzot 95. gaisa desanta brigādes vadībā, pārrauj ceļu no labās puses, virzoties tālāk aiz Novij Putj un caur tuvākās Krievijas pilsētas Veseloje dienvidu rajoniem. Citiem vārdiem sakot, Ukrainas karaspēks pagriežas Kurskas iebrukuma vadošā ķīļa virzienā. Ja ukraiņi, kas uzbrūk uz ziemeļaustrumiem no Novij Putj, spēs sakļauties ar vienībām, kas atrodas galvenajā pozīcijā, viņi varēs izolēt tūkstošiem krievu karavīru," raksta analītiķis.

Image
Karte ar situāciju Kurskas apgabalā
Foto: Situācija Kurskas apgabalā, ar zilajām bultiņām iezīmēts Ukrainas spēku virziens, ar sarkano - Krievijas armijas kustība. Avots: Forbes

Viņš norāda, ka ģeogrāfiskie apstākļi ir labvēlīgi Ukrainas bruņoto spēku centieniem aplenkt Krievijas karaspēku. Seimas upe veido dabisku robežu gar lielāko daļu potenciālā aplenkuma ziemeļu malas, kuru no kreisās un labās puses ierobežo uzbrūkošās Ukrainas karaspēka vienības.

Tajā pašā laikā Ukrainas spēki ir iznīcinājuši visus tiltus pāri Seimas upei šajā rajonā, tāpēc visi Krievijas spēki, kas atrodas uz dienvidiem no Seimas — un tur varētu būt vairāki bataljoni —, ir atkarīgi no pagaidu pontontiltiem vai šaurā sauszemes tilta caur Koreņevu.

Tieši šī iemesla dēļ ukraiņi nepārtraukti apšauda pontonus, tiklīdz krievi tos uzstāda. Šī paša iemesla dēļ Ukrainas karaspēks uzbrūk Koreņevai, acīmredzot plānojot iznīcināt sauszemes tiltu, norāda analītiķis.

Turklāt Deivids Ekss atzīmē, ka spēku attiecība Kurskas apgabalā var ietekmēt ukraiņu izredzes uz panākumiem potenciālajā aplenkuma situācijā. Pēc viņa aprēķiniem Kijiva ir izvietojusi ap 10 000 karavīru, lai veiktu divpusēju uzbrukumu Kurskai. Tikmēr Maskava, iespējams, nosūtījusi uz šo apgabalu 38 000 karavīru, taču daudzi no viņiem ir slikti apmācīti jauniesauktie.

Dalies ar šo ziņu