Neidentificēta lidojoša objekta atpazīšanai paceļ NATO iznīcinātājus no Lielvārdes

Latvijā (Papildināts)
Sargs.lv/LETA
Iznīcinātāji
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šorīt, 17. septembrī, ap pulksten 09.00 Latvijas valsts robežas tuvumā Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki konstatēja neatpazīstamu lidojošu objektu, kas tuvojās Latvijas-Baltkrievijas robežai un to šķērsoja Krāslavas novada teritorijā.

Gaisā tika pacelti NATO Gaisa telpas patrulēšanas misijas iznīcinātāji no Lielvārdes militārās bāzes, kas veica attiecīgā rajona apsekošanu. Kā aģentūrai LETA otrdienas pēcpusdienā apliecināja GS, gaisa telpas novērošanas iekārtas uztvērušas putnu baru, bet aizdomīgi objekti netika konstatēti.

Par notikušo ir informēti Latgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītāji.

Šodien pēc ministru kabineta sēdes, skaidrojot lēmumu pacelt iznīcinātājus, aizsardzības ministrs Andris Sprūds medijiem atklāj, ka radari spēj uztvert "gan mākoņu sabiezējumus, gan putnus, gan potenciāli dronus un tieši tādēļ tika izlemts pacelt iznīcinātājus, lai izdarītu secinājumus un novērstu jebkādu potenciālu risku."

"Mēs esam pacēluši modrības līmeni, mēs esam pastiprinājuši savas procedūras, pastiprinājuši savu klātbūtni. Mums ir bijušas konsultācijas ar NATO sabiedrotajiem, parādot un demonstrējot, ka situācija tiešām ir nopietna, ka mums ir jāspēj reaģēt gan detekcijas fāzē, gan nepieciešamības gadījumā notriekšanas fāzē. Mēs mācāmies, pilnveidojamies un izdaram savus secinājumus un mēs esam gatavi reaģēt, lai novērstu jebkādus riskus," sacīja ministrs.

Aizsardzības ministrija un Iekšlietu ministrija aicina iedzīvotājus nekavējoties ziņot par aizdomīgiem objektiem vai darbībām Latvijas pierobežā, zvanot uz tālruņa numuru 112.       

Jau ziņots, ka Nacionālie bruņotie spēki ir papildus pastiprinājuši pretgaisa aizsardzības spējas uz austrumu robežas, nosūtot uz robežu papildu vienības. Latvija turpina nodrošināt Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas aizsardzību.

Dalies ar šo ziņu