Pulkvedis A. Rieksts: NBS sadarbība ar uzņēmumiem veicina visaptverošu valsts aizsardzību

Latvijā
Sargs.lv
Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvajā fāzē Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 44. kājnieku bataljons veic mācību uzdevumus Liepājas valstspilsētā
Foto: Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvajā fāzē Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 44. kājnieku bataljons veic mācību uzdevumus Liepājas valstspilsētā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijā lielākās militārās mācības “Namejs” norisinās katru gadu. Mācību procesā ik gadu ir iesaistīti vairāki tūkstoši NBS un sabiedroto karavīri, taču tik pat liela nozīme ir arī vietējiem uzņēmumiem, kuri atbalsta gan šo, gan citu mācību organizēšanu. Laika gaitā šīs savstarpējās sadarbības ir nostiprinājušās un pilnveidojušās, kas ļauj gūt labumu gan Zemessardzei, gan pašiem uzņēmējiem. Uzņēmēju atbalsts ir visdažādākais – sākot no lauksaimniecības tehnikas līdz pat ēku kompleksu izmantošanas mācību uzdevumu izpildei. Portāls “Sargs.lv” sazinājās ar Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes atbildības teritorijā esošajiem uzņēmumiem, lai noskaidrotu vairāk, kā un kāpēc tiek sniegts atbalsts visaptverošas valsts aizsardzības koncepcijas realizēšanai dzīvē.

Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts atzīst, ka personāls ir apņēmīgi strādājis, lai izveidotu līdzšinējo sadarbības modeli ar vietējiem uzņēmumiem. Katrās lielajās mācībās brigādes personāls strādā, lai piesaistītu arvien jaunus uzņēmumus, kuri varētu sniegt atbalstu gan apmācību norisē, gan visaptverošas aizsardzības koncepcijas realizācijā.

“Mācības “Namejs” sniedz iespēju pilnveidot sadarbību ar civilajām institūcijām un atbildīgajiem dienestiem. Mācības dod iespēju stiprināt visu iesaistīto pušu izpratni, ka valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopējā atbildība. Visaptveroša valsts aizsardzība nav iedomājama bez uzņēmēju iesaistes. Privāto uzņēmumu resursu un pakalpojumu klāstā ietilpst tās lietas, kuras var vietām spēlēt pat izšķirošu lomu krīzes gadījumā. Uzņēmēju iesaiste mācībās arī ir vitāli svarīga, lai mēs testētu savus kopējos sadarbības plānus, atklātu un savlaicīgi novērstu plānu nepilnības,” portālam “Sargs.lv” atzina Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts.

Latvijas valsts aizsardzība un neatkarības nosargāšana ir visas sabiedrības kopīga atbildība. Krīzes situācijā arī uzņēmējiem, valsts pārvaldes institūcijām, pašvaldībām un privātajam sektoram būs jāturpina nodrošināt funkcijas un pakalpojumus, kas ir kritiski nepieciešami valsts funkcionēšanai un sabiedrības primāro vajadzību nodrošināšanai.

“Liepājas SEZ teritorija ir faktiski divas trešdaļas no Liepājas kopējās teritorijas. Mūsu sadarbība ar NBS un Zemessardzi saistās ar teritorijas un ēku piešķiršanu mācību nolūkos. Tā kā daļa ēku šobrīd netiek izmantotas, tad bruņotajiem spēkiem ir iespēja izspēlēt mācībās dažādus pilsētvides scenārijus. Mums ir svarīgi palīdzēt stiprināt Latvijas drošību. Mūsu osta ir arī kritiskā infrastruktūra, tāpēc ir svarīgi veikt apmācības tieši šeit, lai būtu iespējas visiem iesaistītajiem gūt pieredzi un būt gataviem dažādām krīzes situācijām,” intervijā portālam “Sargs.lv” atzina Uldis Hmieļevskis, Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvaldnieks.
Image
Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvajā fāzē Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 44. kājnieku bataljons veic mācību uzdevumus Liepājas valstspilsētā
Visaptverošas valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvajā fāzē Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 44. kājnieku bataljons veic mācību uzdevumus Liepājas valstspilsētā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzība nav iedomājama bez  sabiedrības, valsts un pašvaldību institūciju, dienestu un privātpersonu atbalsta. Šāda atbalsta un izpratnes veicināšana miera laikā mācību ietvaros var kļūt par izšķiroši svarīgu militāras krīzes situācijā, kad NBS un sabiedrotajiem būs nepieciešams civilās vides atbalsts.

“Šogad mācībās mēs esam vairāk kā starpnieks, kurš palīdz bruņotajiem spēkiem. Pagājušogad mācībās mēs piedāvājām savu kuģi “Dzelme” uz kura notika mācības. Šogad arī mūsu teritorijā notika radiācijas un degazācijas mācības. Mums ir izveidojusies ļoti laba sadarbība ar NBS, un mēs esam vienmēr atvērti piedāvāt to, kas ir mūsu rīcībā. Mēs strādājam arī pie darbības nepārtrauktības plāniem, lai būtu pēc iespējas labāk sagatavoti dažādām situācijām,” atzina Ventspils brīvostas pārvaldes Ostas aizsardzības virsnieks Jānis Krūmiņš.

Šādās mācībās tiek stiprināta sadarbība ar civilo sektoru un par civilo aizsardzību atbildīgajām valsts un pašvaldību iestādēm. Tādējādi tiek vairota izpratne sabiedrībā ne tikai par NBS nozīmīgo lomu, bet par katra iedzīvotāja, valsts un pašvaldību iestādes un organizācijas, privātā sektora uzņēmuma vietu valsts aizsardzībā.

"Mums sadarbība ar NBS ir jau vairāk nekā 10 gadus. Mēs sadarbojamies viens otru papildinot. Militārajā kontekstā lidostai ir ļoti svarīga loma, tāpēc ir nepieciešamas apmācības, kurās tiek trenēta tās aizsardzība. Šī brīža situācijā, kad Krievija ir iebrukusi Ukrainā, drošība ir īpaši aktuāla tēma. Skaidrs, ka mūsu loma militārajā ziņā aug un vēl turpinās augt. Es domāju, ka mums ir jāskatās uz gaisa kuģu perona paplašināšanu, lai būtu iespējams apkalpot vairāk militārās lidmašīnas, kuras ir lielākas par civilajām," intervijā atzina Liepājas lidostas vadītājs Agris Sprūde.

2019. gada 8. janvārī Ministru kabinetā tika izskatīts un atbalstīts Aizsardzības ministrijas informatīvais ziņojums par visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanu Latvijā. Viens no būtiskajiem principiem visaptverošas valsts aizsardzībā ir atbildības decentralizācija par krīžu pārvarēšanu. Katra nozares ministrija ir atbildīga par krīžu pārvarēšanu savā atbildības nozarē, savukārt katra Latvijas pašvaldība ir atbildīga par krīžu pārvarēšanu savā atbildības teritorijā.

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka no 17. septembra līdz 2. oktobrim Latvijas austrumu pierobežā norisinās visaptverošās valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvā fāze.

Aktīvās fāzes laikā tiek trenēta Nacionālo bruņoto spēku vienību spēja ātri un efektīvi izvērsties uzdevumu izpildei jebkurā vietā Latvijā. Šogad šī spēja primāri tiks vingrināta Latvijas austrumu pierobežā, jo vienībām ir jāspēj efektīvi veikt valsts aizsardzības uzdevumus jebkurā Latvijas vietā.

Lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā,  visaptverošo valsts aizsardzības mācību “Namejs 2023” aktīvā fāze norisināsies ciešā sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas padotības iestādēm – Valsts policiju un Valsts robežsardzi. Mācībās piedalās visas Nacionālo bruņoto spēku vienības, kā arī Latvijā izvietotās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas karavīri. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku.

Mācības “Namejs 2023” demonstrē sadarbību un savietojamību ar sabiedroto bruņoto spēku vienībām,  integrējot sabiedroto vienības un štābus kopēju uzdevumu izpildē.

Dalies ar šo ziņu