"Sargs.lv" reportāža: ar zināšanām bruņojas arī ventspilnieki

Latvijā
Sargs.lv
Puisēns policijas auto
Foto: Sargs.lv

Karš Ukrainā rit jau trešo gadu, taču ne visi Latvijas iedzīvotāji ir informēti par rīcību krīzes vai kara gadījumā. Lai gan Aizsardzības ministrija ir izstrādājusi bukletu un rokasgrāmatu, kā arī “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas” ir pieejama plaša informācija par sagatavošanos krīzes situācijai, šodien 14 Latvijas pilsētās zemessargi, policisti, ugunsdzēsēji un Neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki devās pie cilvēkiem, lai izskaidrotu, kā pašiem būt gataviem un kādu palīdzību gaidīt no dienestiem. Arī “Sargs.lv” devās uz Ventspili, lai sekotu šīm aktivitātēm.

“Sargs.lv” Ventspils rātslaukumā ierodas vēl pirms desmitiem, taču stacijas un dienestu darbinieki ir jau gatavi informatīvajai dienai "Bruņojies ar zināšanām". Šeit vadošo lomu pastāstīt un demonstrēt par to kā sagatavoties krīzei uzņēmās Zemessardzes 46. kājnieku bataljons.

Intervijā ar “Sargs.lv” Zemessardzes 46. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Jānis Lakševics atklāj, ka galvenokārt Zemessardzes pārstāvji ventspilniekiem pastāstīs par to kā sagatavot 72 stundu somu.

Image
Zemessardzes telts
Foto: Sargs.lv
“Mēs pastāstīsim, kas būtu cilvēkiem jāievēro, jāiekļauj somā un mēģināsim domāšanu pavērst tā, ka šai somai nav jābūt obligāti sakārtotai, bet, lai mēs krīzes gadījumā vienmēr būtu spējīgi reaģēt un nekas nebūtu aizmirsts,” norāda pulkvežleitnants.

Viņš arī norāda, ka cer uz lielu cilvēku ieinteresētību un atsaucību. “Mēs daudz viņiem varam pastāstīt, pamācīt un parādīt. “Skatīsimies, kā mums tas veiksies. Es domāju, ka būs labi un mums viss izdosies,” ar smaidu sejā saka komandieris.

Image
Nepieciešamie materiāli 72 stundām
Foto: Sargs.lv
“Mēs vienmēr esam gatavi palīdzēt cilvēkiem, mēs varam īsā laikā nomobilizēties, sanākt kopā un izveidot šādu pasākumu. Mēs vienmēr esam gatavi palīdzēt piemēram skolām, pansionātiem, ko mēs darām jau kopš 2002. gada. Mēs vienmēr esam redzami, atpazīstami un vienmēr mūs var uzrunāt,” aicina komandieris.

Zemessardzes teltīs ir pieejami gan bukleti, gan vizuāli nodemonstrēts, ko minimāli nepieciešams nodrošināt mājās, lai sagatavotos krīzes situācijai. Bija iespējams uzkāpt sešriteņu visurgājējiem “BOMBARDIER MAX 650” un pat uzmērīt zemessardzes ekipējumu pilnā smagumā.

Piecgadīgais Sandijs, kuru satiekam pie Zemessardzes telts bruņuvestē un bruņucepurē, saka: “Es gribēju apskatīties visas mašīnas, man ļoti patīk un gribēšu arī nākotnē ar tādām braukt.”

Image
Zemessardzes telts
Foto: Sargs.lv

Informēt ventspilniekus šodien bija ieradušies arī Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona pārstāvji no Ogres, demonstrēja, kā izskatās nesprāgusi munīcija, kā arī izstādīja vēl nesen Latvijas jūras krastā izskalotu jaunu Krievijas raķeti.

Bataljona pārstāvis klātesošajiem atzina, ka lai gan tāds priekšmets, kā sarūsējusi mīna varētu likties nekaitīga, taču tā nebūt nav. Tā spēj būt aktīva vismaz 300 gadus, un šādā situācijā nepieciešams informēt atbilstošos dienestus par to atrašanu un netuvoties priekšmetam. Viņš arī norāda, ka katru gadu Zemessardze saņem vidēji tūkstoti izsaukumus un neitralizē līdz 5000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Pusdienlaikā rātslaukumu piepildīja jau vairākas ģimenes ar bērniem, kā arī ļoti ieinteresēti vecāka gadagājuma cilvēki.

Image
Cilvēki skatās, kā tiek sniegta pirmā palīdzība
Foto: Sargs.lv

Imants no Ventspils stāsta, ka aptuveni zina, kā rīkoties krīzes situācijā, taču novērtē informatīvās dienas organizēšanu, kur vizuāli apskatīt nepieciešamās lietas un runāt ar ekspertiem var uz vietas.

“Tagad ir pieejams uzlabots buklets, kas katrā ziņā ir labāks, jo te var atzīmēt. Pozitīvi šodien arī ir tas, ka tas kas ir nepieciešams krīzes situācijā ir redzams un aptaustāms. Kā arī cilvēki izstāsta, kas kā notiek un strādā krīzes situācijā. Visi ir ļoti laipni. Protams, ka bija vērts atnākt, taču ģimenēm ar bērniem vajadzētu vairāk nākt,” atzīst Imants.

Viņaprāt vecāki cilvēki vairāk zina par to, kā rīkoties krīzes gadījumā, jo pats, kad Ukrainā sākās karš bija iegādājies gāzes balonu un gāzes plīti, un, kā pats atzīst, ir gatavs krīzei.

Liela interese bija novērojama arī pie valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta automašīnas un telts, kā arī daudzi bija ieinteresēti apskatīt neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta auto, kā arī noskaidrot, kā glābt sevi un tuvinieku kritiskā brīdī.

Image
VUGD telts
Foto: Sargs.lv

Kā stāsta divu bērnu tēvs Kaspars, viņš šeit ieradās garāmejot, jo informāciju par informatīvo dienu nebija redzējis, taču ir apmierināts ar redzēto. “Šodien šeit atsvaidzināju zināšanas par pirmo palīdzību, uzzināju arī informāciju no policistiem,” saka Kaspars. Uz jautājumu vai ir gatavāks krīzei viņš atbild: “Kas būs tas būs, makaronu zupiņas skapī stāv, ūdeni jau kaut kur dabūšu. Esmu skatījies televīzija raidījumus par to, kam jābūt mājās, taču baigi gatavojies neesmu.”

Arī Indra, kura uzmanīgi apmeklē katru staciju atklāj, ka soma krīzes gadījumam nav sagatavota. “Gribēju noskaidrot, kā somu sakrāmēt, kas man tur ir vajadzīgs un arī pārliecināties par savām zināšanām vai tiešām visu saprotu, kas ir, kas nav. Somas nav sagatavotas, nekur jau neuzspēsim tāpat aizbēgt, bet fakts paliek, kaut kas jau jāsagatavo ir,” atzīst Indra.

Image
Ambulances mašīna
Foto: Sargs.lv

Pasākumu organizēja Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Zemessardzi, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un pašvaldībām.

Atgādinām, ka iedzīvotāji ir aicināti iepazīties arī ar materiāliem ziņu portāla “Sargs.lv” sadaļā “72 stundas”, kur līdzās bukleta “Kā rīkoties krīzes gadījumā” jaunākajai redakcijai pieejama arī rokasgrāmata “Kā rīkoties kara gadījumā”, kas tapusi, mācoties no Ukrainas pieredzes cīņā pret Krievijas okupācijas armiju: www.sargs.lv/lv/72stundas-

Dalies ar šo ziņu