"Namejs 2023": Kontrolējot ceļu pie Baltkrievijas robežas, NBS sniedz atbalstu policijai un robežsardzei

Militārās mācības
Aivars Madris/Sargs.lv
Sudraba bulta 2023
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sākoties Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes mācībām “Sudraba Bulta 2023”, mācību pirmajā posmā brigādes karavīri pilda uzdevumus ārpus ierastās Ādažu poligona vides. Otrdien, 19. septembrī, NBS vienības tika piesaistītas palīgā Valsts robežsardzei un Valsts policijai, lai kopīgi organizētu kontrolpunktus uz autoceļa P68 netālu no tikko slēgtās Silenes robežšķērsošanas vietas, turpinot trenēt savstarpējo sadarbību un spēju koordinēti aizsargāt Latviju apdraudējuma gadījumā. Šo mācību gaitu klātienē vēroja arī “Sargs.lv”.

Iepriekš “Sargs.lv” jau rakstīja, ka mācību “Sudraba Bulta 2023” pirmajā fāzē notiks Mehanizētās kājnieku brigādes vienību pārvietošanās Vidzemes un Latgales reģionos un arī pilsētvidē būs redzamas militārās tehnikas vienības un karavīri, veicot patrulēšanas uzdevumus.

Image
Sudraba Bulta 2023 Silenē
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mehanizētajai kājnieku brigādei ir jāspēj veikt uzdevumi visā Latvijas teritorijā sadarbībā ar Zemessardzi, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, nodrošināt komandvadību un izpildīt vingrinājumus mūsu atbildības rajonos. NBS un Zemessardze regulāri sniedz atbalstu Valsts robežsardzei pierobežas kontrolei un patrulēšanai, taču šo mācību ietvaros šāda uzdevuma nav,” sarunā ar “Sargs.lv” norādīja Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Lielā mērā otrdien mācību “Sudraba Bulta 2023” ietvaros veiktie uzdevumi atgādināja augusta beigās notikušās mācības “Nameja vairogs” un “Nameja mūris”, tikai ar lielāku vērienu. Jau agri no rīta ieplānotajā autoceļa posmā dažus kilometrus aiz Silenes ieradās Zemessardzes 3. Latgales brigādes inženieri, kas uzsāka pretmobilitātes šķēršļu uzstādīšanu stacionārā kontrolpunkta vajadzībām.

Image
Sudraba Bulta 2023 Silenē
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Izmantojot specializēto tehniku, tika izvietoti gan betona bloki, gan speciālie metāla pinumi jeb koncentrinas, lai ierobežotu transporta kustību virzienā uz un no Baltkrievijas robežas. Kad šķēršļi bija uzstādīti, kontrolpunktā izvietojās gan NBS karavīri bruņutransportieru “Patria” aizsegā, gan Valsts policijas darbinieki, un kontrolpunkts tika aktivizēts.

Aptuveni pusotras stundas garumā policisti ar NBS karavīru atbalstu nodrošināja satiksmes plūsmas kontroli un vieglo automašīnu pārbaudi un vienkāršotu pārmeklēšanu – tika pārbaudīti personu dokumenti, automašīnu saloni un bagāžas nodalījumi, meklējot nelegālos imigrantus, narkotiskās vielas un akcizētās preces, kā arī jebkādus citus aizliegtus priekšmetus.

Image
Sudraba Bulta 2023
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Bruņoto spēku transporta un karavīru klātbūtne ļauj mums iztikt ar minimālu policijas resursu. Ikdienā šādām pārbaudēm mums vajadzētu dubultot vai trīskāršot nepieciešamo policistu skaitu,” pauda Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks pulkvedis Andris Zellis.

Veiksmīgo sadarbību ar NBS uzsvēra arī Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes priekšnieks pulkvedis Oļegs Tribis: “Vairākus gadus piedalāmies kopīgās mācībās un slīpējam savstarpējo komunikāciju. Tas ir šo mācību galvenais uzdevums – saliedēt mūsu sadarbību kopīgu uzdevumu izpildei.”

Image
Sudraba Bulta 2023
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
O. Tribis piebilda, ka kontrolpunkta izvietošana uz valsts nozīmes ceļa noteikti sniegs savu preventīvo efektu, pirmkārt, ar spēju atturēt nelegālos imigrantus no robežas šķērsošanas, un, otrkārt, ar visu iesaistīto pušu mērķtiecīgu sadarbību.

Mācību laikā sekoja arī NBS Gaisa spēku un robežsardzes helikopteru pārlidojums, pēc tam daļa no Mehanizētās brigādes vienībām devās vairākus kilometrus tālāk, cauri Silenei, un demonstrēja spēju nepieciešamības gadījumā ātri uzstādīt arī mobilo kontrolpunktu, kurā netiek izmantoti specifiski pretmobilitātes šķēršļi. Reālā situācija šādus kontrolpunktus iespējams izmantot kopā ar stacionārajiem, lai ierobežotu kustību un novirzītu iespējamās aizdomīgās personas vēlamajā virzienā, un varētu tās aizturēt.

Image
Sudraba Bulta 2023 Silenē
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Jau 2 gadus plecu pie pleca esam kopā ar NBS un Zemessardzes pārstāvjiem, katrā mūsu patruļas norīkojumā ir karavīru klātbūtne. Tas devis zināmus panākumus, gan veicot nelegālo migrantu atturēšanas pasākumus, gan viņu pārvadātāju aizturēšanā. Tas ir svarīgi, ka mēs zinām cits citu un spējam sastrādāties noteiktā līmenī faktiski kaujas uzdevumu izpildē” stāstīja robežsardzes pulkvedis Oļegs Tribis.

Robežsardzes virsnieks skaidroja, ka tiek apzināti esošie spēkus un resursus, un katra iestāde vērtē savas spējas iedalīt zināmu personāla resursu robežas aizsardzības uzdevumu izpildei. “Es domāju, ka mēs spējam kopīgi veikt šo uzdevumu pie noteiktiem apstākļiem. Situācijai pasliktinoties, mums ir noteikti rīcības algoritmi, kas neļaus nelegālajiem imigrantiem iekļūt Latvijas teritorijā,” ir pārliecināts O. Tribis.

Image
Sudraba Bulta 2023 Silenē
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Robežsardzes pārstāvis uzskata, ka Silenes robežpunkta slēgšana zināmā mērā uzlabos drošības situāciju pierobežā, bet tiek apzināti arī riski, ja šis robežkontroles punkts paliktu vaļā. Šie riski ir saistīti ar Krievijas Federācijas pilsoņu ieceļošanu, propagandas veikšanu un zināmu imigrācijas nosacījumu pārkāpumu. Tāpēc robežsardze ierobežo šos riskus, bet transporta kustība  tiks novirzīta uz Pāternieku robežšķērsošanas vietu, kas dos iespēju veikt padziļinātu pārbaudi un imigrācijas kontroli.

Mehanizētās brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis uzsvēra, ka bruņoto spēku atbalsts Valsts robežsardzei tiks turpināts katras struktūrvienības atbilstošo kompetenču un uzdevumu līmenī, tikmēr iespēja brigādes vienībām trenēties ārpus poligona citos Latvijas reģionos, īpaši Baltkrievijas pierobežā, ir vērtīga gan no teritorijas izzināšanas, gan spēka demonstrēšanas viedokļa. Tāpēc bija svarīgi šajos kontrolpunktos izvietot arī bruņutransportierus, kas primāri paredzēti aizsardzībai konvencionāla apdraudējuma situācijā.
Image
Sudraba Bulta 2023
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Mācību “Sudraba Bulta 2023” pēdējais posms Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadībā noritēs Ādažu militārajā poligonā, kur mācībās iesaistītās Nacionālo bruņoto spēku un NATO sabiedroto vienības veiks aizsardzības un uzbrukuma operāciju lauka taktiskajā vingrinājumā.

Pašlaik Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā ietilpst arī NATO kaujas grupa kurā ir pārstāvētas 10 nācijas. Kā norāda pulkvedis O. Kudlis mācībās “Sudraba bulta 2023” piedalīsies aptuveni 5000 dalībnieki no brigādes, kurās aptuveni puse karavīru būs Latvijas bruņoto spēku un otra daļu veidos NATO kaujas grupas karavīri.

Militāro mācību “Sudraba Bulta 2023” mērķis ir pilnveidot NATO valstu bruņoto spēku vienību savstarpējo sadarbību, integrēt kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma elementus manevra vienību atbalstam, plānot un izpildīt uzbrukuma un aizsardzības operācijas.

Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ir Nacionālo bruņoto spēku organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus. Mācības norisinās no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku.

Dalies ar šo ziņu