Sabiedroto kaujas mašīnu apkalpes sacenšas meistarībā mācībās “Iron Spear 2023” Ādažu poligonā

Militārās mācības
Sargs.lv
Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā
Foto: Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā / srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau iepriekš ziņoja, ka no 1. līdz 5. maijam Ādažu poligonā norisinās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadītās militārās mācības “Iron Spear 2023”, kurās sacenšas labākās kaujas tanku un kājnieku kaujas mašīnu apkalpes. Šodien, 2. maijā, Ādažu poligonā notika sabiedroto uguns jaudas demonstrācija, kuras laikā gan tanki, gan kājnieku kaujas mašīnas atklāja uguni pa mērķiem ar kaujas munīciju, to apkalpēm sacenšoties gan precizitātē, gan šaušanas ātrumā.

Kā sarunā ar “Sargs.lv” norādīja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Kreigs Higinss (Craig Higgins), tad “Iron Spear” mācības, kas Ādažos notiek jau kopš 2017. gada un pēc ilgāka pārtraukuma Covid-19 pandēmijas iespaidā atsākās pagājušogad, ir tradicionālas katrai kaujas grupas rotācijai reizi pusgadā. Mācību mērķis ir sapulcēt kopā dažādu dalībvalstu kājnieku kaujas mašīnu un tanku ekipāžas, dodot karavīriem iespēju dalīties ar zināšanām, taktiku un aprīkojumu ar kaujas grupām no citām Baltijas valstīm, kā arī sacensties savā starpā par labākās ekipāžas titulu.

“Mācībās piedalās mūsu kaujas grupas dalībvalstis – Kanāda, Spānija, Itālija, Polija un Slovākija, kā arī Lielbritānijas un Francijas ekipāžas no Igaunijā izvietotās paplašinātās NATO kaujas grupas, un gaidāma arī ASV ekipāžu ierašanās no kaujas grupas Polijā,” atklāja pulkvežleitnants Kreigs Higinss.

Lai arī sacensības notiek divās kategorijās – tanku un kājnieku kaujas mašīnu, ne visām valstīm ir iespēja piedalīties abās, piemēram, Kanādas ekipāžas startē tikai kājnieku kaujas mašīnu kategorijā. Šodien Ādažu poligonā bija iespēja vērot darbībā Spānijas kontingenta tankus “Leopard 2A”, itāļu “Ariete” un poļu “PT-91”, kā arī britu “Challenger 2” un franču par “vieglajiem tankiem” dažreiz dēvētās kaujas mašīnas “AMX-10”.

Image
Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā / srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Mācības sākās vakar, 1. maijā, ar orientēšanos, kuras laikā dalībnieki varēja iepazīties ar citu valstu taktiku un ekipējumu. Šodien mēs redzējām uguns jaudas demonstrāciju, kas uzskatāmi parādīja šo kaujas mašīnu spējas. Šaušana ar kaujas munīciju notiek gan dienā, gan diennakts tumšajā laikā,” par mācību “Iron Spear 2023” norisi stāstīja NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas komandieris.

Rīt, 3. maijā, norisināsies galvenās sacensības, kuru laikā arī notiks šaušana pa mērķiem ar kaujas munīciju gan no statiskas pozīcijas, gan kustībā. Rezultāti tiks apkopoti un vērtēti, lai noteiktu labāko ekipāžu abās kategorijās. Iepriekšējās “Iron Spear” mācībās, kas norisinājās 2022. gada novembrī, par labāko tanku apkalpi tika atzīti spāņi ar “Leopard”, bet kaujas mašīnu kategorijā triumfēja Igaunijas apkalpe ar CV90 platformu.

Image
Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā / srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Katra valsts vēlas uzvarēt, un dalībnieku starpā ir liels sāncensības gars. Viss sākas ar sacensību savas rotas ietvaros, lai izvēlētos labākās apkalpes, kuras pēc tam sacenšas ar citu valstu labākajiem tanku un kaujas mašīnu operatoriem. Mums šīs mācības ir iespēja arī iegūt labu foto un video materiālu mūsu sabiedrisko attiecību nodaļai,” par mācību “Iron Spear” esenci stāsta pulkvežleitnants Kreigs Higinss.

Pēc mācībām labākās ekipāžas tiek apbalvotas ar īpašām trofejām, kuras pēc tam ir apskatāmas Ādažu militārās bāzes ēdnīcā. Tanku kategorijā trofeja ir dzelzs šķēpa veidolā, bet labākajiem kājnieku kaujas mašīnu operatoriem paredzētā trofeja atgādina artilērijas lādiņa čaulu. Uz trofejām tiek piestiprināta plāksnīte ar labākās apkalpes karavīru vārdiem, kā arī uzvarētāji saņem nelielu trofeju, ko paņemt līdzi uz mājām.

Image
Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā / srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1500 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Nacionālie Bruņotie spēki aicina ar izpratni izturēties pret Latvijā notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz valsts nacionālās aizsardzības un NATO kolektīvās drošības stiprināšanu, iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem.

Iespēju robežās operatīvā informācija par Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku Twitter profilā @Latvijas_armija, Facebook lapā @Latvijasarmija, kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Facebook lapā @MehanizetaBrigade.

Image
Mācības "Iron Spear 2023" Ādažu poligonā / srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu