Darba vizītē Latvijā ierodas Dānijas bruņoto spēku komandieris

Latvijā
F7E255B18D334B95AAC8ECE03D84DC60.jpg

Darba vizītē Latvijā ierodas Dānijas bruņoto spēku komandieris

20.martā divu dienu darba vizīti Latvijā sāka Dānijas bruņoto spēku komandieris ģenerālis Peters Bartrams.
Godinot kritušos karavīrus, ģenerālis Peters Bartrams nolika ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā, Esplanādē.

Tiekoties ar aizsardzības ministru Arti Pabriku un Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Raimondu Graubi, Dānijas bruņoto spēku komandieris iepazinās ar pērn apstiprināto Valsts aizsardzības koncepciju un bruņoto spēku attīstības plānu 2012. - 2024.gadam, kas paredz vairāk nekā 70 spēju attīstību.

Abu valstu bruņoto spēku komandieri pārrunāja arī divpusējo sadarbību militārajā jomā, īpaši uzsverot abu valstu Sauszemes spēku sadarbības projektu, kas paredz Latvijas Sauszemes spēku kājnieku brigādes, kā arī Igaunijas un Lietuvas bruņoto spēku brigādes līmeņa vienību integrāciju Dānijas divīzijā.

   

Pievienošanās Dānijas divīzijai un sadarbības principi tika apstiprināti 2010.gada novembrī, parakstot Latvijas un Dānijas aizsardzības ministru nodomu protokolu par Sauszemes spēku vienību sadarbības un savstarpējās savietojamības attīstību.

Parakstītais dokuments paredz Dānijas divīzijas un Sauszemes spēku kājnieku brigādes kopīgu sadarbību gan plānošanas jautājumos, gan praktiskajos vingrinājumos.

Latvijas karavīri piedalās Dānijas divīzijas Padomnieku un apmācību grupas (DATS) organizētajās ikgadējās štāba mācībās Latvijā un Dānijā. Karavīri ir ieguvuši arī jaunu pieredzi ar DATS atbalstu organizētajās artilērijas, izlūkošanas, inženieru un citu speciālistu apmācībās.

   

Viesojoties Latvijā, ģenerālis Peters Bartrams apmeklēja Apvienoto štābu, Nacionālo aizsardzības akadēmiju, kā arī Ādažu bāzē izvietoto Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolu un Sauszemes spēku kājnieku brigādes štābu.

Dānijas bruņotie spēki, kuri patlaban nodrošina NATO gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm, ir vieni no pirmajiem, kuri iesaistījās tikko izveidoto Latvijas bruņoto spēku veidošanā, gan konsultējot attīstības plānošanā un praktiski apmācot karavīrus, gan iekļaujot Dānijas kontingenta sastāvā dalībai starptautiskajās operācijās.

Dalies ar šo ziņu