Aizsardzības ministrijā notikusi Latvijas uzņēmējiem veltīta dronu koalīcijas sanāksme

Latvijā (Papildināts)
Sargs.lv
drons
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien Aizsardzības ministrijā norisinājās dronu koalīcijas sanāksme, kurā piedalījās ministrijas pārstāvji un Latvijas bezpilota lidaparātu sistēmu ražotāji. Sanāksmes laikā tika pārrunātas dronu koalīcijas aktualitātes un veicināta savstarpējā viedokļu apmaiņa.

Kopš 2024. gada janvāra šī bija ceturtā dronu koalīcijas sanāksme, kuru rīko Aizsardzības ministrija kopā ar Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem un Latvijas dronu ražotājiem.

Sanāksmes laikā Aizsardzības ministrija informēja klātesošos par dronu koalīcijas aktualitātēm un pašreizējām prioritātēm, kā arī Latvijas īstenoto iepirkumu procedūru un gaidāmo iepirkumu uzsaukumiem. Savukārt daži no uzņēmumu pārstāvjiem prezentēja klātesošajiem savas iestrādes, kā arī aicināja pārējos uzņēmējus uz sadarbību.  

Portāls “Sargs.lv” jau ziņoja, ka Aizsardzības ministrija jūlijā uzsāka pakāpenisku bezpilota sistēmu sūtījumu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Aizsardzībs ministrs Andris Sprūds iepriekš sociālās saziņas vietnē "X" paziņoja, ka uz Ukrainu ceļu sākusi 500 Latvijā ražoto dronu pakotne. Kopumā tuvākajā laikā uz Ukrainu plānots nogādāt vairāk nekā 2500 dažādu veidu un veiktspējas kaujas dronu 4 miljonu eiro vērtībā. .

Aizsardzības ministrija dronu koalīcijas vajadzībām šogad atvēlējusi 20 miljonus eiro, no kuriem vairāk nekā 10 miljoni ir paredzēti dronu iegādēm no Latvijas aizsardzības nozares. Šī gada aprīlī un maijā Latvija uz Ukrainu nosūtīja 135 dažādas kapacitātes kaujas dronus un elektroniskās karadarbības iekārtas aptuveni 1 miljona eiro vērtībā.

Aizsardzības ministrija līdz gada beigām turpinās iegādāties Latvijā ražotus kaujas dronus, primāri no pirmās personas skatupunkta vadāmus FPV tipa dronus. Iepirkumu summas tiks sadalītas vairākos iepirkumos, lai nodrošinātu iespēju uzņēmumiem pakāpeniski palielināt ražošanas apjomus, kā arī nodrošinātu iespēju pielāgoties mainīgajām tehniskajām specifikācijām, atbilstoši Ukrainas prasībām.

Dalies ar šo ziņu