NBS un AM kopā ar grupu "Oranžās brīvdienas" radījuši klipu dziesmai "Turbo traktors", aicinot iesaistīties valsts aizsardzībā

Kultūra
Sargs.lv
Grupa "Oranžās brīvdienās"
Foto: Aizsardzības ministrija

Latvijā zināmā turbofolka apvienība “Oranžās brīvdienas” sadarbībā ar Aizsardzības ministriju un NBS radījusi mūzikas videoklipu vēl 2015. gada albumā “Tilti” iekļautajai un sabiedrībā popularitāti guvušajai dziesmai “Turbo traktors”, šādā veidā iesaistoties Zemessardzes uzsāktajā iniciatīvā “Mana Latvija. Mana atbildība”. Kā skaidro grupas pārstāvji, dziesma “Turbo traktors” ir patriotiska un uz darbību vērsta kompozīcija, kas pauž – mums katram jāatrod savs turbo traktors, kas mūs vedīs tuvāk sasniegumiem un kopējam labumam visai sabiedrībai. Klipa prezentācijai NBS un AM izvēlējušies zīmīgu dienu – 10. jūliju, kurā šogad atzīmējam Latvijas armijas 105. gadadienu. Klips ir skatāms gan Latvijas armijas “YouTube” un FB kontā, gan "Oranžo brīvdienu sociālo mediju kontos.

Kā sarunā ar portālu “Sargs.lv” pauž grupas “Oranžās brīvdienas” solists Ints Ķergalvis, kurš ir arī dziesmas “Turbo traktors” teksta autors, tad pašu turbo traktoru dziesmas kontekstā var uztvert gan tieši – kā braucamu agregātu, ar kuru paveikt dažādus darbus, gan netieši – kā līdzekli augstāku mērķu sasniegšanai. Ja katrs paveiktu savu darbu perfekti un sasniegtu savā jomā pēc iespējas augstākas virsotnes, ieguvēji būtu visi – gan pats indivīds, gan sabiedrība kopumā. Uz to arī dziesma aicina – “katram latvietim turbo traktoru”.

Ints Ķergalvis skaidro, ka Krievijas aizsāktais pilna mēroga karš Ukrainā arī viņu pamudināja iestāties Zemessardzē – konkrēti Zemessardzes 27. kājnieku bataljonā –, lai nepieciešamības gadījumā būtu gatavs aizstāvēt savu valsti un ģimeni.

“Pēc 2014. gada Krievijas iebrukuma Krimā es izvēli par stāšanos Zemessardzē sāku apsvērt vairāk, taču man kā mūziķim lielāka problēma bija tā, ka koncertu dēļ brīvdienās visbiežāk nevarētu apmeklēt mācības. Pēc Krievijas pilna mēroga uzbrukuma Ukrainai man dažu stundu laikā nāca apskaidrība, vai un kā es vispār varēšu aizsargāt savu ģimeni – ko es sētas galā stāvēšu ar mietu un gaidīšu tanku? Ņēmu rokās telefonu un pieteicos Zemessardzē ar domu, ka kaut kā atradīšu laiku mācībām. Šī izvēle izrādījās pareiza, jo dienesta pienākumus varu pildīt arī darbadienās. Manuprāt, tīri loģiska katra vīrieša nepieciešamība ir spēt aizstāvēt savu ģimeni un savu valsti. Nav jāgaida brīnumi – ja mēs paši nebūsim gatavi sevi aizstāvēt, tad kāda interese to būs darīt citiem,” intervijā portālam “Sargs.lv” skaidroja grupas “Oranžās brīvdienas” solists I. Ķergalvis.

Mūziķis arī atzīst, ka dienesta laikā ir ieguvis “trešo ģimeni”. Pirmā, protams, ir īstā ģimene, pēc tam seko grupas biedri un tad Zemessardzes biedri.

Klipa filmēšana norisinājās 2023. gada pavasarī Ādažu poligonā un rudenī Zemessardzes 27. kājnieku bataljona atbildības teritorijā, piedaloties bataljona profesionālā dienesta karavīriem un zemessargiem, un to veidoja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta video satura radītāji.

Atbildība par Latvijas aizsardzību sākas no katra Latvijas cilvēka. Šim nolūkam Latvijas zemessargi ir radījuši vadmotīvu “Mana Latvija. Mana atbildība.”, ar kuru mudina ikvienu ne tikai aizdomāties par to, ka viss, kas mums katram ir svarīgs, ir arī jāaizsargā, bet arī to, ka valsts šodiena un nākotne, labklājība un pastāvēšana vispirms ir atkarīga no katra paša rīcības un iniciatīvas.

Grupas “Oranžās brīvdienas” pirmsākumi meklējami 2000. gada martā, Kuldīgā, kur dziesmu autors Ints Ķergalvis kopā ar vietējiem domubiedriem nodibina grupu. Tomēr jau pēc pirmajiem koncertiem grupas sastāvs un skanējums sāk mainīties, līdz 2005. gadā tas iegūst pašreizējo veidolu un dalībnieku kodolu. Grupas jaunākais albums “Ārā” iznāca 2024. gada martā.

Dalies ar šo ziņu