Izraēlas armija apšauda ANO misijas pozīcijas Libānā; Latvijas karavīri nav cietuši

Konfliktu zonas
Sargs.lv/unifil.unmissions.org
Starptautiskie ANO miera uzturētāji misijā UNIFIL Libānā
Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ 10.oktobrī, turpinoties kaujām starp Izraēlas aizsardzības spēkiem un Irānas atbalstīto teroristu grupējumu “Hizbolla” Libānas dienvidos, skarts ANO miera uzturēšanas operācijas UNIFIL štābs Libānas pilsētā Nakurā, kurā dienē arī Latvijas karavīri. Kā liecina Aizsardzības ministrijas rīcībā esošā informācija, Latvijas karavīri nav cietuši.

Kā liecina ANO par operāciju UNIFIL sniegtā informācija, turpinoties kaujām, starp Izraēlas aizsardzības spēkiem un Libānā bāzēto Irānas atbalstīto teroristu grupējumu “Hizbolla”, apšaudes skārušas UNIFIL štābu Nakūrā  un tuvumā esošās pozīcijas.

Saskaņā ar ANO sniegto informāciju, cietuši divi miera uzturētāji pēc tam, kad Izraēlas kaujas tanks “Merkava” sašāvis UNIFIL novērošanas torni galvenajā mītnē Nakurā un no tā nokrituši tajā esošie divi karavīri. Kā liecina ANO publicētā informācija, karavīru ievainojumi nav nopietni. Tomēr cietušie UNIFIL misijas karavīri nogādāti slimnīcā.

Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds sociālajā saziņas vietnē “X” paziņoja, ka Latvijas karavīri nav cietuši un ir drošībā. Šobrīd ANO UNIFIL miera uzturēšanas misijā Libānā dienesta pienākumus pilda trīs Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

 

Saskaņā ar ANO sniegto informāciju, Izraēlas bruņotie spējki apšaudīja arī ANO pozīciju. Labbounē, trāpot bunkura ieejai, kur patvērās miera uzturētāji, un sabojājot transportlīdzekļus un sakaru sistēmas. Savukārt Izraēlas bruņoto spēku bezpilota lidaparāts tika novērots lidojam ANO pozīcijā līdz pat bunkura ieejai.

Kā liecina ANO sniegtā informācija, Izraēlas  karavīri apzināti apšaudīja UNIFIL misijas pozīcijas un sabojāja perimetra novērošanas kameras. Tāpat pēc ANO sniegtās informācijas, Izraēlas karavīri apzināti apšaudīja misijas pozīcijas Nakurā, kur pirms konflikta sākuma notika regulāras trīspusējās sanāksmes.

ANO  atgādina gan Izraēlas Aizsardzības spēkiem, gan visiem pārējiem konfliktā iesaistītajiem dalībniekiem par viņu pienākumu nodrošināt ANO personāla un īpašuma drošību un pienākumu ievērot ANO telpu neaizskaramību.

UNIFIL miera uzturētāji atrodas Libānas dienvidos, lai atbalstītu miera un stabilitātes centienus saskaņā ar ANO Drošības padomes mandātu. Jebkurš apzināts uzbrukums miera uzturētājiem ir smags starptautisko humanitāro tiesību un Drošības padomes rezolūcijas 1701 pārkāpums.

ANO par notikušo incidentu turpina saziņu ar Izraēlas Aizsardzības spēkiem.

"Sargs.lv" jau vēstīja, ka pēc 2023. gada 7. oktobra Irānas atbalstītā grupējuma "Hamas" iebrukuma Izraēlas teritorijā, Izraēlas Aizsardzības spēki sāka operāciju pret Irānas atbalstītajiem teroristu grupējumiem, kuru mērķis ir Izraēlas valstiskuma iznīcināšana. Libānā bāzētais teroristu grupējums "Hizbolla" solidarizējās ar "Hamas", pastiprinot uzbrukumus Izraēlas ziemeļu apgabaliem, liekot no tiem evakuēt cilvēkus. Turpinoties "Hizbolla" uzbrukumiem Izraēla pieņema lēmumu par sauszemes operāciju, kuras mērķis ir sagraut un likvidēt "Hizbolla" grupējumu.

Dalies ar šo ziņu