Radara darbība nav ietekmējusi Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselību

Latvijā
Sargs.lv

Radara darbība nav ietekmējusi Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselību

Kopš Audriņos darbojas bruņoto spēku radiolokators "TPS 117", tā darbība nav atstājusi negatīvu ietekmi uz Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselības stāvokli.

Veselības monitoringa datu ikgadējās analīzes dati liecina, ka Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselības stāvoklis neatšķiras no kopējās situācijas valstī.

Tie nav uzrādījusi nekādas simptomātiskas tendences atsevišķu saslimšanas veidu pieaugumā salīdzinājumā ar kopējiem statiskas rādījumiem valstī.

Vēl pirms radara uzstādīšanas zinātnieki veica aprēķinus un konstatēja, ka radara radītā elektromagnētiskā starojuma vektors - leņķis - un intensitāte tuvumā dzīvojošajiem cilvēkiem nav kaitīga.

Arī līdz šim Latvijas zinātnieku veiktajās pārbaudēs nav konstatēts, ka lokators būtu radījis kaut netiešu kaitējumu iedzīvotāju veselībai un apkārtējai videi.

Pērn Aizsardzības ministrija piešķīra 14 000 latu Audriņu un to apkārtnē esošo pagastu iedzīvotāju veselības monitoringa turpināšanai.

Pēc radiolokatora uzstādīšanas Aizsardzības ministrija sāka veikt vairāku gadu Audriņu apkārtnes iedzīvotāju veselības monitoringu, kas notika septiņos pagastos.

Monitoringa mērķis bija novērtēt iedzīvotāju veselības stāvokli un nodrošināt izmeklējumu saņemšanu, veikt uzskaiti par iedzīvotāju saslimšanas veidiem un saslimstības dinamiku, kā arī uzlabot materiāltehnisko stāvokli Audriņu apkārtnē esošajos pagastos.

Veselības monitoringa veikšanas laikā Aizsardzības ministrija ieguldījusi 141 000 latu Audriņu tuvumā esošo Audriņu, Dricānu, Ilzeskalna, Kantinieku, Ozolmuižas, Sakstagala un Veremu pagasta feldšerpunktu un doktorātu materiāli tehniskās bāzes attīstīšanai, bezmaksas vispārējās veselības pārbaudēm un papildu izmeklējumiem.

Piešķirtie līdzekļi ir devuši feldšerpunktiem iespēju iegādāties medicīnas iekārtas, ar kurām var nodrošināt plašāku medicīnisko pakalpojumu klāstu nekā iepriekš. Aizsardzības ministrija ir uzdāvinājusi Rēzeknes slimnīcai jaunu, mūsdienīgu firmas "Philips" mamogrāfu, ko izmanto visa Rēzeknes novada iedzīvotāju vajadzībām.

Pateicoties finansējumam, ko Aizsardzības ministrija ir ieguldījusi Rēzeknes novada veselības aprūpes sistēmā, medicīniskie pakalpojumi vietējiem iedzīvotājiem ir kļuvuši kvalitatīvāki, plašāki un pieejamāki.
Bruņotie spēki radiolokatoru "TPS 117" Audriņos uzstādīja 2003.gadā.

LETA

Dalies ar šo ziņu