Vairāk nekā 24 stundu garajās “Zemessardzes patruļas” sacensībās triumfē Igaunijas zemessargi

Latvijā
Sargs.lv
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Foto: Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

No 25. līdz 28. augustam Rīgas rajonā norisinājās starptautiskais militārais vingrinājums “Zemessardzes patruļa 2022”, kurā piedalījās 31 komanda no dažādām Nacionālo Bruņoto spēku struktūrām, kā arī sabiedrotie no Polijas, Lietuvas, Dānijas, Vācijas, Itālijas un citām valstīm. Vairāk nekā 60 kilometrus garajā un uzdevumiem piesātinātajā maršrutā dalībnieki pārbaudīja savas spējas un zināšanas, taču tas prasīja ļoti daudz gan fiziskā, gan morālā spēka, jo abās sacensību dienās temperatūras stabiņš uzkāpa teju līdz +30 grādiem. Tikai puse no komandām sasniedza finišu noteiktajā laikā. Labāko laiku pēc uzdevumu veikšanas uzrādīja Igaunijas zemessargi, kuri trasē atradās aptuveni 24 stundas.

Otro vietu ieņēma zemessargi no Lietuvas, taču godalgoto trijnieku noslēdzu mūsu pašu Studentu bataljona zemessargi. Arī portāls “Sargs.lv” devās aplūkot sacensību norisi.

Piektdienas rītā dalībnieki pārbaudīja savas spējas iesildošajos vingrinājumos. Lai arī tie bija iesildošie vingrinājumi, tomēr militāristi tiem piegāja ļoti nopietni, jo tieši tas izšķīra starta secību, kas ļaus pirmajām komandām izpildīt uzdevumus kontrolpunktos bez aizķeršanās.

Uzdevumos ietilpa palīdzības sniegšana ievainotajiem tumsas apstākļos ar imitētu apšaudes klātbūtni, kas papildus sarežģīja uzdevumu. Pēc tam dalībniekiem bija nepieciešams orientēties pilsētas apvidū, veikt sakaru pārbaudi, mest granātu un izpildīt zināšanu testu. Rīta uzdevumu “odziņa” bija fiziskās sagatavotības pārbaudījumi, kuri patiešām prasīja ļoti lielu fizisko piepūli.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Stafetes sākumā dalībniekiem bija 20 reizes jāapgriežas ap savu asi, lai varētu uzsākt uzdevumu. Griešanās rezultātā sareibusī galva uzdevumu izpildi vēl vairāk sarežģīja. Pabeidzot rotēšanu un apstājoties, varētu teikt, ka zeme turpināja griezties, kas dažos gadījumos pilnībā dezorientēja dalībnieku. Pēc laika un telpas apzināšanās dalībnieki metās uzdevumos. Tiem bija jāveic skrējiens ar automašīnas riepu, uzdevumi ar svaru bumbu, pievilkšanās 15 reizes, šķēršļu josla un dažādi citi spēka vingrinājumi. Portāla “Sargs.lv” novērotie un uzrunātie dalībnieki atzina, ka šis uzdevums ir bijis ļoti sarežģīts, jo tas galvenokārt fokusējās uz roku un ķermeņa augšdaļas slodzi.

Pēc rīta iesildošajiem vingrinājumiem tika noskaidrotas labākās komandas, un īstās divu dienu sacensības jeb “Zemessardzes patruļa 2022” varēja sākties.

Visi uzdevumi bija savstarpēji saistīti, kas šo garo distanci padarīja vēl sarežģītāku, jo bija nepieciešams atcerēties un piefiksēt dažādu iepriekš iegūto informāciju. Ja citus gadus, piemēram, sakaru uzdevumi bija jāpilda konkrētā kontrolpunktā, tad šogad tie caurvija visas sacensības, proti, distances ietvarā bija vairāki punkti, kurus bija jāveic sakaru pārbaude vai jānosūta konkrēts vēstījums adresātam. Papildus lielajai slodzei, to bija grūti atcerēties, taču, kā atzina organizators, tad bija komandas, kas to izdarīja pilnībā precīzi, kas parāda, ka tas bija iespējams.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Dalībniekiem līdzi bija jānes mugursoma gan ar obligāto ekipējumu, gan ekipējumu, kuru varēja ņemt līdzi pēc izvēles. Obligātais ekipējums bija nepieciešams, lai izpildītu visus kontrolpunktu uzdevumus, taču papildus ekipējums, lai to izdarīto ātrāk un ērtāk. Tā kā maršruts bija 60 kilometri, vajadzēja rūpīgi izvērtēt, ko ņemt līdzi un kas vispār varētu noderēt, jo dalībniekiem iepriekš nebija informācija par uzdevumiem. Piemēram, Bumbu kalna skatu tornī dalībniekiem tika iedota viena virve, kura ar līdzpaņemto ekipējumu bija jāaprīko tā, lai pa to nolaistos lejā.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Torņa augšā dalībnieki saņēma informāciju, kur atrodas sabiedrotie spēki, taču frekvence, lai ar tiem sazinātos, bija jāmeklē citā kontrolpunktā jūrā zem ūdens.

Protams, sacensību maršrutā neiztika arī bez imitētiem pretinieku uzbrukumiem un ar to saistītiem uzdevumiem. Viens no uzdevumiem bija iefiltrēties pretinieku teritorijā šķērsojot Buļļupi, pēc tam Lielupes grīvā bija ziņas, ka desantējušies pretinieku spēki, kas nozīmēja, ka dalībniekiem bija jāatpazīst otrā krastā uz plakātiem esošā pretinieku tehnika.

Iestājoties tumsai, sacensību dalībniekiem bija jāveic izlūkošanas operācijas, lai iegūtu pēc iespējas vairāk noderīgas informācijas par pretinieku. Šis uzdevums prasīja taktisku domāšanu, jo šajā laikā bija iespējams arī atpūsties vai pagulēt. Komandas piekopa dažādu taktiku – vieni uz maiņām gulēja, bet citi visu nakti ievāca informāciju.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

No rīta bija jāveic kaujas peldēšana pāri Beberbeķu ezeram ar visām mantām, lai pēc tam dotos uz Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljonu, kurā pēc evakuācijas bija iegājuši pretinieki.

“Zemessardzes patruļas” dalībniekiem bija jātaisa degpudeles jeb tā dēvētais Molotova kokteilis, lai iznīcinātu pretinieku transportlīdzekļus.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Tuvojoties sacensību noslēgumam, dalībnieki veica maršu cauri ciematam, kurā pēc leģendas atrodas Latvijai nedraudzīgi iedzīvotāji, kuri iespējams var veikt dažādas provokācijas. Visi apkārt esošie garāmgājēji, sev nezinot, kļuva par daļu no uzdevuma. Kādā posmā organizatori bija sarūpējuši aukstu “Fanta” dzērienu, kas gandrīz +30 grādu lielajā karstumā šķita īpaši veldzējošs.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Tomēr šeit apakšā bija “āķis”, proti, šī daiļā un šķietami labsirdīgā dzēriena dalītāja bija pretinieku apmaksāta nodevēja, kura bija it kā saindējusi dzērienu. Katram komandas dalībniekam, kurš ļāvās kārdinājumam, tika piešķirti soda punkti, kas ietekmēja kopējo rezultātu.

Noslēdzošajā fāzē dalībnieki evakuējās no notikuma vietas ar jaunajiem daļēji Latvijā ražotajiem “Patria” transportlīdzekļiem, taču pēc nokļūšanas pie pretinieku slēpņa notika uzbrukums.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Tā kā vairs nebija iespēju doties uz noteikto vietu, tad dalībniekiem bija jāsaprot, kur viņi šobrīd atrodas, un kur ir rezerves tikšanās vieta. Pēc pareizā ceļa noskaidrošanas viņi pameta notikumu vietu, aiz sevis atstājot “M14” zviedru mīnu, lai kavētu pretinieku. Nokļūstot rezerves tikšanās vietā, dalībniekus sagaidīja vēl viens nepatīkams pārsteigums, proti, arī tur ir noticis uzbrukums, taču šoreiz ķīmisks uzbrukums, kas nozīmēja, ka speciālā ekipējumā ar gāzmasku transportlīdzeklī bija jāatrod koordinātas noslēdzošajai tikšanās vietai.

Image
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022"
Sacensības "Zemessardzes patruļa 2022" Foto: Zemessardze

Pēc intensīvajām sacensībām dalībnieki atzina, ka uzdevumi ir bijuši ļoti grūti, un karstais laiks visu vēl vairāk sarežģīja, taču gandarījums par paveikto esot milzīgs.

 

27. augustā Babītes vidusskolas sporta laukumā tika rīkota arī Zemessardzes diena. Tās ietvaros iedzīvotāji tika laipni aicināti iepazīties ar Zemessardzes tehniku un ekipējumu, kā arī ar sabiedroto militāro ekipējumu. Pasākumu papildināja Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku orķestra defilē programma. Kultūras programmas kulminācijā uzstājās Jūras spēku orķestra rokgrupa "Vairogs" kopā ar Ati Ieviņu.

Dalies ar šo ziņu