Latgalē robežsargi trešo dienu pēc kārtas aizturējuši migrantu pārvadātāju

Latvijā (Papildināts)
LETA
Valsts robežsardzes aizturētie migranti
Foto: Valsts robežsardze

Latgalē robežsargi trešo dienu pēc kārtas aizturējusi nelegālo migrantu pārvadātāju, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē.

Robežsargi pagājušās nedēļas ceturtdienā sadarbībā ar Valsts policijas amatpersonām Krāslavas novadā apturēja kādu "Opel Zafira" markas automašīnu, kuru vadīja Ukrainas pilsonis.

Apturot automašīnu, viena persona metās bēgt un nozuda mežā, savukārt divu pārējo pasažieru dokumentu pārbaudes laikā konstatēts, ka tās ir āfrikāņu izcelsmes personas bez ceļošanas dokumentiem, kā arī derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām.

Pret Ukrainas pilsoni sākts kriminālprocess par apzinātu personas nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā, ja šāda iespēja nodrošināta divām vai vairākām personām.

Par minētajām darbībām personas var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem.

Trešo valstu pilsoņi "atturēti" no nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu par pastiprināta robežapsardzības sistēmas darbības režīma izsludināšanu.

Svētdien, 28. jūlijā, par nelikumīgi valsts robežu šķērsojušu personu pārvadāšanu aizturēts Latvijas nepilsonis.

Robežsargi Krāslavas novadā pamanīja kādu "Volkswagen Crafter" markas automašīnu un pieņēma lēmumu to apturēt, ieslēdzot bākugunis un skaņas signālu, taču transportlīdzekļa vadītājs nepakļāvās robežsargu likumīgajām prasībām apstādināt automašīnu un paātrināja braukšanas ātrumu.

Robežsargi sāka automašīnas vajāšanu, veicot trīs brīdinājuma šāvienus gaisā. Pēc nobrauktiem diviem kilometriem automašīna apstājās. Konstatēts, ka to vadīja Latvijas nepilsonis, kurš pārvadāja astoņas personas bez derīgiem ceļošanas dokumentiem, kā arī derīgām vīzām un uzturēšanās atļaujām.

Papildus tam konstatēts, ka vīrietim nav autovadītāja tiesību, par ko policijā uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Pret Latvijas nepilsoni sākts kriminālprocess, savukārt astoņas personas "atturētas" no nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā robežsardze sadarbībā ar Valsts policiju trešdien Krāslavā aizturējusi kārtējo nelegālo migrantu pārvadātāju, Latvijas pilsoni.

Arī Augšdaugavas novadā otrdien robežsargi aizturējuši 27 nelegālos imigrantus un četrus viņu pārvietotājus.

Kopumā šogad no robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēts 3471 cilvēks, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 12 cilvēki.

Pērn rudenī vidēji dienā tika novērsti ap 100 cilvēku mēģinājumi iekļūt Latvijā, bet pēc tam vairākus mēnešus šis skaits bija būtiski sarucis un nedēļām ilgi netika konstatēts neviens mēģinājums nelikumīgi šķērsot robežu. Šogad 10.janvārī tika konstatēti šogad pirmie mēģinājumi nelegāli iekļūt Latvijā.

Palielinoties nelegālās imigrācijas spiedienam, no 13.marta līdz 12.septembrim, atkal ir spēkā pastiprinātā robežapsardzības sistēmas darbības režīms Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Pērn no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 13 863 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ uzņemti 428 cilvēki. Savukārt 2022.gadā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Dalies ar šo ziņu