NATO: Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāji no Lielvārdes veikuši 40 pārtveršanas lidojumu

Latvijā
Sargs.lv/NATO.int
Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājs
Foto: Vācijas Gaisa spēku iznīcinātājs Foto: št.vrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Kopš šā gada marta Vācijas Gaisa spēki, stiprinot alianses gaisa telpas drošību, piedalās NATO pastiprinātas gaisa telpas patrulēšanas misijā (eAP) Baltijas reģionā. Kopš ierašanās Lielvārdē Vācijas vienība ir veikusi aptuveni 40 pārtveršanas lidojumu (QRA), identificējot dažādus Krievijas gaisa kuģus starptautiskajā gaisa telpā virs Baltijas jūras. NATO komandvadības un kontroles struktūras ietvaros "Eurofighter" bāzējoties Latvijā, ieskaitot mācību misijas, ir veikuši gandrīz 900 lidojumu stundas. Darbojoties no Lielvārdes Gaisa spēku aviācijas bāzes Latvijā, vācu “Eurofighter” turpina pildīt nozīmīgu uzdevumu NATO austrumu flanga aizsardzībā.

Gan uzņemošās valsts Latvijas, gan Vācijas Gaisa spēku karavīri apliecina NATO apņemšanos sasniegt kopīgos mērķus, kas ļauj būt gataviem veikt NATO gaisa telpas patrulēšanas lidojumus visu diennakti.

NATO gaisa telpas patrulēšanas misija Baltijas valstīs, kas darbojas jau kopš 2004. gada, kalpo kā aizsardzības pasākumu kopums un ir būtisks alianses kolektīvās aizsardzības struktūras elements. Vācijas Gaisa spēku, jeb "Luftwaffe" klātbūtne sniedz Baltijas valstīm - Igaunijai, Latvijai un Lietuvai - atturēšanas spējas un nodrošina NATO gaisa telpas drošību.

“Pateicoties nepārtrauktai sadarbībai un profesionalitātei, mēs esam veiksmīgi aizvadījuši līdz šim pirmo NATO gaisa telpas patrulēšanas misiju, kad iznīcinātāji tikuši izvietoti Lielvārdes Gaisa spēku bāzē sešus mēnešu garumā,” paziņoja Vācijas Gaisa spēku "Eurofighter" vienības komandieris pulkvežleitnants Kristians Bloms. “Gan uzņemošās valsts, gan mūsu pašu personāla ļoti augstais atdeves līmenis apliecina apņemšanos sasniegt mūsu kopīgos mērķus. Tas ļauj mums sasniegt gatavību un veikt NATO gaisa telpas patrulēšanas lidojumus visu diennakti,” viņš piebilda.

Vācijas sniegtais ieguldījums NATO gaisa telpas patrulēšanas uzdevumos atspoguļo alianses elastību, sargājot debesis virs Austrumeiropas un nodrošinot, ka NATO ir gatava reaģēt uz jebkāda veida iespējamiem draudiem.

Lai nodrošinātu Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijas nepārtrauktību laikā, kad Igaunijas Amari bāzes skrejceļš tiek remontēts, Vācijas Gaisa spēku vienība savus uzdevumus veica no Lielvārdes.

“Mūsu  pārbaudītās procedūras, kas paredzētas izvietošanai ar mobilo infrastruktūru, ļauj sekmīgi izmantot mūsu lidmašīnas, lai piedalītos NATO gaisa telpas patrulēšanā, kur vien tas ir nepieciešams,” rezumēja pulkvežleitnants K. Bloms.

Patrulēšanas misija un mācības ar sabiedroto spēkiem palīdz uzturēt augstu kaujas gatavības līmeni, izpildot NATO mērķi - aizsargāt alianses iedzīvotājus un dalībvalstu teritorijas.

Vācijas Gaisa spēku ieguldījums NATO pastiprinātas gaisa telpas patrulēšanas misijā turpināsies arī turpmākajos mēnešos kā daļa no NATO rotācijas klātbūtnes reģionā.

Dalies ar šo ziņu