Augstskolu un koledžu studenti aicināti pievienoties valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka programmā

Latvijā
Sargs.lv
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti piedalās Kaujas izturības kursā
Foto: Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti piedalās Kaujas izturības kursā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Piecu gadu rezerves virsnieka programma ir valsts aizsardzības dienesta veids, kuru brīvprātīgi var izvēlēties augstskolu un koledžu studenti, lai varētu apvienot studijas ar dienestu VAD. Tā tiek īstenota militārās izglītības iestādē un Nacionālo bruņoto spēku vienībā, kopā 180 dienas. Dienesta laikā tiek noteiktas jaunieša līdera spējas un prasmes. Šis dienesta vieds ir ļoti līdzīgs studējošo speciālai militārai apmācībai, kur dienesta veicēji piedalās Zemessardzes vada komandiera vai rezerves vada komandiera apmācībā paralēli studijām.

Konkrētā programma paredzēta mērķtiecīgiem jauniešiem, kas vēlas studijas augstskolā apvienot ar militāro līderības prasmju apliecināšanu. Šis kurss ir intensīvāks nekā 5 gadu valsts aizsardzības dienests Zemessardzē, taču tiek iegūtas unikālas zināšanas.

Pieteikšanās dienestā Zemessardzē vai augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieku programmā paredzēta tikai vienu reizi gadā – 2025. gada janvāra iesaukumā. Piesakoties brīvprātīgi, līdz 50 jauniešu varēs apgūt augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu, kas ilgs 5 gadus.

VAD karavīriem, kuri dienesta laikā apgūs augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka kursu, kompensācijas apmēru aprēķinās proporcionāli par dienām, kurās tiks pildīts dienests. Atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 EUR.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pirmo kursu kadeti piedalās vingrinājumā “Berešu maršs”
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas pirmo kursu kadeti piedalās vingrinājumā “Berešu maršs” Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Augstskolu un koledžu studentiem paredzētajā rezerves virsnieka programmā valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst kareivja pamatapmācības kursu, kā arī jaunākā instruktora kursu, kurā tiek apgūta nodaļas līmeņa apakšvienības vadība. Pēc šo apmācības posmu secīgas apguves valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst rezerves virsnieka programmu, lai spētu patstāvīgi pildīt vada komandiera pienākumus un uzdevumus valsts aizsardzības dienestā, Nacionālo bruņoto spēku rezervē un Zemessardzē, tai skaitā vadīt personālu, kontrolēt pakļauto struktūrvienību darbu, uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem un to sekām un atbilstoši kompetencei nodrošināt sadarbību ar juridiskām un fiziskām personām.

Dienestu rezerves virsnieka programmā augstskolu un koledžu studentiem plānots uzsākt 2025. gada 11. janvārī.

Konkrētais dienesta veids paredz ierašanos uz mācībām 5 gadu garumā. Ja valsts aizsardzības dienesta karavīrs bez attaisnojoša iemesla nepilda (neapgūst dienesta gadam paredzēto apmācības programmu) valsts aizsardzības militāro dienestu augstskolu un koledžu studentiem paredzētās rezerves virsnieka programmas ietvaros militārās izglītības iestādē un Nacionālo bruņoto spēku vienībā, viņu pārceļ 11 mēnešus ilga valsts aizsardzības militārā dienesta izpildei Nacionālo bruņoto spēku vienībā. Augstskolu un koledžu studentiem paredzētās rezerves virsnieka programmas apguvē pavadītais laiks netiek ņemts vērā valsts aizsardzības militārā dienesta izpildē Nacionālo bruņoto spēku vienībā.

Image
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti piedalās Kaujas izturības kursā
Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti piedalās Kaujas izturības kursā Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mācības tiek organizētas nedēļas nogalēs un vasarās, tāpēc to būs iespējams salāgot ar klātienes studiju grafiku. Rezerves virsnieka zināšanas un prasmes būs jāapgūst šādos secīgos posmos pārsvarā vasaras mēnešos:

   - kareivja pamatapmācības kurss (pirmajā dienesta gadā), kuru jāapgūst 21 apmācību dienā Zemessardzē. Tajā apgūst zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas katram karavīram valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai, piemēram, lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušanu, topogrāfiju, sakaru procedūras, pirmo medicīnisko palīdzību, ierindas apmācību un citas prasmes. Pēc šī kursa paredzēta arī septiņu apmācību dienu ilga apmācībā specialitātē,

   - jaunākā instruktora kurss (otrajā dienesta gadā), kuru klātienē un attālinātajā apmācībā jāapgūst 45 apmācību dienās Zemessardzē. Tajā apgūst instruktoram nepieciešamās zināšanas un prasmes, tostarp attīstot pašiniciatīvu, līdera dotības, kā arī spēju ātri un precīzi pieņemt lēmumus,

   - rezerves vada komandiera kurss, (trešajā un ceturtajā, ja nepieciešams – arī piektajā dienesta gadā), kuru klātienē un attālinātajā apmācībā jāapgūst 94 apmācību dienās Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

Darba devējam ir pienākums saglabāt darba vietu un arī koledžu, un augstskolu studentiem studiju vieta tiek saglabāta.

 

Valsts aizsardzības dienests ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības, lai stiprinātu Latvijas aizsardzības spējas. Krievija ir bijis ilgstošs drauds Latvijas drošībai, un Krievijas izvērstais pilna mēroga karš Ukrainā ir būtiski mainījis Eiropas drošības vidi.

Latvijas valsts attīstība un drošība ir cieši saistīta ar kopējo sabiedrības vienotību un gatavību aizstāvēt savu valsti. Valsts aizsardzības dienests sniedz iespēju pilsoņiem iegūt zināšanas un sapratni par valsts aizsardzību, uzlabot individuālās rīcībspējas, kā arī piedalīties valsts aizsardzības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu