"Sargs.lv" reportāža: valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst lauka kaujas iemaņas

Latvijā
Sargs.lv
Valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst lauka kaujas iemaņas
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizvadītajā nedēļā valsts aizsardzības dienesta karavīri pilnveidoja savas lauka kaujas iemaņas meža apvidū, tādējādi attīstot gan individuālās prasmes, gan sadarbību komandā. Arī portāls “Sargs.lv” devās agrā rīta stundā uz Ādažu poligonu, lai vērotu klātienē apmācību norisi.

Jau ierodoties poligonā plkst. 06:30 no rīta varēja tālumā sadzirdēt šāvienu skaņas, kas liecināja, ka mācības jau rit pilnā sparā. Jaunieši organizētā uzbrukuma līnijā devās ieņemt pretinieku pozīcijas, kurās pretējā lomā atradās arī valsts aizsardzības dienesta karavīri.

Pirmās reizes uzbrukumi gan nebija diez ko sekmīgi, jo paugurainais apvidus ir liels izaicinājums, kas grūti pārvarams arī pieredzējušiem karavīriem. Laika gaitā uguns un kustība tika atstrādāta veiksmīgāk, kas arī ļāva krietni pietuvoties nosacītā pretinieka pozīcijām.

Image
Valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst lauka kaujas iemaņas
Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pēc kārtējā neveiksmīgā uzbrukuma jauniešu acīs paradījās vilšanās sajūta, taču instruktori mierināja un skaidroja, ka tieši uzbrukuma operācijas pret nocietinājušos pretinieku ir visgrūtākās. Vēlāk gan instruktors atklāja, ka ar tik nelielu pārspēku ieņemt šādas pozīcijas ir teju neiespējami, taču šajā gadījumā šādas apmācības ir vērtīgas, lai saprastu pamatus lauka kaujas iemaņu apgūšanā.

Portāla “Sargs.lv” uzrunātie jaunieši nebija diez ko runātīgi, jo agrais rīts un lielā fiziskā slodze darīja savu. Apmācības vieglākas nepadarīja arī mitrais laiks, kas pēc katras nogulšanās reizes samitrināja vēl vairāk jau tā slapjo karavīra formu.

“Es vienmēr esmu gribējis pamēģināt armijas dzīvi, tāpēc šī bija lieliska iespēja, kuru izmantot, lai to izdarītu. Šajā laikā esmu apguvis jau kaujas šaušanu, medicīnu, granātas mešanu, lauka kaujas iemaņas, izdzīvošanu mežā un daudz ko citu, kas turpmāk noderēs arī civilajā dzīvē. Gan pateicoties pareizākam ēdienam, gan fiziskajām aktivitātēm, esmu nometis diezgan daudz arī lieko svaru, kas manā skatījumā ir ļoti pozitīvi. Es ieteiktu arī citiem pieteikties valsts aizsardzības dienestam, lai pilnveidotu sevi. Nav tik traki kā citreiz var redzēt video vai bildēs, ”portālam “Sargs.lv” atzina Gustavs Dieziņš no Rīgas.
VAD karavīrs
Gustavs Dieziņš

Kā ziņots, valsts aizsardzības dienesta 2025. gada jūlija 11 mēnešu dienests Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots četrās dienesta vietās: Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē militārajā bāzē “Ādaži”, Gaisa spēkos un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē Stāmerienā, Zemessardzes 3. Latgales brigādē Lūznavā un Gaisa spēkos Lielvārdē.

Image
Valsts aizsardzības dienesta karavīri apgūst lauka kaujas iemaņas
Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Es pieteicos valsts aizsardzības dienestam, lai uzlabotu savu disciplīnu un iemācītos aizstāvēt savu valsti un tuviniekus, ja pienāks X stunda. Par sadzīves apstākļiem šeit nevar sūdzēties, es šeit ēdu labāk nekā mājās biju pieradis. Arī instruktori šeit ir ļoti atsaucīgi un izpalīdzīgi, tāpēc nevar sūdzēties. Kopumā apmācības nav tik grūtas kā biju iedomājies. Visgrūtākās bija pirmās apmācības mežā, jo īsti vēl nebiju apguvis visas prasmes, kas būtu noderējušas. Tāpat bija diezgan auksts un slapjš laiks, kas apmācību procesu padarīja grūtāku,” sacīja Markuss Jānis Konopļa no Jelgavas.

Lai dienestu valsts aizsardzības dienestā uzsāktu 2025. gada 19. jūlijā, Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem aicināti pieteikties brīvprātīgi valsts aizsardzības dienestam līdz šī gada 20. novembrim, izmantojot vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv,

Atgādinām, ka karavīram, kurš dienesta izpildei pieteicies brīvprātīgi un pilda 11 mēnešu dienestu Nacionālo bruņoto spēku vienībā, ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem ir 600 eiro apmērā, savukārt valsts aizsardzības dienestā obligātā kārtā iesaukto ikmēneša kompensācija ikdienas izdevumiem – 300 eiro apmērā. Atvaļināšanās kompensācija pēc dienesta beigām – 1100 eiro. Minētās summas ir neto jeb summas, ko dienesta veicējs saņems “uz rokas”.

Dalies ar šo ziņu